Как да си изберем душ?

Какво е душ знаят всички. Въпреки това човек не се замисля за него, докато не се наложи да се избира нов душ, за да се смени стария или да се обзаведе нова баня. Много модерни и напоследък вече достъпни са душ-кабините или самостоятелните хидромасажни панели. Но каквото и да изберете за Вашата баня, винаги се стига до избор на душ.
Душът, най-просто казано, е устройство, което позволява на човек да се измие и да си направи водни процедури за отпускане. Обикновено душът е комплект от няколко части: маркуч, накрайник, който разпръсква водата и смесител. Той може да бъде част от вана, от душ-кабина, хидромасажен панел или самостоятелен. Най-разпространеният вид душ е тип „слушалка“. Предлагат се в голям ценови диапазон и голямо разнообразие от модели. Най-общо душовете са два вида. Единият вид е подвижен душ, който може да се закачи на фиксатор със шарнирна сглобка, прикрепен към стената. Той позволява да се променя наклона на „слушалката“ в зависимост от височината на къпещия се. Другият вид е подвижен душ, който се закрепя към монтирана на стената щанга. Душът се закрепя за щангата посредством фиксатор, също със шарнирна сглобка и освен наклона на „слушалката“ позволява промяна и на височината, от която да пада водата. Това е много полезно, ако душът се използва от семейство с деца на различна възраст.
Основната и най-главна част от душовият комплект е душовият накрайник - така наречената „слушалка“. От качеството и удобството на „слушалката“ зависи качеството на водните процедури. Тя може да бъде направена от метал или пластмаса с няколко слоя хромирано покритие. Удобно и приятно е да се взема душ, ако „слушалката“ е снабдена със специални масажни накрайници. По този начин вземането на душ може да се превърне в още по-приятно и здравословно изживяване. За съжаление, в повечето райони на страната ни водата е доста твърда и за да има смисъл купуването на душ-слушалка с масажни функции е добре да изберете такава с вграден филтър или система за самопочистване. В противен случай дюзите на душа бързо се запушват с котлен камък и може да се наложи често да сменяте „слушалката“. Някои модели душ-слушалки от по-висок клас имат вградени такива функции като регулатор за икономия на водата, превключвател за различните режими на водната струя и дори осветление, което се променя в зависимост от температурата на водата.
Другата немаловажна част от душовият комплект, е маркучът. Той е направен от топлоустойчива гума, с метален кожух, който предпазва от протриване и разкъсване. Това е най-разпространеният вариант при производство на маркучи за душ. Другата възможност е пластмасов маркуч, направен от излята, гъвкава и топлоустойчива пластмаса. Този вид маркучи се смятат за по-издържливи, тъй като в пластмасата е вградена метална конструкция, благодарение на която маркучът не може силно да се сгъне и да се пречупи. Най-добрата възможност за маркуч на душ е да е направен от гума с пластмасово покритие. Този тип маркуч не само е най-издръжлив, но е способен и да издържи на температура до 80 градуса. Този тип маркучи могат да имат и защита от пресукване, с което допълнително се увеличава срокът на употреба на душа.
Както вече споменахме душ-слушалката има възможност да се закача на стената и да служи като стационарен душ. За целта е необходим фиксатор. В душовият комплект може да има само фиксатор, който се монтира над ваната, в душ-кабината или да служи за окачване на самостоятелен душ. Той обикновено е в същия цвят като накрайника на душа и добре се съчетава с всички детайли от комплекта. Фиксаторът обаче може и да е част от щанга. Това е тръба, която се закрепя на стената на удобно място и самият фиксатор се движи по нея, с което се улеснява къпането на хора с различен ръст. Тя е изпълнена в същия цвят като останалите детайли от комплекта и обикновено е метална или пластмасова. Удобството на щангата е, че освен като подвижен душ, душ-слушалката може да се използва и като стационарен. Дължината на щангата обикновено е с размери от 60 до 100 см. Колкото по-дълга е щангата, толкова е по-удобна, тъй като може по-прецизно да се нагласи височината на душ-слушалката. Например, ако използвате душ- слушалка в душ-кабина, то по-дългата щанга може да ви позволи да ползвате душа освен по обичайният начин, още и в седнало положение.
Що се отнася до външният вид и дизайн на душа, то днешният асортимент може да задоволи и най-невероятните изисквания на клиента, затова тук ограничения няма. Всеки може да избере душ според своите нужди, съобразявайки се с останалият интериор в банята и своите финансови възможности. Повечето производители предлагат серия от продукти, които са с еднакво дизайнерско решение, например към смесители от един стил се предлагат комплект за душ, решен във същият стил.
Тъй като подвижният душ е оборудване с повишена интензивност на експлоатация, препоръчително е да не икономисвате при избора му. За да се застраховате донякъде, предпочитайте утвърдените марки, тъй като те дават по-голяма гаранция. И като стана дума за гаранция, обръщайте голямо внимание на гаранционният срок. Колкото е по-голям той, толкова е по-сигурно, че оборудването ще прослужи по-дълго. Производителите, които са сигурни в качеството на своята продукция, дават по-дълги гаранционни срокове. За комплект за душ оптималният гаранционен срок е 5 години.

Вижте разнообразието от душове и смесители за баня, което прелагаме!