Как да си изберем тоалетна чиния?


|

Специалисти са изготвили статистика, според която човек прекарва средно около пет години от живота си в тоалетната или банята (ако двете са в едно помещение). Как ще прекараме това време - комфортно или не, много зависи от основната принадлежност в тоалетната, а именно тоалетната чиния. Затова не си струва да се прибързва и да се купува първата, която ни е харесала на външен вид. В противен случай има риск тоалетната (банята) да се превърне не само в място за освобождаване на организма от ненужен товар, но и да добави ненужно допълнително физическо натоварване върху мускулите на бедрата и таза.
За да се избегне физически дискомфорт при ползване на тоалетната чиния е необходимо нейният размер, височина и форма да не създават неудобно положение на краката и таза. Определянето на най-подходящите параметри може да стане само с пробване. За целта задължително пробвайте тоалетната чиния още в магазина, вдигнете капака на харесаната от вас тоалетна чиния и седнете върху нея. В това няма нищо срамно, преглътнете срама и смело седнете върху тоалетната чиния ( може да го направите докато консултанта е зает с нещо друго). От това зависи Вашето удобство и комфорт, а колкото и изненадващо да звучи - и Вашето здраве (неудобната поза при естествения процес на изхождане може да причини запек и дори хемороиди).
Когато седнете върху тоалетната чиния обърнете внимание на това как се чувстват краката Ви, дали са под напрежение, дали Ви е удобно, дали чувствате дискомфорт и напрежение в областта на таза, когато се отпуснете напълно върху нея. В противен случай, малко по-продължителният престой в тоалетната (банята) може да се окаже до някаква степен мъчителен.
Основните по-едри елементи от тоалетната чиния, които са в готов вид, е самата тоалетна чиния и казанчето за вода.
Седалото в зависимост от това по какъв начин се оттича водата и как е разположен отвора, в който тя отива, бива три вида: във вид на „паница“, тип „козирка“ и тип „БДЖ“.
Тоалетните чинии тип „паница“ имат нещо като платформа, напомняща по външният си вид на паница. Те са удобни с това, че при самият процес на дефекация се избягва попадането на капки вода, предизвикани от пръскащи струи от отвора на тоалетната чиния, в който винаги има вода, върху частите от тялото, които винаги се намират във вътрешната част на тоалетната чиния.
Седейки обаче на тоалетна чиния тип „БДЖ“ при този процес, нерядко може да се почуства неприятното усещане от капки вода попадащи на тази част от тялото. Вътрешната част на тоалетните чинии от този тип представлява фуния, чийто отвор е разположен в средата на седалото. Чинията от този тип предпазва от пръски при самото пускане на водата.
Златната среда е тоалетна чиния тип „козирка“; вътрешната ѝ част има допълнителна платформа, която е разположена под определен ъгъл спрямо пода и завършва с отвор в долната си част. Ъгълът на тази платформа обикновено е 30-40 градуса. Благодарение на тази вътрешна конструкция на чашата на тоалетната чиния със сигурност ще избегнете неприятните капки както по време на дефекация, така и след пускане на водата.
Разбира се, за да може да се пуска вода в тоалетната чиния трябва да има резервоар за вода и именно затова е измислено казанчето. Тоалетните казанчета биват два вида: със странично водоподаване и с долно водоподаване. Казанчетата със странично водоподаване могат да се монтират на стената на различна височина. Казанчетата с долно водоподаване се монтират задължително непосредствено над тоалетната чиния. Най-често предлаганите в магазините казанчета са с долно водоподаване или казанчета със странично водоподаване, които имат възможност за монтаж близо до тоалетната чиния. Те са по-предпочитани поради няколко причини. На първо място тоалетните чинии с такъв тип казанче изглеждат доста по-добре и по-съвременно от тези, които стоят високо над тоалетната чиния. Освен това тоалетната чиния с ниско разположено казанче визуално създава усещането, че тоалетната (банята) изглежда по-просторно.
Второ, те се монтират доста по-лесно. Това трябва да се вземе предвид в случаите, когато с цел икономисване на пари, искате да монтирате казанчето самостоятелно, без помощта на специалист.
Трето, за сметка на ниското разположение значително се улеснява поддръжката. Казанчето е лесно достъпно и така по всяко време може да се почисти и дезинфекцира без да има нужда от протягане и катерене.
Все пак тоалетните чинии с високо разположено казанче имат едно предимство. При пускане на водата в такава конструкция, тоалетната чиния се измива по-добре – скоростта, която водата развива по пътя на вертикалните тръби е значително по-висока от тази пътя, който водата изминава при казанче, намиращо се близко до тоалетната чиния. Това позволява по-рядко да се използва четката за тоалетна чиния.
Също така е по-добре, бутонът за пускане на водата при казанче, разположено близо до тоалетната чиния да има различни режими на пускане вода, вместо да изпразва цялото съдържание наведнъж. Съществува и друг вид механизъм за пускане на вода, който също позволява да се икономисва водата и често се среща при казанчета с долно водоподаване, а именно – двурежимен. С натискането на единият бутон се пуска цялото количество вода, а натискането на другия пуска половината количество вода от казанчето. Най-икономичен е механизмът, при който ръчно се регулира количеството на пусканата вода.
Не по-малко важно е от какво е изработен механизмът в казанчето за пускане на вода. Най-добрият вариант е всички основни елементи, на които се пада най-голямо натоварване, да са метални. Като се има предвид, че нерядко се късат дори металните синджири на казанчетата, е ясно, че с пластмасови детайли повреди се случват далеч по-често; те са малотрайни и неустойчиви. Затова при такъв вид покупки икономисването трябва да е до определени граници.

Вижте разнообразието от санитарен фаянс, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}