Как да създадем илюзия за по-голяма баня чрез днешните плочки за баня?


|

Банята е помещението, което първо посещаваме сутрин и последно вечер. Не прекарваме цялото си време там, но видът му е също толкова важен колкото и на останалите помещения. До голяма степен визията на банята ще повлияе на нашето настроение и ще предопредели начина, по който ще се чувстваме в остатъка от деня. 

Често срещано явление при съвременното строителство е размерът на мокрите помещения да е по-малък за сметка на останалите. Това налага интериорни решения за създаване на оптическа илюзия за обем и пространство. Подобна илюзия може лесно да бъде постигната чрез избиране най-добрите визия, дизайн и цветове на плочките за баня. Правилното разпределение на душовете и санитарният фаянс също могат да помогнат в това отношение. По този начин ще се създаде една функционална и практична баня. 
Съвременните колекции плочки за баня се състоят от фаянс, декори, фризове и теракота/гранитогрес. Фаянсовите плочки са познати още като „стенни“, а теракотата - като „подови плочки“ или „плочки за под“. И двата вида се предлагат в различни размери, цветове, форми и повърхности. 
Първият начин да уголемим помещението е като изберем плочки за баня с по-големи размери. Малките плочки за баня стесняват помещението, докато широкоформатните придават обем. Днес все по-търсени са големите правоъгълни плочки и причината е именно създаване на оптическа илюзия за обем.
Вторият начин да придадем простор на малката баня е като изберем стенни плочки за баня с гланцирана повърхност. Идеята тук е, че подобна повърхност отразява всеки елемент, стена и ъгъл в банята и по този начин ѝ придава няколко допълнителни квадрата. За подови плочки е добре да изберем такива с матирана или релефна повърхност, тъй като те предлагат по-добро сцепление и се хлъзгат по-малко, когато се намокрят.
Подход №3 е изборът на цветове. Плочки за баня с по-светли нюанси несъмнено ще спомогнат за създаване на усещане за по-голямо помещение. Тъмните цветове ще стеснят оптически банята и ще създадат по-тежка и задължаваща атмосфера. Препоръчително е плочките да са едноцветни, най-много – двуцветни. Натрупването на прекалено много цветове и щрихи ще окаже обратния ефект върху пространството и вместо лека и свежа, ще се получи претрупана и притискаща обстановка. 
Четвъртият начин за оптическо уголемяване на банята е използването на декори и фризове с хоризонтални или вертикални линии. Повечето от днешните модели декори и фризове позволяват именно хоризонтален или вертикален монтаж, което от своя страна ще създаде усещане за по-голямо помещение. В зависимост от монтажа, банята може да изглежда по-висока или по-широка. Дизайн с множеството тънки линии е за предпочитане пред такъв с по-малко и по-дебели, тъй като първите ще се справят по-добре с придаването на няколко допълнителни сантиметра.
Освен стените и пода, не бива да забравяме и таванската част на банята. За създаване на оптическа илюзия за по-голяма баня цветът на тавана е от изключително значение. Препоръчва се той да е бял или поне най-близкият нюанс до бялото. 
Съвременните производители на плочки за баня предлагат огромно разнообразие на модели, които лесно ще задоволят всякакви лични и интериорни изисквания. Следвайте горепосочените съвети и винаги съобразявайте покупката с помещението за една свежа, красива и просторна баня.

Популярни тагове

{news_tags}