Как се избира хидромасажен панел?


|

В нашето ежедневие за съжаление невинаги има време да обърнем внимание на здравето си. Но за щастие, това може да стане дори вземайки си ежедневният душ. За целебните свойства на водата знаят почти всички. Особено полезен е водният масаж и по-точно хидромасажът. Преди десетина години душ с хидромасажна функция при нас изглеждаше като чудо на техниката, но днес всичко е различно. Хидромасажът не е само начин да отпуснеш тялото и душата, а е и метод да ободриш тялото за целият ден. Съществува възможност да се купи душ-кабина с вградена хидромасажна система, но този вариант е или твърде скъп, или не съдържа достатъчно функции. За щастие се предлагат отделни хидромасажни панели, чиито по-опростени варианти може да си позволи почти всеки. Разбира се, предлагат се и варианти с функции, надминаващи човешката фантазия. Гамата от предлаганите на пазара хидромасажни панели е толкова голяма, че задоволява и най-взискателния клиент. Голямото предимство на хидромасажните панели пред душ-кабините като цяло е, че не е необходимо да отделяте за тях специално място. Те заемат пространството, което би заел един обикновен душ. Освен това могат да се монтират над ваната и по този начин отичането на водата ще става във ваната, което спестява купуването на поддушово корито. Ако нямате място за вана, може да монтирате в банята поддушово корито или да ограничите място в банята, където да се стича водата без да се разлива по пода на цялата баня.
Какво представлява хидромасажният панел? Това е приятно и романтично съчетание между душ и масаж със водни струи. Основните компоненти на панела са корпус, смесител или термостат (зависи от модела), масажни дюзи , накрайници за душа и панел на управлението. В основният панел са вградени разпределението на водата, конструкцията на стационарният душ и душ-“слушалка“. За да можем правилно да изберем подходящият за нас хидромасажен панел трябва да знаем от какво и как е направен. В повечето случаи материалът, от който е изработен хидромасажният панел определя външният му вид и донякъде цената (цената се определя още от вградените в панела функции и начина им на управление). Доста често дизайнерите определят избора на хидромасажен панел, като се съобразяват с цялостното решение на банята. Например, когато има стена, облицована с красиви плочки или друга облицовка, е неуместно тя да се скрива зад душ-кабина. Голямото предимство на хидромасажният панел пред обикновения душ е, разбира се, масажният ефект на дюзите. Те изпускат насочени струи вода, които нежно и приятно масажират мускулите, премахват физическото напрежение и имат болкоуспокояващ ефект. Хидромасажните панели се предлагат във варианти за различен монтаж: за права стена, ъглови и универсални. Това позволява да се избере модел според мястото на монтаж, а не обратното, както обикновено се получава при душ-кабините. Хидромасажните панели могат да се управляват ръчно или електронно, могат да имат или да нямат термостат. Освен това, различните модели панели могат да имат различен брой дюзи (минимум две, максимум осем), могат да имат един или два душа (стационарен душ и душ-слушалка). По-високият клас хидромасажни панели се предлагат във варианти със седалка, допълнителен масаж за краката, както и радио и телефон. Като допълнителен лукс се срещат и хидромасажни панели с огледало.
Както вече споменахме, материалът определя вида на хидромасажният панел, той може да е акрил, полистирол, алуминий, стъкло, мрамор или скъпи видове дървесина. Най-широко разпространеният материал обаче, си остава акрила заради предимствата му пред другите материали. Акрилът е на първо място евтин, лесно се поддържа, не задържа мръсотия и съответно не е благоприятна среда за развитие на бактерии и плесени, може да се оцвети в най-различни цветове и накрая, но не на последно място - лесно може да се моделира, което дава свобода на фантазията на дизайнерите за създаване на най-невероятни форми на един обикновен хидромасажен панел. Въпреки всички предимства на акрила, той има един съществен недостатък. Ако при къпане се използва козметика от натурален произход, то парите на съдържащите се в нея етерични масла ще полепват по откритите участъци на акрила и ще образуват неприятни налепи. В повечето случаи премахването на тези налепи е доста трудно и нерядко се стига до професионална помощ със завършваща полировка на повърхността, което е доста скъпо и сложно.
На второ място по използване на материал за направата на хидромасажни панели е, алуминият. Той е по-скъп от акрила, но е по-траен, по-издръжлив и по-дълго запазва хубавата си повърхност. Като допълнителна обработка, алуминият се хромира или анодизира, което освен че подобрява външния му вид, го предпазва от задържане на вода на повърхността му, което пък предпазва от наслояване на котлен камък върху хидромасажният панел.
Стъклото като материал за хидромасажен панел не е практично и е достатъчно скъпо, за да ограничи това употребата му. Затова и процента на хидромасажните панели, произведени от стъкло, непрекъснато намалява.
Останалите материали за направата на хидромасажни панели се използват основно при особено изискване от клиента, тъй като те са сами по себе си скъпи, а и самата им поддръжка изисква добро финансово подсигуряване.
Най-важното в един хидромасажен панел разбира се, са масажните дюзи. Те са разпределени съобразно човешката анатомия и биват следните видове според начина, по който да подават водата:
въртящи дюзи - непрекъснатото въртене на дюзите създава приятно кръгово движение на водните струи;
аеродюзи - подават водата, смесвайки я с въздух;
пулсиране на водната струя;
точкова водна струя;
плоска водна струя;
имитация на акупресура.

Вижте разнообразието от хидромасажни панели, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}