Каприз или необходимост са съвременните мебели за баня? Част II

В първа част от статията се запознахме с основните предимства и характеристики при долните мебели за баня, както и от какво голямо значение е правилно подбраният комплект шкафове. Колко проблеми и разходи можем да си спестим за в бъдеще ако бъдем прецизни в избора си и не пестим разходи именно за този вид обзавеждане. Както разбрахте заради постоянното наличие на влага в банята и възможността от излагане на водни пръски, е важно комплекта мебели за баня да бъде правилно позициониран и внимателно подбран. Наясно сме вече за качествата при долните шкафове за баня и какви предимства ни предлагат те, с цел по-голямо удобство при употреба. Време е да се запознаем и с характеристиките при горните мебели за баня. Голяма част от горните шкафове са с вградено осветление или LED лунички, които осигуряват добра видимост по всяко време от денонощието. Нещо, което е от голямо удобство е при съвременните мебели за баня е, че стандартния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване към шкафа осветлението се включва, а при отдалечаване, съответно се изключва. При някои от моделите има тъч бутон, чрез който се регулира осветлението. Освен технологичните иновации при горните мебели за баня, можете да се насладите на огромно разнообразие от модели, цветове и дизайни. Горната част може да се предложи в комбинация от една или повече стандартни или огледални вратички, в комбинация от колона и огледало или само огледало, което не е съвсем предпочитам вариант, тъй като по този начин ограничавате пространството за съхранение на тоалетни принадлежности. А в ежедневие на забързаност и разсеяност, кой иска да отделя допълнително време в това да търси къде да прибери вещите си. Също както при долните шкафове и колони, горните мебели за баня предлагат удобството наречено “soft close” механизъм. Както стана ясно в първа част от статията,  това е технология, която спомага плавното и безпроблемно затваряне на вратичките, без опасност от затръшване и по-нататъшна тяхна деформация. Разнообразието от цветове и дизайни също е огромно, като разбира се те могат да имитират дори дървесен дизайн. Много често дизайна се определя от материала, от който е изработена самата мебел. На пазара се предлагат два вида материали за изработка на шкафове за баня – МДФ и ПВЦ. МДФ мебели са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни места, но без да бъдат излагани на директна водна струя. МДФ материалът, използван за изработката на мебели за баня,  се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Предимството на МДФ мебелите е, че естеството на самия материал позволява създаването за по-заоблени и нестандартни форми. Това прави възможно производството на мебели с впечатляващи и интригуващи дизайни, които могат изцяло да променят интериора в мокрото помещение. Могат да превърнат банята Ви в истинско произведение на изкуството.
Другият популярен вид са ПВЦ мебелите за баня. Този материал се характеризира с висока водо- и влагоустойчивост. Благодарение на това, самите мебели могат да бъдат директно обливани с вода, без това да доведе до тяхната деформация. Именно специалните бои и лакове, използвани при обработката на този вид мебели, засилват техните качества и характеристики, които гарантират, че  в процеса на експлоатация мебелите няма да се раздуят.
С правилно вложени финанси и умно използвана информация относно качества, предимства и характеристики, Вие сте напълно  готови да превърнете банята си в стилно, комфортно и очарователно произведение на изкуството.