Качества и характеристики на съвременните мебели за баня – част I


|

Ако планирате ремонт на банята, със сигурност един от основните въпроси, който Ви вълнува е какви мебели да изберете. Съвременните мебели за баня ни предлагат голямо разнообразие от цветове, форми, размери и дизайн. Правилно подбрани и разположени, те могат да превърнат банята ни в истинско произведение на изкуството.
Безспорно разнообразието при съвременните мебели за баня е огромно. Именно заради това и пазара е наситен с множество модели, които да задоволят вкуса на всеки потребител. Някои хора харесват нестандартни форми, други държат на класическия дизайн. Някои предпочитат по-цветни и разнообразни модели, други са любители на строгия и лесно съчетаем бял цвят. Какъвто и дизайн да изберем е важно да успеем да съчетаем красотата с практичност, за да направим времето ни в банята по-специално и пълноценно.
Задавали ли сте си някога въпроса от какво са произведени мебелите в банята Ви?
На пазара се предлагат два вида мебели за баня в зависимост от материала на изработка – МДФ и ПВЦ.
МДФ мебелите се отличават със своята висока степен на влагоустойчивост. Но какво означава всъщност абревиатурата МДФ? От английски Medium Density Fibreboard (MDF) или иначе казано плоча от дървесни влакна със средна плътност.
По-подробно обяснено, това е плоча от дървесни фибри, слепени със синтетична смола при висока температура под натиск, покрити с декоративна хартия, импрегнирана със смола. Ще се запитате какво означава „импрегнирана със смола“?
Импрегнацията е процес, в който тъканите се напояват със специални вещества, с цел те да станат водонепромокаеми. Най-често тези вещества са специални разтвори от катран, смола или каучук.
Нека всъщност да разберем с какво МДФ мебелите превъзхождат естествената дървесина. Характерно за тях е високата трайност и устойчивост, поддържат се лесно и се почистват по-бързо. Предлагат голямо разнообразие от цветове и естеството на самия материал позволява създаването на по-заоблени и нестандартни форми. Това прави възможно производството на мебели за баня с впечатляващ и интригуващ дизайн, които да променят изцяло помещението и да му придадат стилен и впечатляващ акцент. МДФ мебелите за баня имат висока степен на плътност и ниска степен на набъбване вследствие на излагане на влага. И едно голямо предимство, което в днешно време е от огромно значение - по-евтини са от масивната дървесина.
А сега да обърнем поглед към мебелите за баня, които са изработени от ПВЦ.
Знаете ли какво всъщност е ПВЦ материалът, безвреден ли е и от какво е съставен? Поливинихлоридът, за кратко наричан ПВЦ, е вид полимер, който при производството му се смесват различни пластификатори, стабилизатори, пълнители и пигменти, които дават различните характеристики на крайния материал. Продуктите, произведени от ПВЦ са навсякъде около нас – множеството реклами по магазините са произведени от ПВЦ, у дома се срещат под формата на дограма , тръби на водопроводната система. Мебелите красящи нашите бани също се изработват от разпенено ПВЦ. Разпененото ПВЦ е част от голямото семейство на ПВЦ плоскостите. Материалът се среща още като форекс, лайтекс и коматекс. Тези названия идват от търговските имена на големите производители на този материал – FOREX, LighTex, KOMATEX. Плоскостите от разпенено ПВЦ  са леки и лесни за обработка и затова са предпочитан материал. Те са устойчиви на вода, киселини, основи и външни влияния. ПВЦ плоскостите са трудно запалими и имат ниска звуко и термопроводимост, могат да се боядисват. Не е необходима допълнителна обработка на повърхността, за да се принтира върху тях. Лесно се режат, лепят, пробиват, формоват и фолират. Благодарение на своята водоустойчивост, ПВЦ мебелите за баня не се деформират в следствие на мокрене или поемане на влага в банята. Това ги прави и по-предпочитания модел мебели за баня.
Запознахте се с характеристиките на двата основни материала за изработка на мебели за баня. А с какви качества се отличават горните и долни шкафове на комплектите мебели за баня ще разберете в част втора!

Популярни тагове

{news_tags}