Качества и характеристики на съвременните мебели за баня – част II

В първата част от статията се запознахме с предимствата и характеристиките на двата основни материала, от които се изработват мебелите за баня. Сега ще обърнем по-голямо внимание на размерите, функциите и дизайните на съвременните мебели за баня.
С бързо променящите се тенденции при архитектурата и дизайна се променят и изискванията при размерите на банята и нейното обзавеждане. При новото строителство все повече се наблюдава тенденция баните да са  по-малки, нещо с което производителите на мебели трябва да се съобразят, за да могат да задоволят изискванията на всяко домакинство. Поради този факт, съвременните мебели за баня предлагат богато разнообразие от размери, които да покриват на нуждите както на голямата, така и на малката баня. Когато поставяме мебели в мокрото помещение трябва много добре да преценим къде точно ще ги позиционираме, тъй като те са определящ елемент за пространството в него. При големите бани не е нужно да се съобразяваме с размерите на шкафа, докато при малките, той е от огромно значение, защото от него зависи колко свободно пространство ще остане в помещението. Освен размера, друг практичен избор за малките бани са ъгловите мебели за баня. Тези мебели не се различават от останалите, единствената особеност е ъгловия им монтаж, който от своя страна спестява допълнително пространство.
Повечето модерни мебели за баня се предлагат в комплект от горна и долна част.
Горната част на мебелите дава голямо разнообразие от различни варианти. Тя може да е представена от една или повече вратички, или огледало с колона. Вратичките може да са обикновени или огледални. При изработването на вратичките на новите шкафове за баня все повече навлиза нов механизъм наречен “soft close”.  Тази функция се грижи за плавното и безпроблемно затваряне на вратичките, предпазвайки ги от удари и тряскания. Също така при някои модели се появяват нови никел-хром панти, които са по-здрави и устойчиви. Друга неизменна част при горните шкафове за баня са лампите и вграденото LED осветление. Лампите се поставят в горната част на шкафа, докато вграденото LED осветление, може да е част от по-разчупени дизайни. Дотук с горната част, нека сега обърнем внимание на долните шкафове.
Новите модели долни шкафове за баня могат да бъдат с крачета или конзолни. При конзолните модели е важно да изберете най-подходящото място за поставянето им, защото веднъж монтирани, след това преместването им е трудоемък процес последван от доста усилия и време. От друга страна при моделите с крачета, почистването е по-неудобно, тъй като пространството около самите тях е по-трудно достъпно. За сметка на това преместването им е бързо и безпроблемно. Относно дизайна, долните шкафове са представени от една или повече вратички, чекмеджета или комбинация от двете. Както при горните шкафове, така и при долните, вратичките и чекмеджетата се изработват с функция за плавно затваряне “soft close”.
При новите модели мебели за баня все по-често в комплект към долния шкафa се добавя и порцеланова мивка, която им придава завършен вид.
Модерните мебели за баня предлагат голямо разнообразие от дизайни и цветове. Те могат да се оцветят по RAL или да вдъхновяват с уникална имитация на естествена дървесна повърхност. От гледна точка на дизайна, съвременните мебели за баня могат да предложат както семпла и класическа, така и много разчупена визия, която да задоволи изискванията дори на най-взискателния вкус. Съвременните мебели за баня предлагат практичност и функционалност. Те не само се грижат за добрата организация в мокрото помещение, но и за неговата цялостна визия.