Ламинираният паркет – предпочитаната настилка


|

В днешната статия ще Ви запознаем с особеностите на ламинирания паркет, по-известен също като ламинат. Сред разнообразието в Баня Стил ще намерите и този продукт. Той е гъвкав, траен и можете да го намерите в много и различни разцветки. Ако се чудите от какво се състои ламинирания паркет и какво представлява, тази статия ще Ви помогне да си отговорите на тези въпроси.
Дървото присъства в нашето ежедневие под една или друга форма още от праисторически времена, а приложенията му са сякаш безкрайни: използваме го за огън, за инструменти и оръжия, в строежите, интериора и екстериора, във вид на тоалетна  хартия, като превозно средство или просто като сечиво за вразумяване на неразумните. А от 1977 г. насам го ползваме и като практичната подова настилка, наречена „ламинат“. Днес този тип настилка е един от най-разпространените и търсени видове.
Ламинатът е изобретен като по-евтина алтернатива на естествения паркет. Изработва се основно от отпадъчната дървесина в производството и от смоли, обикновено в съотношение 80 към 20.
Любопитен факт е, че и до днес две компании – шведска и белгийска – водят съдебни спорове за това коя първа е изобретила безлепилното съединяване на дъските. Всяка друга компания, която желае да произвежда ламинат, трябва да избира чий лиценз да плати, като често плащат и двата, за да се застраховат от бъдещи главоболия.
И така, погледнато под микроскоп, ламинатът представлява многослойна синтетична настилка, създадена чрез съвместното действие на процесите разтопяване и ламиниране. Той представлява комбинация от дървесни влакна, меламин, смоли и хартия с високо качество на печат, разпределени в няколко слоя:
1.Предпазен – това е най-горният слой, върху който стъпваме
2.Декоративен – това е декорът, който придава изгледа на ламината и който наподобява различната дървесина – дъб, орех, бор, череша и още много други
3.Основен, носещ слой – той определя дебелината, издръжливостта и шумоизолационните качества на ламинирания паркет
4. И най-отдолу е разположен балансиращия слой, който придава стабилност на ламела и го защитава от проникване на влага към горните слоеве.
След като дървесните частици се наситят със смоли, се подлагат на силен натиск и висока температура, в резултат на което слоевете се сливат в един лист и така получаваме една от най-съвременните настилки за под, която не изисква циклене и лакиране. Здрава е, съхранява топлината и има голямо разнообразие от цветове.
Като изключим банята и терасата, ламинираният паркет може да се полага във всяко помещение от жилището. Може също да се реди върху балатум или мокет, ако последните са здраво залепени. Той от своя страна пък се полага без капчица лепило. Отделните дъски се свързват посредством клик система, което неимоверно много улеснява монтажа, а същевременно с това и щади джоба на потребителя. А пък със спестените пари от лепило може да си закупите най-новите плочки на Роберто Кавали, за които обаче ще Ви трябва лепило, но тъй като те са калибровани, ще спестите от фугата.  
Всеки ламинат притежава една много важна характеристика, с която трябва да сте запознати, за да направите възможно най-информиран избор. Става въпрос за АС рейтингът или абразивния клас. Той показва степента на износоустойчивост на ламината и обикновено е обозначен навсякъде – на кашона, етикета или в описанието на продукта. След буквите АС стои цифра от 1 до 5. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-устойчив е ламината на удари, надраскване и общо износване. АС1 например, е ламинат, подходящ за жилищни зони със слаба натовареност на подовата настилка, докато АС5 е подходящ дори за търговски площи с висок трафик. С други думи, ако имате куче или котка, целете се в по-високия абразивен рейтинг.
Обикновено след АС означението на ламината, стоят още две цифри, които показват общия клас на настилката. Първата цифра Ви насочва за средата – домашна, търговска или индустриална, а втората за интензивността на употреба – ниска, умерена или интензивна. Отново колкото по-голяма е цифрата, толкова по-устойчив е ламината. Например, ако видите числото 21, то е добре да стъпвате по пода само с чифт памучни чорапи, но ако числото е  44, тогава спокойно може да си карате багер по ламинирания паркет.
Имайте предвид, че ако намокрите ламинирания паркет, трябва да попиете течността възможно най-бързо. Ламинатите са много по-устойчиви на вода в сравнение с естествения паркет, но прекалената влага все пак не е добре за тях. Също така при монтажа, оставете 1-2 сантиметра отстояние от стената, защото ламината търпи известно разширение.
Не забравяйте също така, че с ламината вървят и още няколко неща като подложка, первази, външни и вътрешни ъгли, преходници и тапи. Това са завършващи елементи, които обаче са важни, за качеството на крайния резултат. Така или иначе, ако ги забравите, майсторът любезно ще Ви напомни да се върнете в магазина и да си ги набавите.
Както са казали хората обаче – от прекаленото взиране в дървото не може да видите гората – иначе казано, ламинираният паркет има и една много добра алтернатива. Ако сте личност, склонна да експериментира, и иновациите са добре дошли за Вас, тогава в Баня стил може да намерите немските винилови плоскости на ROCKO. Създадени от 70% мраморен прах и пластмаса, те са изключително леки, устойчиви и рентабилни. Могат да се режат с макетно ножче и са подходящи за полагане навсякъде, включително и в банята. Устойчиви са на вода, петна и надраскване. Също като ламината, подовите панели се редят безлепилно – само с клик система, а усещането на допир е много приятно. Много съществен бонус е, че имат антислип покритие и са подходящи и при наличие на подово отопление. И не на последно място – могат да се рециклират!
За финал можем да кажем, че която и настилка да изберете, със сигурност няма да сгрешите. Ламинираният паркет, както и виниловите плоскости, ще оправдаят инвестицията, която сте вложили в тях. Ако пък имате колебание, продавач-консултантите на магазини Баня Стил са винаги насреща, за да Ви помогнат в избора.

Популярни тагове

{news_tags}