Ламиниран паркет – какво трябва да знаем за него

Ако желаете да придадете красота и уют на помещението на достъпна цена, то ламинираният паркет е чудесна алтернатива на масивния. Той се отличава с надеждност, разнообразие от цветове и бърз монтаж. Съвременният ламиниран паркет е екологичен, той е добър изолатор и задържа топлината.
По своята същност ламинираният паркет е многопластова настилка, което е комбинация от около 80% дървесни частици и 20% смоли, пресовани под определена топлина и налягане. Важна характеристика при избора на ламиниран паркет е неговата дебелина, която може да варира между 6 и 12 мм. Ето защо е важно да се съобрази за кое помещение е предназначен ламинатът. Ако върху него ще бъдат поставяни тежки мебели и ще има интензивно движение, е добре да се избере ламинат с по-голяма дебелина. Това от своя страна гарантира по-добра топло- и шумоизолация.
При избора на ламиниран паркет от съществено значение е класът на абразивност (AC) и този на удароустойчивост (IC). Класът задължително се обозначава върху опаковката на ламината и тя е както следва: АС1 (клас 21), АС2 (клас 22), АС3 (клас 31), АС4 (клас 32). Ламиниран паркет с клас AC1 се износва най-бързо, а този от клас AC4 най-бавно. Ето защо е важно да се съобрази видът на помещението, за което е предназначен ламинатът. По правило клас AC1 е подходящ за жилищни помещения със слабо натоварване; AC2 за помещения със средно натоварване; AC3 за помещения с по-висок интензитет на ходене; AC4 е подходящ за обществени, бизнес и търговски помещения.
През последните години ламинирания паркет придоби особена популярност и заради своя сравнително бърз начин на монтиране. Тук може да се разграничат две групи. При единия се използва лепило и ремъци за притягане, а при другия се сглобява. Трудно е да се каже кой метод е по-качествен. При първия лепилото защитава фугата от проникване на прах и вода, докато при втория предимство се явява бързия монтаж. На пазара в момента се предлага и ламиниран паркет с LOCK-система, която позволява поставянето му и по двата начина – с и без лепило.
Това което безспорно превръща ламината в предпочитаната подова настилка е разнообразието от цветове, форми и релеф. На пазара се предлагат над 150 цвята, които умело имитират различни видове дърво – светли, тъмни, сиви, натурални. Освен разнообразие в цвета на горния слой на всеки ламиниран паркет може да се поставят и различни шарки, които имитират дюшаме или класически паркет. От съществено значение е и самия релеф или структура на ламината, която се усеща при неговия допир. Тя може да е пореста, винтидж, керамика и много други. Различните видове структури придават различни характеристики на ламината като коефициент на плъзгане, отразяване на светлината и други.
Лесна поддръжка и бързо монтиране, голямо разнообразие от модели и цветове – това са само част от предимстваta, които превръщат съвременния ламиниран паркет в една от предпочитаните видове подови настилки.