Летни грижи за банята

Навярно всички са съгласни, че в горещото лято банята се оказва най-използваното помещение във всяко жилище. Натовареността на банята нараства в пъти през този сезон, а поддръжката ѝ обикновено остава същата или дори се влошава, защото (нека си признаем) заедно с летните жеги идва и летния мързел. Така нерядко банята остава мокра и непочистена дни наред, докато установим, че атмосферата там не е същата и освежаващият душ вече не ни носи предишното удоволствие. Добре е да не чакаме този момент. Има някои прости неща, които отнемат минути, но могат да ни спестят принудителния ремонт в началото на есента.

Разбира се, хигиената е на първо място. През летния сезон основното почистване на плочките и санитарията трябва да провежда по-често. Ако досега сме чистили плочките и гранитогреса веднъж седмично, то сега е нужно да го правим през два-три дни. Дори ако в началото на сезона не сте положили тези грижи, не е късно да го направите по всяко време. За начало можете да почистите плочките в банята, както и гранитогреса с препарат, по-агресивен от обичайно използвания. Ако не искате да го сменяте, просто използвайте по-висока концентрация от обичайното. Добра идея е да нанесете концентриран препарат по стенните и подовите плочки и да оставите да престои. След половин или един час петната, ако има такива, ще се премахнат лесно с помощта на четка и малко усилие. Този подход е особено препоръчителен, когато живеем в селище с твърда вода и по плочките има отложен котлен камък. Нанесеният препарат се отмива обилно с вода, внимавайки да не останат неизмити места, които ползващите банята могат да докоснат. Подобна обработка могат да преминат мивката. тоалетната чиния, бидето и ваната.

Ред е на смесителите. Тук трябва да се внимава - нужно е да се съобразим с материала, от който са направени - ако са от инокс, почистването е лесно, но по-евтините смесители са само хромирани и лесно могат да се олющят при по-грубо третиране. Специално внимание трябва да обърнем на мебелите за баня и плота за мивка, ако има такъв. Разбира се, както винаги, необходимо е да се съобразим с вида на материала, от който са изработени - МДФ, ПВЦ, истинско дърво, стъкло или мрамор. Освен обичайното почистване, е желателно да се обърне внимание и на дръжките на вратичките и особено на обкова. Ако обковът на мебелите за баня има натрупване на котлен камък или наченки на мухъл, той трябва задължително да се напръска и обтрие с подходящ препарат.

Завесата в банята е един от първите предмети, които пострадват от голямото лятно къпане. Ние, разбира се, изобщо не препоръчваме нейната употреба. Ако има нужда да обособим отделни пространства в банята, параванът за баня е идеалният начин да го постигнем. Стъкленият параван за баня е определено по-добрият избор, що се отнася до хигиена и естетика. Стъклото се почиства лесно. не се драска и не задържа влага и мухъл. Все пак, ако сте решили, че завесата е вашият избор, по-добре си купете нова за лятото. И свикнете с мисълта, че най-вероятно ще я смените отново през есента. В случай, че разполагате с душ кабина, не забравяйте да я забърсвате след всяко ползване или поне веднъж дневно, стараейки се да не пропускате обкова, който се задържа влажен и може да развие плесени. Поставете килимче пред ваната или душ кабината, а най-добре и отвън, пред вратата на самата баня. Това ще ви спести мокри стъпки и допълнително чистене, но и тук условието е - грижете се килимчето да е винаги сухо.

Може би харесвате стилните халати за баня или големите пухкави хавлии, но лятото определено не е време за тях. Оставете ги за студените месеци, а вместо тях снабдете банята си с леки и тънки кърпи, дори не задължително хавлиени - достатъчно е да са от чист памук. Не ги оставяйте в мократа баня, особено след като сте ги ползвали; най-добре е, разбира се, да ги сменяте и перете след всяко използване. Всеки знае, че след баня няма по-приятно усещане от допира на чиста материя със свеж аромат.

Освен изброените грижи, добре ще е да обърнете малко внимание и на аксесоарите за баня. Сега е време да ги прегледате, да изхвърлите и подмените с нови повредените, а също така да организирате тоалетните принадлежности на семейството по семпъл и лесен за поддържане начин. И в този случай основната идея е да ги опазим чисти и сухи, както и да не повредим от постоянната влага и топлина хигиенните и козметични средства, които държим в банята. Разбира се, каквото и да правим, в крайна сметка, единственият начин да имаме суха баня през лятото (и все пак да я ползваме) е добрата вентилация. Ако не сте от щастливите притежатели на прозорец в банята, сега е времето да разберете дали наистина вашият вентилатор е качествен и правилно избран. Ако не успява да се справи бързо с влагата, излишно е да казваме, налага се да го смените. Именно вентилаторът за баня е тази част от оборудването в банята, която не може да чака есента и планирания тогава ремонт.

И така - чистим, лъскаме, полираме и вентилираме; звучи ангажиращо и трудоемко, но при навременно изпълнение, задачата не е никак тежка. Въпреки това, когато говорим за баня, винаги има един допълнителен нюанс, без който удоволствието от вземане на вана или душ не е същото - ароматизирането. Нашият съвет е поне през лятото (а най-добре завинаги) да се откажете от изкуствените аромати и да се насладите на даровете на природата. Използвайте етерични масла, за да придадете приятна атмосфера и полъх на чистота в банята. Ако имате време и желаете наистина да пренесете лятото в дома си, просто оставете няколко ароматни стръкчета пред огледалото или другаде - лавандула, роза, свежи билки или каквото ви хрумне. Лятото е щедро и ще ви се отплати със свежест и добро настроение.