Любопитни факти около банята


|

Днешната статия ще бъде малко по-различна от предишните. Няма да пишем за конкретен продукт, а за любопитните факти около банята. Може би ще Ви се сторят малко налудничави, но са абсолютната истина.
1.    На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Целта на тази инициатива е решаването на проблемите, свързани с канализацията и хигиенните условия. Има много места по света без течаща вода, а ние я приемаме, като даденост. Статистиката показва, че в Индия повечето хора имат смартфон вместо баня с тоалетна, а в Афганистан само 7% от населението разполага с тоалетна чиния.
2.    Някой от имената на най-големите брандове в бранша са всъщност фамилиите на техните основатели: Каспар Геберт, Франц-Анселм Вигенер, Ханс Грое, Марко Палазани, Леонардо Босини, Хюбърт Шел и др.
3.    Знаете ли, че в банята можеш да поставиш световен рекорд. Например има рекорд за непрекъснато седене на тоалетната, който е цели 116 часа или 5 дни, а най-дългото къпане е продължило 174 часа или повече от седмица.
4.    Замисляли ли сте се някога колко струва най-скъпата тоалетна чиния? Само 19 милиона долара и се намира в космоса, която се намира в международната космическа станция.
5.    Тук е хубаво да споменем, че най-голямата обществена тоалетна се намира в Китай и може да се похвали с над 1000 тоалетни чинии или площ от 2800 кв.м. Ако се изгубите там ще Ви търсят с дни.
6.    Най-разпознаваемия символ в света е WC.
WC идва от Water Closet, което значи воден килер. Това е така, защото през 18ти век тоалетните с водно промиване се обособяват в малки килери като кабинки.
7.    Знаехте ли че, през 1918г. френският художник Марсел Дюшан купува обикновен писоар серийно производство, подписва го, кръщава го “Фонтан“ и го изпраща на изложби по целия свят. Днес фонтанът е обявен за най-значимите художествени произведения и струва 3,6 млн. долара. 
8.    Психолози казват, че обикновено най-чистата тоалетна чиния е тази, която е най-близко до входната врата. Тя се използва най-рядко, поради психологически причини.
9.    Знаете ли, защо пространството под вратата на обществените тоалетни не е случайно, а е подкрепено от няколко причини. По-лесно почистване и по-добра циркулация на въздуха. Също така тези врати са по-евтини и лесни за поръчка.
10.    Една от много познатите марки в цял свят е Hansgrohe. Фабриката произвежда едни от най-добрите душове и смесители на пазара. Зад дизайнерският им бранд Axor, стоят имената на дизайнерите, които са участвали в проекти като стадионът Axor в Мексико, хотелът дирижабъл Cloud-Whale, роботът Care-o-Bot и още много други значими творения.
11.    Стандартната тоалетна чиния е нещо почти невиждано в по-голямата част на Азия. Затова на много места в САЩ се залепват инструкции за употреба на този вид заради азиатските туристи.
12.    Ако разместите буквите на БАНЯ СТИЛ ще получите анаграмата БЛЯН СТАИ. Точно това правим ние – превръщаме обикновените помещения в блянове.
С това приключва днешната ни статия, надяваме се, че сте научили любопитни неща и сте се забавлявали. Не забравяйте, че човек прекарва средно 3 години от живота си на върха на тоалетната чиния, затова при ремонт на банята трябва да избирате много внимателно и да доверявате на доказани професионалисти в областта.

Популярни тагове

{news_tags}