Мебели за баня - как да направим правилния избор?

Един от най-лесните и ефективни начини за по-добра организация на тоалетните принадлежности в банята и внасяне на стилно излъчване е чрез мебели за баня. На пазара се предлага огромно разнообразие от мебели за баня с различен дизайн, размери, цветови комбинации и набор от функции. В следващите редове ще се спрем на най-съществените аспекти, които трябва да се имат предвид когато предстои закупуване на мебели за баня.
Важно е да се обърне внимание от какъв материал са изработени мебелите. Тук най-разпространените вариантите са няколко – МДФ, ПВЦ, масив. Мебелите за баня от МДФ са влагоустойчиви. Те са предназначени за влажни пространства, в които повърхността не е подложена на директна водна струя. ПВЦ мебелите са изработени от изцяло водо- и влагоустойчив материал, което е своеобразна гаранция, че те няма да се раздуят и променят формата си с времето. Мебелите от масив са изработени от естествена дървесина, ето защо те се приемат като символ на висша класа. Недостатъкът на този тип мебели за баня е, че те са лесно раними и трябва да се пазят от пряко съприкосновение с вода.
Друга важна характеристика е какъв ти са мебелите – стоящи или конзолни. Стоящите мебели за баня са класическият тип мебели. Те имат нивелиращи се крачета, така че дори банята Ви да не е с перфектно гладка повърхност, те ще гарантират стабилността на самата мебел. Като недостатък на стоящите мебели за баня може да се изтъкне фактът, че самото почистване на банята се извършва по-трудно. Тези мебели за по-обемни и заемат повече пространство, така че ако банята Ви е по-малка не са най-удачният вариант. Конзолните мебели за баня са мебелите от ново поколение. Те се закрепят директно на стената и създават усещането за динамика, раздвиженост и повече пространство. На пазара могат да се открият както конзолни долни шкафове, така и колони с различна големина.
Голямо разнообразие съществува и при горните шкафове. Те могат да бъдат с изцяло огледални врати, с полици и рафтове, с комбинация между шкаф и полица или шкаф и няколко рафта. Тук изборът отново зависи от големината на банята и какъв обем тоалетни принадлежности искате да поберете в тях. Горните шкафове с две врати побират повече принадлежности, но заемат повече място. Ако пространството в банята е ограничено, заложете на горен шкаф с малка колонка и странични рафтове. Този тип отворен дизайн ще осигури добра организация на тоалетните принадлежности, като ще създаде усещане за раздвиженост и динамика.
За да постигнете цялостен и завършен интериорен дизайн на банята е важно да изберете правилния цвят или декор за мебелите за баня. Освен най-разпространения цвят бял гланц, може да поръчате да Ви се изработят мебели в цвят по RAL-цветовата система. По този начин перфектно може да съчетаете цвета на плочките с цвета на Вашите мебели за баня. Освен с покритие гланц, мебелите за баня могат да бъдат с покритие сатен или мат. Това придава една по-интересна и нестандартна визия не само на мебелите, но и на цялостното излъчване на банята.
През последните няколко години на пазара станаха особено популярни мебелите , имитиращи дървесна, мраморна или каменна повърхност. Те внасят интересен акцент в банята и със сигурност приковават вниманието. Друг тип интригуващ дизайн на мебелите за баня е т.н. принт стъкло. То представлява тънък плексигласов слой , върху който в принтирано изображение с висока резолюция и качество. Това позволява Вие да персонализирате Вашия шкаф с желаното от Вас изображение.
Огромното разнообразие от мебели за баня на пазара позволява да придадете на банята желания от Вас характер и индивидуалност. Съвременните мебели за баня предлагат не само по-добра организация на тоалетните принадлежности, но и възможността да придадете на помещението стил и елегантност.