Мебели за баня – как да направим правилния избор?

Мебелите за баня неизменна част от съвременното обзавеждането на всяко мокро помещение. Те са предпочитани не само, защото осигуряват по-добра организация на тоалетните принадлежности, но и заради елегантната си визия и естетически вид.
В следващите редове ще се спрем на най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, когато Ви предстои закупуване на мебели за баня.
В зависимост от материала, от който са изработени мебелите се делят на влагоустойчиви и водоустойчиви. Влагоустойчивите мебели за баня са подходящи за влажни пространства. Изключително важно е този тип мебели да не се изложени на директна водна струя, защото това би нарушило тяхната цялост и би довело до раздуване. Влагоустойчивите мебели за баня най-често са изработени от МДФ или МФЦ материал. Водоустойчивите мебели за баня са по-надеждни от влагоустойчивите и са удачни за изключително влажни помещение. Евентуално подлагане на водна струя не би довело до тяхното раздуване, тъй като повърхността им е обработена със специални бои и лакове. Разбира се и при двата вида мебели избягването на съприкосновение с вода е силно препоръчително. Водоустойчивите мебели за баня най-често се изработват от ПВЦ материал със средна дебелина от около 15мм-16мм.
Видът на мебелите също е от съществено значение при техния избор. Тук голямото разделение е на стоящи мебели за баня и конзолни мебели за баня. Съвременните изискания за по-оригинален дизайн и запазване на висока хигиена налагат като неоспорим победител конзолните мебели за баня. Този тип мебели са окачени на стената и имат няколко ключови предимства: компактни са и не заемат излишно място в банята; липсата на крачета, спомага за осигуряване на по-висока хигиена в самото пространство; отличават се с динамичен и разчупен дизайн, който се вписва идеално в интериора на съвременната баня.
Дори банята да е изключително малки размери, винаги може да комбинирате с конзолен шкаф или конзолна колона. По този начин не само ще придадете стилна визия, но и ще си осигурите по-добра организация на тоалетните принадлежности. Голяма част от съвременните колони за баня са снабдени с метален кош за дрехи. Това е едно допълнително удобство, което Ви спестява място.
Визията на модерните мебели за баня също е от ключово значение. На пазара може да се намери огромно разнообразие от стилове: класически, рустик, ретро, модерен. Изборът тук зависи изцяло от личностните предпочитания и атмосферата, която желаете да създадете.
Една от водещите тенденции в дизайна на модерните мебели за баня е визията има да наподобява различни естествени повърхности – мрамор, камък, дърво. Мебелите за баня с дървесен ефект са особено популярни. Те придават усещане за топлина, уют и стил. Светъл бежов цвят, тъмна дървесина или интригуващ опушено сивкав нюанс – независимо какъв оттенък изберете мебелите ще внесат характер в помещението и ще се превърнат в негов акцент. Ако целите по-нестандартна и оригинална визия, може да заложите на мебели имитиращи каменна или мраморна повърхност.
Изключително популярни на пазара са и мебелите с принт стъкло. При тях предната част представлява специален стъклен панел, на който е може сами да изберете какво да е изображението. Това дава възможност за персонализация не само на шкафа, но и на цялата баня.
Разбира се съвременните мебели за баня могат да се изработват и в различни цветове по RAL-системата. По този начин може да постигнете пълно съответствие между цвета на плочките и цвета на мебелите.
Съвременните мебели за баня придават не само завършеност на цялостната визия на банята, но осигуряват практичност и висока степен на хигиена.