Мебели за баня – модерното и практично решение за обзавеждане в банята

Обзавеждането на банята е обвързано с вземането на редица решения, от които зависи цялостната визия и функционалност на мокрото помещение. За да превърнете банята си в привлекателно и индивидуално място трябва да се съобразите с даденото Ви пространство и да я обзаведете по най-подходящия начин. В тази статия ще Ви запознаем с един от основните елементи при обзавеждането на банята, от който зависи цялостната ѝ визия, а именно модерните мебели за баня. В зависимост от това как и къде ще бъдат поставени, мебелите за баня са решаващ елемент за свободното пространство, което ще остане в помещението. Затова преди да бъдат закупени мебели за баня, трябва добре да се обмисли къде точно ще бъдат поставени, с какви размери ще са и не по-малко важно с какъв дизайн, така че да подхождат на останалата част от интериора.
В следващите редове ще Ви запознаем с материалите, от които се изработват съвременните мебели за баня, техните дизайни и функции.
Мебелите за баня се избират в зависимост от пространството, което ни дава помещението. Те вече предлагат голямо разнообразие от размери, така че да могат да бъдат поставяни дори в най-малката баня. От размера на помещението до голяма степен зависи и дали мебела ще има пряк достъп до водни капки, което е от изключително значение. Тук идват двата основни материала, от които се изработват модерните мебели за баня, а именно PVC и MDF.
PVC материалът е влаго- и водоустойчив. Той позволява мебелите да бъдат поставяни в мокри и влажни помещения, предпазвайки ги от раздуване и деформация. Разбира се в това отношение, гланцираното им покритие също играе важна роля. Ако покритието се наруши, има голяма вероятност влагата да достигне дървеният материал и той да се раздуе. PVC материалът е доста твърд и трудно Огъваем, затова и мебелите изработени от него не могат да предложат по-разчупени и нестандартни форми. Също така повечето модели мебели за баня, изработени от PVC, разчитат на класическия бял цвят, който не само ги прави да изглеждат елегантни и стилни, но позволява лесното им съчетаване с различни и цветни декори.
От друга страна мебелите за баня изработени от MDF, могат да предложат по-голямо разнообразие от раздвижени дизайни. MDF материалът се огъва много по-лесно и позволява създаването на мебели с по-нестандартна и раздвижена визия. Материалът MDF е влагоустойчив и може да бъде поставян в бани, но не бива да бъде подлаган на директни водни капки, защото ще се раздуе. MDF мебелите са чудесен избор ако искате да създадете нестандартен и стилен дизайн във Вашата баня.
Повечето съвременни мебели за баня се изработват като комплекти от горна и долна част. При някой комплекти допълнително е добавена и колона, даваща допълнително пространство. Горната част се предлага в няколко варианта. Те могат да бъдат шкафове с една или повече стандартни или огледални вратички, комбинация от колона и огледало или само огледало. Долната част е представена от конзолен шкаф или такъв с крачета. Шкафът може да е с една или повече вратички, или чекмеджета. При повечето модели към долният шкаф е добавена порцеланова мивка. Колоната притежава същите характеристики, както долния шкаф, тя може да е конзолна или с крачета, с една или повече вратички.
Дизайнът на мебелите трябва да бъде съобразен не само с интериора на помещението, но и с  нуждите на домакинството, така че да бъде максимално практичен. Модерните мебели за баня могат да преобразят банята, внасяйки стил и изисканост, като винаги я поддържат организирана и спретната.