Мебели за баня – стил и качество в едно

Банята е едно от най-използваните помещения във всеки дом. Тя е мястото, в което може да останете сами със себе си, отдавайки се на спокойствие и тишина. Новите тенденции при обзавеждането на банята се концентрират върху това да я направят едно практично и в същото време функционално място.  В тази статия ще обърнем внимание на един от основните елементи при обзавеждането на мокрото помещение, а именно мебелите.
Мебелите за баня са голям и отличаващ се елемент, който съобразяваме с останалия интериор, стараейки се да създадем идеалния и завършен дизайн в помещението. За всеки от нас е изключително важно мебелите да са практични и да ни дават нужното пространство, в което да приберем всичките си тоалетни принадлежности.
В следващите редове ще Ви запознаем с двата основни материала използвани за изработката на мебели за баня, характеристиките им и богатото разнообразие от дизайни.
Първият вид мебели за баня са тези изработени от МДФ материал. МДФ мебелите са влагоустойчиви. Те изглеждат по-масивни и повечето модели се предлагат в по-големи размери. МДФ материала е лесен за обработка и позволява създаването на много разнообразни и разчупени дизайни. Съвременните мебели от МДФ се отличават и с невероятни имитации на дървесна и каменна повърхност. Те са чудесен избор за по-големи и просторни бани, създавайки допълнително място, в което да приберете своите неща.
От друга страна мебелите изработени от ПВЦ се предлагат и в по-малки размери, съобразяващи се с всеки тип баня. Мебелите от ПВЦ се отличават със своята влаго- и водоустойчивост, която позволява поставянето им в мокри и влажни помещения. Модерните ПВЦ мебели за баня залагат на изчистен дизайн, който прави комбинирането им с различни видове декори лесно и безпроблемно. Мебелите изработени от този материал не могат да предложат толкова голямо разнообразие от разчупени дизайни, но за сметка на това ще помогнат за организацията дори на най-малката баня.
Това са основните два типа мебели за баня, според материала от който са изработени. Сега нека обърнем по-голямо внимание на различните дизайни, които предлагат.Независимо от материала, от който са изработени мебелите за баня, в повечето случаи се предлагат в комплект от горна и долна част.
Горната част е представена от шкаф или огледало с колона. Шкафът може да е с една или повече вратички, да бъде обикновен или огледален, докато колоната разполага само с една вратичка. При комбинацията огледало-колона, често е добавена и етажерка, която дава допълнително място за тоалетните принадлежности. При повечето съвременни мебели за баня е добавена и лампа с LED осветление, която се грижи за добрата видимост по-всяко време.
Долният шкаф при модерните мебели за баня, дава възможност за избор между това да е с крачета или конзолен. Шкафовете с крачета са по-практични от гледна точка тяхното местене. При повечето модели задните крачета са регулируеми, което улеснява поставянето им върху неравен под. От друга страна конзолните шкафове са закрепени за стената. Те не позволяват задържането на прах и замърсявания в пространството под тях, докато почистването им е бързо и безпроблемно.
Долните шкафове могат да са с една или повече вратички, да са с чекмеджета или да предлагат комбинация от двете. При новите модели долни шкафове, в комплект към тях се добавя и порцеланова мивка в бял цвят.
Някои комплекти мебели за баня, освен стандартния горен и долен шкаф, предлагат и колона, която да добави още свободно пространство за Вашите неща. Колоната не е много по-различна от долния шкаф. Тя е съобразена с дизайна на останалите мебели от комплекта. Предлага се с крачета или конзолна, с една или повече вратички.
Когато избирате мебели за баня се постарайте да съобразите правилно техните размери, така че да оползотворите максимално пространството в мокрото помещение, осигурявайки си достатъчно място за движение. Също така обърнете внимание на дизайна, така че да постигнете максимално интериорът, който желаете. Модерните мебели за баня могат да преобразят мокрото помещение, превръщайки го едно стилно и елегантно място.