Мебели за баня – усещане за уют и комфорт

Ремонтът на всяка баня е колкото ентусиазираща, толкова и трудоемка задача. За да се гарантира добър резултат и удовлетворение в края на процеса, е добре да се обърне внимание на основни правила при избора на мебели за баня, плочки, декорации и цялостната визия на мокрото помещение.
Ако се доверите на интериорен дизайнер за обзавеждането на Вашата баня, то той ще се погрижи да задоволи всичките Ви нужди, избирайки най-подходящите мебели за баня. Но ако разчитате основно на собствените си усилия, то е добре да се информирате, преди да се заемете с избора на мебели за баня.
С какво трябва да се съобразите при избора на подходящи мебели за Вашето мокро помещение?  Както при всяко друго помещение във Вашия дом и при обзавеждането на банята, трябва да се съобразите с няколко основни фактори, а именно: размери на помещението, подходящи материали, цветова схема и лични предпочитания.
Да разгледаме мебелите според размера на банята Ви. Ако не разполагате с достатъчно голямо пространство, то помислете какво Ви е най-необходимо и от какво бихте могли да се лишите.  Поставянето на обемни мебели и аксесоари ще направи оптически по-малка банята Ви и вместо да се радвате на добре подредено място, то ще изглежда претрупано. Това важи не само за дълбочината и широчината на мебелите,но и за височината им.  Затова е хубаво да заложите на основните мебели за баня : горен, долен шкаф с мивка, колони.  За да не вземате голяма част от квадратурата на мокрото помещение с душ кабина, може да изберете стъклен параван. Ако душът се намира в близост до някой от ъглите в стаята, то параванът ще заеме ролята на трета стена и отново ще успее да предпази от нежелано намокряне в банята.
Отличен избор са шкафовете с мивка от типа свободностоящи. По този начин пространството под него ще може да се използва. Вместо горен шкаф,  може да изберете огледало с рафт, на който да държите най-употребяваните от Вас тоалетни принадлежности. 
Ако се радвате на голяма и просторна баня, то ще имате възможност да развихрите въображението си, превръщайки я в оазис за релакс. В такъв случай ще можете да заложите не само на малки мебели за баня, но и на вана. Поглезете се със свободностояща вана, с модерна и елегантна визия или пък с ъглова вана с джакузи.  За допълнителен комфорт, може да поставите удобно кресло или пейка, които ще превърнат банята Ви в прекрасно място за отдих. Все пак трябва да сте внимателни да не претрупате помещението. Една голяма баня трябва да изглежда просторна и приветлива, защото луксът не е в изобилието, а в детайлите и комфорта.
Нека разгледаме два от най-разпространените материали, от които се изработват  мебели за баня. Често срещани са мебелите от ПВЦ, които имат голямо разнообразие, устойчиви са на влажност и са лесни за почистване. Те имат широка гама от цветови нюанси и са с гланцирана повърхност.  Другият подходящ материал за избработването на мебели за баня е МДФ. Това е напълно екологичен материал, с висока плътност. Той е лесен за обработване, повърхността му е гладка, плътна и еднородна. Има висока степен на влагоустойчивост. Отличен избор за влажни и мокри помещения.
Една разхвърляна стая не може да изглежда приятно и уютно. Затова, един от най-бързите и ефикасни начини да освежите банята, е да приберете всичко излишно и да подредите старателно всички елементи оставени на показ. Изнесете от банята ненужните неща и съберете всички дребни елементи в новите мебели за баня. Погрижете се хавлиите да са грижливо сгънати и подредени. Така разтребена, банята ще изглежда по-просторна и чиста. Заложете на качествени, красиви и изискани мебели за Вашето мокро помещение.