Мивки от стъкло-красота и практичност в едно

В предишна статия описахме материалите, от които се правят мивки за баня. В тази ще се спрем конкретно на мивки за баня от стъкло. Те притежават необикновено излъчване, привлекателен дизайн и приказно вдъхновение. Мивката за баня, направена от стъкло, може да стане основният, ярък и изразителен акцент на вашата баня. Този вид мивки бавно, но сигурно набират популярност. Бавният ход на развитието на мивките от стъкло се дължи на многото въпроси, които си задава човек, когато види крехкото стъкло, интегрирано в така непривично за него приспособление, като мивка. Първият въпрос винаги е доколко е издръжлива тази мивка.
Независимо от факта, че стъклото е крехък материал, мивките от стъкло са също толкова здрави, колкото и фаянсовите или керамични мивки и дори повече. Причината е, че стъклените мивки се правят от стъкло с дебелина минимум петнадесет милиметра, което със специална технология се закалява и с добавяне на допълнителни примеси се заздравява още повече. Изисква се доста голяма сила на удара, за да се счупи стъклена мивка. Ако това все пак някак се случи, специалната технология, по която се закалява на стъклото, осигурява и неговата безопасност – мивката от стъкло се чупи на малки парченца с размерите на кристалчета морска сол, чиито краища са затъпени и не могат да наранят. До постигането на финалният си блясък и заобленост, стъклената мивка преминава през многобройни полирания и шлайфания с абразиви с различна дебелина. Като резултат тя се получава идеално гладка с перфектно заоблени ръбове.
Закаленото стъкло е един от най-подходящите материали, използвани в банята и въобще в помещения с висока влажност. Закаленото стъкло не се влияе от температурните разлики, които се получават във всяка баня, влагата не го променя и не се поврежда при продължителен директен контакт с водата. То не се разслоява, не гние, запазва блясъка си и е издръжливо на дребни драскотини. Като цяло, изделията от стъкло запазват първоначалният си блясък и вид в продължение на години при правилна грижа. А грижата за стъклото като цяло, а в частност за стъклените мивки е много проста. Повърхността на стъклото е много гладка и трудно се надрасква, което е предпоставка за по-малко задържане на мръсотия и бактерии, които освен това не могат да проникнат във вътрешността му. Това всъщност прави стъклото един от най-хигиеничните материалите; по-подходящ материал за мивка в банята просто не може да има.
Като се говори за мивки от стъкло, обикновено хората си представят само прозрачни такива. Технологията за оцветяване на стъклото с пигменти, при която материалът се оцветява равномерно в еднакъв цвят и добива еднородна структура, позволява да се произвеждат мивки от стъкло в най-разнообразни цветове. Произвеждат се и полупрозрачни мивки или мивки е с плътен цвят и същевременно напълно прозрачни. Някои технологии за обработка на стъкло позволяват в стъклото на мивката да се вграждат апликации и да се създават цели картини, които подхождат на интериора на банята или повтарят нейните мотиви. Друга технология пресъздава ефекта на стъклокерамиката в мивката, която може да е продължение от мотива върху стената зад мивката. Едно е ясно - технологиите за обработка на стъкло позволяват на дизайнерите да разширят диапазона на своите идеи за обзавеждане на банята.
Красотата и стилното излъчване на мивките от стъкло са безспорни, но за да запазят ефектния си вид е необходимо те да се поддържат безупречно чисти. Всъщност това не представлява никаква трудност. Стъклото е химически неактивно и издържливо на всякакви почистващи препарати. Това се дължи на финалното стъклено покритие на мивката, особено, когато върху нея има апликации. Не трябва да забравяме, че повечето химични препарати по принцип трудно се изплакват и остават на повърхността, която е третирана с тях (независимо дали са от стъкло или друг материал). За мивката от стъкло е достатъчно да се почиства редовно с обикновен миещ препарат и мека гъба. За да запазите дълго приказното излъчване на стъклената мивка, не използвайте почистващи препарати, съдържащи абразивни частици и от време на време обработвайте с препарат за стъкло.
Стъклените мивки придават на интериора на банята особена лекота, изящност и фееричност. За разлика от порцелановите и керамични мивки, стъклените имат най-разнообразна форма, преминавайки от правоъгълна, през кръгла и достигайки формата на цвете. Именно това предимство използват дизайнерите, въплъщавайки полета на своята фантазия. Като резултат се получава интересен и уникален интериор. Стъклената мивка е отличен избор за вашата баня, събирайки в едно здравина, красота, надеждност и, не на последно място, безупречна чистота .