Модерните душ кабини - идеалното решение за малката баня

В съвременното строителство се забелязва тенденция, при която размерите на банята са сравнително по-малки за сметка на останалите помещения. Поради тази причина е от изключителна важност да се обърне огромно внимание при ремонта на мокрото помещение и последващото го обзавеждане. Защо? Защото живота на съвременният човек е забързан и често е изпълнен с тревоги. Всеки се нуждае от място, на което може да се отпусне напълно и понякога буквално да отмие стреса и напрежението от изминалият ден. Банята се е превърнала в точно такова място. Малките размери на модерните бани, често принуждават собствениците им да се лишат от някои неща за сметка на други. Но благодарение на изключително модерният и технологичен свят, в който живеем, това лишение отдавна вече не е наложително. Въпросът, който най-често си задават хората, когато се изправят пред ограниченото пространство в мокрото помещение е: „Как да превърна банята си във функционално и модерно помещение?“. Отговорът на този въпрос е често пред очите ни. 
Душ кабини. Най-добрият начин да модернизирате и да създадете едно функционално мокро помещение е като монтирате правилната душ кабина.
В следващите редове ще разгледаме защо точно душ кабината е перфектният избор за малката баня и какво е нейното развитие от момента на създаването й до днес.
Първоначалната и основна цел на душ кабината е била да раздели банята на така наречените „мокра“ и „суха“ част. По този начин, хората са си спестявали изключително много време, тъй като не им се е налагало да попиват и забърсват цялата баня след взимане на душ.
Разбира се, след време настъпват и леки технологични промени при по-старите модели душ кабини като навлизането на смесители с различни струи и възможността за избор на душ кабина с или без поддушово корито. Но се забелязва, че единствените, които реално могат да си позволят монтиране на душ кабина, са потребителите, чиито бани са с доста големи размери.
А както вече бе споменато в по-горните редове, размерите на модерните бани са доста по-малки в сравнение с тези в миналото и поради тази причина, производителите на душ кабини се принуждават да намерят решение на този проблем.
Така се стига до днес. В момента на пазара се предлага огромно разнообразие от модели, видове, размери и форми душ кабини. Благодарение на иновативното мислене на производителите на душ кабини, почти всеки вече може да си позволи монтирането на такава в банята.
Тайната се крие в малките детайли. Затова сега ще ги разгледаме заедно.
На първо място, разбира се, са размерите. Преди са се предлагали основно стандартни размери душ кабини, докато в момента може да се открият разнообразни комбинации от размери, които ще паснат във всяка баня.
Следващата промяна е във формата. В миналото са били създавани основно две форми на душ кабини и това са били овална и квадратна. Днес може да срещнете овални душ кабини, квадратни, правоъгълни и дори петоъгълни, всичко спрямо нуждите на клиента.
Една от често незабележимите промени, която всъщност играе основна роля при модерните душ кабини, е тази на вратите им. Познатите ни душ кабини обикновено са с отварящи се врати. Но за да бъде още по-функционална и щадяща на пространство, душ кабината, която е предназначена за малка баня, би трябвало да е с плъзгащи се врати или най-добре с врата тип „хармоника“. Вратата тип хармониката се прибира плътно до стената и така помещението се разширява още повече.
Драстичните промени, които се правят при съвременните душ кабини, не влияят ни най-малко на техните функции и предимства, разбира се.
Предимства и функции, които ще обсъдим и разгледаме по-подробно в следващата част на нашата статия за скоростното развитие на съвременните душ кабини.