Модерните душ кабини - черешката на тортата в обзавеждането на съвременната баня - Част I

Банята е може би едно от най-личните и интимни помещения в съвременния дом. Място, където да останем сами със себе си, място където да се отдадем на пълен релакс след тежък и изморителен ден или да се подготвим за един такъв. Ето за това е от огромно значение как ще бъде обзаведена тя, за да ни бъде комфортно и уютно. Безспорно декорирането на банята изисква креативност, ако целим функционалност и атрактивен вид. С правилната подготовка и добре обмислените решения ще аранжирате пространството така, че то да съчетава простор и практичност. Много е важно да сте наясно какво точно искате да държите в банята, тъй като в повечето случаи мястото е доста ограничено. И тъй като мястото там е лукс, уверете се, че няма да имате нищо ненужно, което да заема излишно пространство. След като вече сте взели решение кои неща не трябва да съхранявате в мокрото помещение, е време да решим как да разположим нещата,  от които имаме най-голяма нужда, за да ни бъде комфортно и красиво. Стигнахме до извода, че минимализмът е цар на малките пространства. Именно заради това хората все по-често предпочитат да заменят огромните и заемащи излишно място вани с душ кабини, оценявайки техните предимства в ежедневието. Безспорен е факта, че със съвременните душ кабини банята става по-кокетка и приветлива. Няма мокри и хлъзгави плочки, а чиста и суха баня с меки и цветни постелки върху теракота.
Благодарение на креативността на производителите на душ кабини, моделите разполагат с голямо разнообразие от дизайни в зависимост от форма, размери и нуждите на домакинството. Като за начало е важно да вземем решение къде ще разположим душ кабината. Най-предпочитано място за разположение на модерните душ кабини е в някой от ъглите на банята, давайки повече пространство и правейки ги подходящи за малки и тесни помещения. Ако разбира се разполагате с голяма и приветлива баня може да разгърнете въображението си и да сътворите нещо иновативно, което да изненада дори самите Вас.
В зависимост от формата, модерните душ кабини биват овални, квадратни, правоъгълни, петоъгълни. Разбира се трябва да се съобразите с размерите на Вашата баня, за да прецените коя душ кабина ще е най-подходяща, за да може дори най-едрия човек на семейството да се чувства удобно. Безспорно най-комфортни и предпочитани са правоъгълните душ кабини, предоставящи най-голямо пространство в кабината.
Размерите на модерните душ кабини варират в зависимост от размерите на баните и пространството, което заемат в тях. Най-разпространени са душ кабините с размери 90/90, 80/80, но ако имате нужда от нестандартни размери, винаги може да Ви бъде изработена душ кабина по поръчка.
Нещо много важно, но често оставащо пренебрегвано, това е вратата на душ кабината. Преди са се предлагали само отварящи и затварящи се врати, но в течение на времето дизайнерите са развили идеите си и сега на пазара се предлагат душ кабини с плъзгащи врати и такива тип „хармоника“. Безспорно едно от най-добрите решения за малката баня са вратите тип „хармоника“. Те се прибират плътно към стената и по този начин не нарушават размерите на помещението.
Модерните душ кабини имат голямо разнообразие от функции, спомагащи за пълното удоволствие и комфорт на този, който я използва. Тези функции са хромотерапия, ароматерапия, аеромасаж, хидромасаж, музика и редица други, благодарение на които можете да релаксирате пълноценно под душа.  Но какви са техните характеристики и основни предимства ще разберете в част II.