Модерните душ кабини - черешката на тортата в обзавеждането на съвременната баня - Част II

В първата част от статияТА се запознахме с основните елементи на душ кабините като техните форми и размери. Във втората част от статията ще обърнем по-специално внимание на модерните и все по-популярни, заради своите предимства, мултифункционални душ кабини. Ще разгледаме по-подробно различните функции, които предлагат и ползите от тях. За разлика от стандартните душ кабини, мултифункционалните се отличават с по-модерен дизайн, който е в следствие на добавените елементи към тях.
Първата и може би, най-срещана функция при мултифункционалните душ кабини е хидромасажната система.  Тази система се изразява във вграден хидромасажен панел, който в зависимост от модела може да разполага с различен брой хидромасажни дюзи или джетове. При повечето модели тези дюзи и джетове са управляеми, което спомага да насочвате водната струя спрямо вашите предпочитания. В зависимост от разположението на дюзите и техния вид и брой, те могат да бъдат използвани за масаж на кръста, гърба, тила или зоните отстрани на тялото. При някои мултифункционални душ кабини има специални хидромасажни джетове за масаж на краката и ходилата. Следващата най-отличаваща се функция при съвременните душ кабини е парогенератора. Парната  баня е добре позната със своите терапевтични ефекти върху тялото и психиката на човек. Известно е, че парната баня е изключително полезна при хора с астма, бронхиални инфекции, раздразнения на синусите, алергии и други. Някои модели мултифункционални душ кабини, позволяват да пренесете тези предимства във Вашия дом. Парогенераторът образува доста топла и влажна среда, като температурата която достига е между 40-45 градуса и влажност на 100%. 
Освен тези две страхотни функции, модерните мултифункционални душ кабини разполагат още с хромотерапия, ароматерапия, звукотерапия, озонотерапия и други.
Хромотерапията е известна и като цветна/светлинна терапия. Тя се оповава на теорията, че различните цветове имат различна дължина на вълните, които влияят по различен начин върху метаболизма на човек. Доказано е например, че с наличието на определен тип светлина, тялото усвоява по-добре витамините и минералите. Поради тази причина се смята, че хромотерапията спомага и засилва ползите от парната баня, достигайки максимален терапевтичен ефект. В допълнение към хромотерапията се включват ароматерапията и звукотерапията. Няма по-приятно нещо от това, докато релаксирате и се възползвате от хидромасажа или парната баня, да се наслаждавате на приятни звуци вдъхновени от природата и различни превъзходни аромати, спомагащи за допълнителното отпускане на Вашето тяло. Последна, но в никакъв случай на последно място, е озониращата система. Тя прочиства въздуха в душ кабината, предпазвайки от характерните за банята миризми, появата на мухъл и бактерии. Благодарение на озониращата система, душ кабината се почиства много по-лесно и безпроблемно. Други по-малки, но също от голямо значение елементи в мултифункционалните душ кабини, са добавените стационарен душ, ръчен душ и смесителна батерия, която се грижи за лесната промяна на посоката на водната струя. Съвременните душ кабини са оборудвани още с: контролен панел, с който да управлявате различните функции, FM радио, безжичен телефон, телевизионен екран, CD-плейър, декоративно осветление, огледало, рафтчета, седалка и други.
Модерните душ кабини могат да ни предложат голямо разнообразие от различни функции, влияещи благоприятно върху нашето здраве. Те ще превърнат мокрото помещение в истинско SPA студио, където ежедневно да се отдавате на релаксиращи и приятни преживявания.