Модерните смесители за баня – на крачка от пълното съвършенство - част I

С настъпването на Новата година, настъпва и желанието за промени. Всеки се стреми към най-доброто за себе си и близките си. Именно заради това започват дълбоки размисли какво точно да сменим, за да се чувстваме по-специални и пълноценни. Някои от нас искат да разнообразят начина, по който изглеждат, други да затоплят отношенията си с близки и приятели, а трети се отдават на промяна в домовете си. Независимо към какво се стремим, целта е пълно съвършенство. Ако за нашата визия и отношенията с близки сме изцяло отговорни самите ние, то за обзавеждането в дома има редица елементи, които да спомогнат за перфектния дизайн. Тук идва решението от кое кътче в дома да стартираме промяната. Повечето от нас решаваме това да бъде любимото ни на всички място за отдих и релакс – банята. А какво по-идеално от това да превърнем най-личното пространство в истинско райско кътче? Има куп детайли, които оказват огромно влияние на визията на мокрото помещение. Един от тези „дребни“ детайли с голямо въздействие е смесителят за баня.
Мина времето, когато смесителите за баня се използваха само като техническо устройство за смесване на вода. В днешно време модерните смесители за баня предлагат редица предимства , които да улеснят максимално ежедневието ни. Именно заради това, на този елемент от бита му се отделя повече внимание.
Много важен фактор при избора на смесители за баня е материалът, от който са изработени. Съвременните смесители за баня се изработват от издръжливи материали като стомана и месинг. Най-използваните покрития за тях са никел, месинг, бронз и хром. Несъмнено един от най-предпочитаните материали е хромът. Не само защото не позволява натрупването на замърсявания и петна по повърхността на батерията, а и почистването е изключително лесно и безпроблемно.
Разнообразието сред съвременните смесители за баня е огромно. Точно заради това след като сме избрали материалите за изработка и покритие, е хубаво да се спрем на вида монтаж. На пазара се предлагат два основни модела, в зависимост от начина им на монтиране – стенни и стоящи. От край време стенните смесители за баня не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при монтаж и употреба. За сметка на това стоящите смесители за баня компенсират с с доста по-голямо удобство при ползване. Монтират се невероятно бързо и лесно над мивката, като осигуряват достатъчно пространство за измиване. Разнообразието при тях е значително по-голямо – многообразие от видове дизайни, брой на ръкохватките, покритие, цвят.
Най-често срещани са едноръкохватковите смесители за баня. Едната ръкохватка значително улеснява тяхната употреба. Това означава, че за да включите или да прекратите подаването на водата е нужно само едно движение на ръката. Температурата и силата на водната струя се регулират автоматично, без каквито и да е сложни операции. Именно по-бързото достигане на желаната температура спомага за използването на по-малко количество водни ресурси. А в модерната и съвременна баня най-ценния ресурс за пестене е именно водата.
Има редица други фактори, които максимално улесняват употребата на съвременните смесители за баня, с цел престоя ни в банята да бъде по-приятен и ползотворен. Но за техните характеристики и предимства, ще се запознаете в част II.