Модерните смесители за кухня – скритото вълшебство у дома

Испанците наричат кухнята El corazon de la casa, или иначе казано сърцето на дома. И наистина в някои семейства тъкмо това е мястото за общуване и споделяне на вкусна и домашно приготвена храна. Както всяко друго помещение, така и кухнятa е добре да ни предоставя естетика, уют и удобство, също и стила ѝ да е в синхрон с цялостната визия на дома. Правилното обзавеждане на кухнята зависи много от избора на уреди в нея. Един от най-важните елементи, които оказват голямо влияние върху функционалността на една кухня това е смесителя. Макар толкова малък и често незабележим, той се превръща в една от най-важните съставни части в обзавеждането на съвременната кухня. Или иначе казано, ако кухнята е сърцето на дома, то смесителят е душата на кухнята.
Именно заради това в днешно време се обръща повече внимание при избор на смесител, в резултат на което на пазара се появяват много и различни модели. Трудно е обаче сред множество модели да се ориентираме кой е най-точния за нас. Нека да започнем от там, че за всички, ценящи красотата и уюта в дома си, смесителите за кухня не са просто устройство за спиране и пускане на водата, а оригинален елемент от интериора на кухнята. Разбира се, външния вид не трябва да е за сметка на функционалността. За да избегнете този момент е важно да се запознаете със спецификите, които предлагат съвременните смесители за кухня.
Един от важните параметри при избора на батерия е вида на монтажа – дали да се извърши на самата мивка или на стената. Смесителите за стенен монтаж отдавна не са предпочитан модел. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но най-вече липсата на удобство при използване. Други особености, по които се различават съвременните смесители за кухня, са конструкция, качество, форма, цвят, функционалност, фирма и производител.
Модерните смесители за кухня се делят на едноръкохваткови и двуръкохваткови. Разбира се, по-предпочитани си остават едноръкохватковите смесители за кухня. Причините за това са, че те позволяват само с едно движение на ръката да се регулира силата на струята на водата, както и самата температура. Именно по-бързото достигане на температурата ги прави и по-икономични. Освен предимствата във функционалността, те предлагат красив дизайн, лесно адаптиращ се към всеки стил кухня.
Двуръкохватковите смесители за кухня също предлагат своите предимства и недостатъци. Предимството при тях е, че могат да се поставят на желаната от нас височина и всички модели са оборудвани с въртящ се чучур, който лесно може да бъде подменен при нужда. Разбира се няма нищо перфектно и част от недостатъците на двуръкохватковите смесители за кухня са, че по-трудно се монтират и имат по-бавна настройка на температурата на водата.
Определящ фактор по отношение на конструкцията е наличието на керамична глава. Тук е много важно да се отбележи, че всички съвременни смесители за кухня са оборудвани с този компонент. Той осигурява здравина и устойчивост на батерията, като предотвратява нежелани течове.
Както добре сте запознати, за съвременните смесители за кухня е много важно да бъдат икономични. Една от функциите, спомагаща това, е ColdStart технологията. Тя гарантира, че при първоначално пускане на батерията, когато ръкохватката е в средно положение, ще потече студена вода. Този механизъм ни предпазва също и от нежелано изгаряне.
Още нещо, което спомага за безопасността на съвременните смесители за кухня, е технологията ColdBody. Предимството при нея е, че без значение каква е температурата на водата, тялото на смесителя е студено.
За да си гарантирате гладко и безпроблемно управление години наред, се нуждаете от друг много важен компонент. Именно това е функцията SilkMove. Тя гарантира прецизен контрол над дебита и температурата на водата, обещавайки безпроблемно управление дори след 15 години.
Както знаете за един смесител е важно да бъде бляскав и лесен за почистване, а за да бъде такъв, той трябва да е с хромирано покритие. Освен, че гарантира изящна визия, то предпазва от натрупване на варовикови частици, което е в плюс на всяка една домакиня. 
Независимо от избора, който ще направите, трябва да знаете, че най-важно е да съобразите смесителя с цялостната визия на кухнята и така да го подберете, че да бъде в плюс на цялото семейство години наред.