Мозайка - изкуството в дома

Стъклената мозайка е относително нов продукт, който се предлага на пазара за облицовки на влажни помещения, включително в банята. Тя се харесва на хора, които ценят красивите и изискани неща. Освен привлекателността и несъмнената естетика, стъклената мозайка има превъзходни експлоатационни характеристики. Заради тези свои качества, стъклената мозайка се използва предимно за облицовка на кухни, бани, зали за СПА и уелнес процедури, както за басейни и др. Относителният процент на стъклена мозайка, предлаган на пазара, засега е малък. Въпреки това, тя притежава всички положителни характеристики на фаянса и теракотата плюс някои собствени свойства. Към момента започва да се налага все повече отделен вид мозайка, чиито качества обединяват всички положителни характеристики на тези облицовки; това е стъклокерамичната мозайка. Тъй като вече подробно сме се спирали на характеристиките на фаянса и теракотата, ще разгледаме подробно характеристиките само на стъклената мозайка, което с пълна сила се отнася и за стъклокерамичната мозайка.
На първо място, стъклената мозайка има висока устойчивост на износване и механични влияния. Тя почти не се изтърква и се чупи изключително трудно. Мозайката от стъкло има висока устойчивост към влиянието на битовите химични препарати. Освен това не попива течности и по повърхността ѝ не остават петна, ако случайно се разлее червено вино или плодов сок. Стъклената, и още повече стъклокерамичната мозайка, са абсолютно безопасни. Даже да успеете да счупите мозайката, няма да се порежете, тъй като тя се чупи на парченца със заоблени ръбове. Стъклената и стъклокерамичната мозайка са безопасни и за подово покритие, тъй като изобщо не се пързалят, следователно ще е трудно да се подхлъзнете и да паднете при влажен под. Тя е абсолютно водонепроницаема, студоустойчива и издържа на температурен диапазон от +150 до -30 градуса. Основното предимство на стъклената мозайка е, че с нейна помощ могат да се създават невероятни шедьоври на невероятни места, както в банята, така и в кухнята. Навлизането на нови технологии в областта на монтажа на мозайка и използването на двукомпонентни киселинноустойчиви полиуретанови лепила и фугиращи смеси в различни цветове, значително са разширили областта на използване на стъклената мозайка при довършителните работи.
Стъклото има обем, може да се оцветява в различни цветове, в него могат да се вграждат допълнителни декоративни елементи. Повърхността му може да бъде гладка, матова или релефна. Може да имитира сребро, злато, лед , мрамор, гранит и други материали. Има специални дизайнерски разработки, при които във вътрешността на стъклената мозайка се вгражда допълнително изображение, например цветя.
Стъклената мозайка е особен вид покритие за повърхностите на стените и пода на банята и изобщо в дома. Отделните елементи са събрани в група, представляваща матрица с размери 32х32 см (съществуват матрици и с други размери). Това дава възможност бързо и лесно да се подреждат мотивите, образувани от мозайката дори от човек, който никога не е работил с този материал. И все пак, ако държите мозайката (независимо дали стъклена, каменна или стъклокерамична) да бъде положена качествено, естетично и да ви служи достатъчно дълго, за предпочитане е да използвате услугите на професионалист. Основното изискване към повърхността, върху която се полага стъклената мозайка е, тя да бъде гладка и равна. В противен случай всички недостатъци на повърхността ще изпъкнат два пъти повече след като се нанесе облицовката. Друга особеност, която важи повече за стъклената мозайка отколкото за стъклокерамичната, е избора на лепило, с което ще се залепи към основата - под прозрачната стъклена мозайка то се вижда и затова трябва да се избере внимателно. Предвид минималното време, минималните материални ресурси и лекотата на нанасяне, които са необходими за полагане на всякаква мозайка, тя намира все по-голямо приложение като избор за облицовка. Характеристиките ѝ, а и опитът, показват, че за подове на помещения с по-висока натовареност - СПА центрове, обществени бани и др., най-подходяща е стъклокерамичната мозайка. Парченцата стъклокерамика са добре калибрирани с размери 1х1 см, с ярки и чисти цветове в над 70 нюанса.
Мозайката е благодатен материал за творчество. С нейна помощ може да се създаде безкрайно количество декоративни творби. Абстрактни или орнаментни, мозаичните композиции могат да са центъра на декоративното решение на интериора или да са акцента, който обединява или разделя пространството. Богатството от цветове предоставя широки възможности за създаване на декоративни пана, шарки, фризове, мозаични смеси, заиграване с цветовете (преход от по-тъмни към по-светли или обратно).
Към безспорните достойнства на мозайката се отнася и възможността да се оформят върху повърхностите декори със сложни форми, криволинейни или сферични. Паната от мозайка са истински красиви, но професионалистите ги ценят още повече заради практическите им качества. Може с пълна увереност да се каже, че по-издръжлив, по-здрав и по-траен материал от мозайката няма и археологическите находки доказват това.