Начини за редене на плочките за баня


|

Изборът на плочки за баня е не само естетически въпрос, но и решение, с което се определя функционалността и атмосферата на помещението. Разнообразието от модели, цветове и техники за монтаж ни кара да се замислим какви са актуалните тенденции и кои класически решения вече губят своята естетика и практичност. В тази статия ще разгледаме различните начини за подреждане на плочки и ще видим как те могат да преобразят мокрото помещение до неузнаваемост.
На пръв поглед може да Ви се стори, че подреждането на плочки е елементарна задача. Правоъгълник тук, правоъгълник там – какво толкова? Но не бързайте със заключенията!  Именно съчетанието на геометрия и цветове е тайната на неповторимия дизайн.
Обикновено сериите с фаянсови плочки съдържат поне два основни цвята и декоративен елемент под формата на декорна плочка или фриз. Класическият начин за създаване на визуално усещане за повдигане на тавана и усещане за простор, е да започнете с поставянето на тъмните плочки в първите 4-5 реда. След това поставете хоризонтален фриз или декор, който да обикаля цялото помещение и да служи като разделителна линия между тъмните и светлите плочки. Накрая, завършете с поставянето на светлите плочки от серията над декора до тавана. Съотношението между светли и тъмни плочки най-често е 50:50, но може да варирате според Вашите лични предпочитания.
Този начин на подреждане обаче вече не е толкова популярен, изглежда остарял и новите тенденции към все по-големи плочки го правят труден за изпълнение. Същото се отнася и за подреждането на плочките само на редове по дължина. Това създава визуална илюзия за по-широко пространство, но отново изглежда ретро. От друга страна, вертикалното подреждане на плочките е по-актуално. Ако обаче банята Ви има висок таван, този стил ще я направи да изглежда още по-висока, тъй като вертикалното разположение подчертава височината. Това може да не е проблем, освен ако нямате против усещането за полет над облаците.
Ако искате да внесете малко разнообразие и да раздвижите пространството, така че да не изглежда като клуб за шахмат на ветераните от Илинденско-Преображенското въстание, препоръчваме да използвате комбинация от вертикални и хоризонтални подреждания на различни стени или дори на една и съща, ако тя е достатъчно голяма и позволява подобна гъвкавост.
И понеже споменахме шахмата, ако сте фенове на Магнус Карлсен, можете да наредите плочките и по този начин. Обикновено шахматният модел се използва на пода, но няма проблем да го пренесете и на стените. По-ефектно изглежда с квадратни плочки, но може да се направи и с правоъгълни. Препоръчваме да използвате този метод на подреждане само на част от стените, защото ако цялата баня е в шахматен стил, може да стане или твърде монотонна, или прекалено натрапчива – в зависимост от вида на плочките.
И най-важното – за да не се получи ефектът на Стената на плача, използвайте фуги. За калиброваните плочки - милиметър и половина до два, а за некалиброваните - между три и четири мм. Фугата е тази, която предпазва плочките и поема вибрациите при земетресения и слягане на сградата.
Изключително популярно и стилно напоследък е използването на една и съща плочка както за пода, така и за стените. Важно е да изберете подходящата плочка. Първо, трябва да е достатъчно голяма, поне 60х60 или 60х120 и повече, а най-добре е да бъде гранитогрес, защото той е подходящ както за под, така и за стени. Също така, не на последно място – дизайнът – плочката трябва да има вариации или акцент, за да се избегне еднообразието и скуката. Плочки с ефект на мрамор, камък, оникс, ахат, седеф и други са чудесен избор. Когато плочката е подходяща, този тип подредба придава усещане за цялост, минимализъм и чистота.
Друг популярен начин за подреждане е когато подовите плочки плавно преминават към стените. Това създава хармоничен, естетически привлекателен и елегантен вид.
За да освежите банята, можете да използвате и шестоъгълни плочки, мозайки, плочки с умерен 3D релеф или дори SPC панели или тапети. Баня Стил предлага богат избор от тези варианти, включително тапети за баня, които са отлична опция за креативни решения.
В заключение искаме да Ви напомним, че най-важното не е това, което е модерно в момента, а това, което Вие харесвате. Помнете думите на Коко Шанел: "Модата преминава, но стилът остава." Екипът на Баня Стил е винаги на разположение за да Ви помогне да създадете перфектната за Вашият комфорт баня.

Популярни тагове

{news_tags}