На какви цветове да заложим при избора на плочки за баня?

Банята е помещението, което първо посещаваме след сън. То е на първо място по разход на вода и в него започваме и завършваме деня си. Видът му е от изключително значение, също колкото и правилното функциониране на всяка част в него. При ремонт на банята, винаги се получава объркване поради големия избор на дизайни и цветове на плочките. Но какви са предимствата на различните цветове при днешните плочки за баня, ще разберем в следващите редове.
Съществуват няколко разновидности плочки за баня – фаянс, декори, фризове и теракот. Фаянсовите плочки се срещат още като „стенни“, а теракотата - като „подови плочки“ или „плочки за под“. И двата вида се предлагат в различни размери, цветове, форми и повърхности. Днес все по-търсени са по-големите правоъгълни плочки. Причината е, че правоъгълната форма създава оптическа илюзия за по-голямо помещение, а това е особено важно, ако помещението е с по-малки размери.
Другата особеност при съвременните плочки за баня е тяхната повърхност – матирана или полирана. Полираните плочки притежават бляскав завършек, който позволява по-лесно почистване и стичане на водните капи. Матираните плочки за баня притежават матово покритие. Те са силно препоръчителни за монтиране на пода. Ако банята е с малки размери, е добре да изберете полирани или гланцирани плочки, тъй като те ще създадат усещане за по-голямо пространство.
Цветовете са от огромно значение при избора на плочки за баня, тъй като те са в състояние да създадат изцяло различна атмосфера. Бежовите нюанси, например, са често избирани, тъй като те са по-светли, а това е още един инструмент за създаване на оптическа илюзия за голямо пространство. Бежовият цвят също се асоциира с успокоение и топлина. С негова помощ можете да направите банята удобно и уютно място, в което да се насладите на релакс след дълъг ден. Леките и нежни цветове могат да неутрализират раздразнителността и да балансират емоциите. Друго предимство на тези цветове е, че те се комибинират лесно с други по-светли или по-тъмни. Това означава, че лесно можете да разнообразите бежовата баня с други нюанси. 
Много хора предпочитат по-смели цветове като червено или черно. Тук трябва да обърнем внимание, че те трябва да бъдат комбирани с по-светли или неутрални тонове. В противен случай рискувате обстановката да стане прекалено тежка и вместо да разтоварва – да натоварва очите и ума. Лесно можете да заложите на комбинация между червено или черно и бяло; червено, черно и бяло; червено или черно с кремави нюанси и т.н. Червено-черната баня създава усещане за лукс и стил, но трябва да бъде добре съчетана, за да се извлече максимума от тези цветове.
Лилавата баня е друг силно предпочитан избор. Лилавият цвят е по-мек от червения, и често е предпочитан пред белите или бежовите плочки. Същестуват различни нюанси на лилавото (лавандула, аметист, люляк, патладжан, боровинка и др.), които могат да създадат успокояваща, романтична или зареждаща атмосфера. При тези плочки за баня е добре да комбинираме по-тъмните с по-светлите нюанси на лилавото, в случай че не желаем лилаво-бяла баня.
Сините плочки за баня също за силно търсени. Синьото е успокояващ и ненатоварващ цвят. В комбинация със зелено или тюркоазено се създава усещане за близост до океан или море. Много хора, обаче, намират синия цвят за студен, но в действителност той притежава много нюанси, с които може да се постигне лек и нежен ефект. Синият цвят може да се комбинира с почти всички цветове, но най-често срещана е комбинацията с бяло. Други популярни комбинации са синьо и жълто, синьо и бежово, синьо и кафяво или синьо и зелено.
Цветовете при днешните плочки за баня предлагат неограничен избор, с който лесно можете да създадете мечтаната баня. Винаги е добре да знаем, че трябва да съобразим особеностите на помещението с покупката, за да си спести неприятни ситуации впоследствие.