На какво да обърнем внимание при избор на плочки за баня

Банята е едно от най-ключовите помещения в едно домакинство. Освен, че е на първо място по разход на вода, то е помещението, в което започваме и завършваме деня си. Правилното функциониране на всеки един елемент в това помещение е важно, но също толкова важно е и неговият цялостен вид. В повечето случаи, когато избираме плочки за баня сме объркани от голямото разнообразие на пазара и затова започваме от външния вид на серията. Но за какво още трябва да внимаваме, ще разберем в днешната статия. 

Най-общо казано, съществуват няколко типа плочки за баня – фаянс, декори, фризове и теракот. Фаянсовите плочки се наричат още „стенни“, а теракотата е още срещана като „подови плочки“ или „плочки за под“. И двата вида се предлагат в най-различни размери, цветове, форми и повърхности. Един от най-разпространените размери на стенни плочки е 20х20 см. Квадратната форма е сред най-предпочитаните, но днес все повече се търсят правоъгълни или по-големи плочки. Причината е ясна, а именно, че правоъгълната форма създава оптическа илюзия за по-голямо помещение, а това е особено важно в съвременното строителство.  
Другата особеност, която трябва да вземем под внимание, когато избираме плочки за баня е тяхната повърхност и в частност - дали тя е матирана или гланцирана. Плочките с матирана повърхност притежават матов небляскав завършек, който е силно препоръчителен, когато става въпрос за подови плочки. По този начин при намокряне се образува по-добро сцепление и това ограничава опасността от подхлъзване. Гланцираните плочки, от друга страна, притежават почти огледален ефект. Те са по-предпочитани за облицовка на стените, тъй като гладкият им повърхностен слой позволява на водните капки да се стичат по-бързо, а тяхното почистване е сравнително лесно и бързо. 
При повърхността на плочките е препоръчително да се отбележи и визията, която те създават в помещението. Ако пространството е по - малко, несъмнено изберете гланцирани стенни плочки за баня. По този начин ще създадете усещане за големина на помещението. 
Освен на повърхностния слой на плочките, за добрата визия на банята трябва да се обърне внимание и на цветовете на плочките. По - тъмните нюанси не само ще смалят оптически помещението, но и замърсяванията ще се открояват повече в сравнение с по-светлите цветове. Съвременните производители на плочки за баня предлагат и разнообразни дизайни, но е добре да знаем, че големите фигури по повърхността трябва да се съчетават умело. В противен случай може да се постигне ефект на претрупване и вместо да се създаде усещане за простор, помещението ще изглежда по-малко.
Друго добро решение за създаване на оптически голямо помещение са декорните плочки и фризовете. Те се използват за създаване на акценти и могат да бъдат монтирани вертикално или хоризонтално. По този начин те ще направят банята да изглежда по-висока или по-дълга. 
Подовите плочки за баня са друг важен момент при ремонтирането на една баня. Те трябва да бъдат устойчиви и здрави, тъй като основната тежест ще падне върху тях. Все по-често срещан избор е монтирането на гранитогрес за пода в банята. Гранитогресните плочки са значително по-устойчиви на износване и натоварване. Също така гранитогресът притежава ниски нива на водопоглъщаемост, което означава, че възможността да се просмуче вода или влага в самата плочка е почти нулева. Както споменахме по-горе, подовите плочки трябва да притежават матирана повърхност или Anti-Slip покритие, за да не се хлъзгат при намокряне. 
Съвременният пазар предлага голямо разнообразие на форми и цветове при плочките за баня. Ние от Баня Стил винаги се стараем да предлагаме най-доброто качество, съчетано с  несравнима и уникална визия. Това е нашата формула за успех, която помага на нашите клиенти да направят информиран избор. Разгледайте гамата ни от серии плочки за баня и изберете най-доброто сред най-добрите.