Необходимост или каприз са модерните мебели за баня – Част I

В наши дни за изграждането на нов дом или реновирането на стария се отделя по-голямо време, ресурси и енергия. Домът вече не е място където просто да се живее, а място на уединение, място където да избягаш от ежедневния стрес и напрежение. Поради тази причина той се създава или обзавежда по начина, по който да се чувстваме най-комфортно и сигурно в него. Едно от най-използваните помещения в дома е банята. В нея ние се откъсваме от света, отдавайки се на усамотение и релакс, презареждайки се за идващия или отминалия ден. В тази статия ще обърнем по-специално внимание на банята и по-конкретно на мебелите в нея. Ще разгледаме материалите, от които се изработват съвременните мебели за баня, предимствата и дизайните, които могат да ни предложат.
Тъй като банята е едно от най- използваните помещения, тя винаги трябва да се поддържа организирана и спретната, така че да бъде комфортна и уютна. Съвременните мебели за баня са определящи за цялостната визия и пространство в помещението. Когато избираме мебели едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразим е размера на банята. Тъй като вече съществуват прекалено различни по размери бани, производителите на мебели се адаптират и увеличават своя асортимент от продукти, предлагайки огромно разнообразие от размери, така че да отговорят на нуждите дори на най-малката баня.
До някаква степен размера на мокрото помещение определя и материала от който да са изработени мебелите, а именно MDF или PVC. Основната разлика между двата материала е, че единия може да бъде подлаган на директни водни капки, докато другия не може. Нека разгледаме двата материала по-подробно.
PVC материалът е влаго- и водоустойчив. Поради тази причина съвременните мебели за баня могат да бъдат поставяни в мокри и влажни помещения, където има голяма вероятност да бъдат мокрени. Разбира се, PVC материала не е единственото, което гарантира за здравината на мебелите, тъй като той не е напълно устойчив срещу водата. Важна роля играе и тяхното покритие, което е боя или грунд. Поради тази причина ако горния слой бъде увреден, това води до бързо влошаване и деформация на мебелите. Модерните PVC мебели за баня не могат да предложат голямо разнообразие от разчупени и нестандартни дизайни, тъй като самия PVC материал е по-твърд и по-труден за обработка. Повечето модели PVC мебели за баня, са с по-изчистени и семпли дизайни, но за сметка на това разполагат с огромно разнообразие от размери и могат да бъдат подлагани на директни водни пръски, което ги прави чудесен избор дори за по-малки бани, където всеки сантиметър е от изключително значение. Повечето PVC мебели за баня се предлагат в класически бял цвят, който не само внася свеж и елегантен елемент, но позволява лесната им и безпроблемна комбинация с останалата част от интериора като различни и цветни декори. Разбира се съществуват и цветни модели мебели за баня, които се предлагат с определени цветове по RAL. Мебелите могат да бъдат цялостно оцветени или само отделни елементи, които ще им придадат разчупена и кокетна визия.
До тук разгледахме един от основните материали, от които се изработват съвременните мебели за баня, а именно PVC. Ако информацията Ви е била от полза и искате да научите още за изработката на мебелите, техните дизайни и функции, може да прочетете втората част от нашата статия.