Новите мебели за баня - идеалното решение дори за малката баня

Едно от най-важните качества, което всеки дом трябва да притежава е функционалност. Не само определени части от него да са такива, а всичко. Всички помещения, мебели и уреди трябва да са изключително функционални, за да са в помощ на съвременния човек. Защото с напредването на технологиите и годините, времето прекарано у дома е сравнително малко и е глупаво ако го губим в проблеми с уредите вкъщи.
Едно от помещенията, което трябва да бъде най-функционално е именно банята. Често обаче при ремонт и обзавеждане на мокрото помещение, неговата функционалност бива оставяна на последно място. Това, разбира се, създава големи проблеми в бъдеще.
Обикновено новото строителство не оставя голямо пространство за банята. Поради тази причина е важно всеки сантиметър от нея да бъде оползотворен умно и практично.
Повечето хора избират поставянето на параван или душ кабина, за да отделят мократа от сухата част. Спират се на вградени казанчета, но дори не се замислят, че могат да направят много повече.
Какво може да помогне за умно използване на ограниченото пространство в банята? Отговорът е мебели за баня.
В следващите редове ще прочетете защо точно те спомагат за функционалност, а не вредят, както повечето хора биха предположили.
Споменавайки „мебели за баня“ в умовете на повечето от Вас веднага изникват огромни, тежки и непрактични шкафове. Да, разбира се, че има и такива, но те са предназначени за бани с доста по-големи размери от тези, за които ще говорим в статията.
В момента на пазара се предлага огромно разнообразие от модели, форми, цветове и най-вече размери мебели за баня, които ще паснат не само на всеки вкус, но и на всяко мокро помещение, независимо от ограниченото пространство в него.
Обръщайки първо внимание на материалите, използвани за производство на шкафове, то на пазара основно се предлагат два вида мебели за баня, а именно – PVC и MDF.
Мебелите от MDF са, разбира се, доста по-обемни от останалите. Но при тях предимството е, че материалът е лесен за обработка и могат да се създадат доста по-разчупени и интересни дизайни. MDF мебелите за баня са влагоустойчиви, но не е хубаво да бъдат излагани на директна водна струя. 
PVC мебелите за баня са Вашия избор ако се стремите към максимална функционалност и практичност. Въпреки че те не могат да предложат изключително разчупени и различни форми, то цветово не отстъпват по нищо на MDF моделите, а и откъм размери имат много по-голямо разнообразие.
Съвременните мебели за баня могат да бъдат разделени по още един критерии освен по материал, използван за изработката им, а именно – конзолни или стоящи.
Стоящите комплекти мебели за баня са доста предпочитани, тъй като поставянето им е бързо, лесно и могат да бъдат преместени по всяко време. Долните шкафове от тези комплекти разполагат с регулируеми задни крачета, което ги прави идеални при неравен под.
Конзолните модели мебели за баня са все по-търсени тъй като техните размери са изключително функционални и практични. Долният и горният шкаф от комплекта се монтират към стената, създавайки илюзията за спестено пространство. Пък и почистването около тези мебели е много по-лесно и бързо. 
Разбира се, предимствата на новите модели мебели за баня не спират само до разнообразието от размери.
Долните и горните шкафове от комплектите са оборудвани със SoftClose механизъм на пантите, което предотвратява прекалено силно и шумно затваряне на вратичките. Друго голямо предимство при горните шкафове е, че повечето модели са огледални и разполагат с LED осветление. То пък от своя страна си има свои иновации като тъч скрийн и инфрачервен бутон.
Благодарение на производителите на мебели за баня и непрестанния им стремеж към развитие, Вие разполагате с възможността да създадете една функционална, практична и изключително стилна баня, независимо от нейните размери.