Обков за душ кабина от стъкло

С навлизането си, душ кабините изцяло промениха представите ни за вида и уюта в банята. Освен в жилищни сгради, те се използват широко още и в офиси, СПА центрове, хотели, спортни комплекси и на много други места. Това определя и голямото разнообразие от модели и видове душ кабини. В общи линии, те основно се разделят на готови  конструкции на душ кабини и такива, които се изграждат спрямо изискванията на мястото и желанието на клиента. И двете разновидности се предлагат в два основни варианта спрямо отварянето на вратата: душ кабина с отваряеми врати на панти и душ кабини с плъзгащи се врати. Доказано е, че най-практичния и стилен материал за душ кабини е стъклото. Особеното при тях е, че се изисква специален обков за него, предвид специфичните характеристики на материала. Правилно и добре подбраният обков гарантира качествено, комфортно и дългосрочно използване на душ кабината.
Наистина от обкова за стъкло зависи много. За да се направи душ кабина с отваряеми врати по собствено желание, е необходимо да се предвидят следните неща: в зависимост от това как ще изглежда душ кабината се избират брой и размер на стъклата, които имат функцията на стени и врати на душ кабината; от това зависи и какви елементи от обкова ще се използват - панти, стъклодържачи. От размера на душ кабината зависи ще се сложи ли укрепваща щанга. От вида врати зависи дали ще има уплътнение и водобрани.
Стъклодържачите са два вида: за монтаж стена - стъкло и за монтаж стъкло - стъкло. Те се използват за свързване на стъклените елементи на душ кабината един към друг и към стените и пода на банята. Предвидени са за различни дебелини на стъклото и са с различна товароносимост. Това трябва да се има предвид при изчисляване на количеството им. От тях зависи стабилността и издръжливостта на душ кабината. Ако не се предвиди правилно товароносимостта, душ кабината може да стане нестабилна и дори опасна за ползване.
Стабилизираща щанга се използва при малко по-големи душ кабини с цел да се избегнат евентуални деформации на стъклото, които биха довели до нежелани последици, като счупване. Щангата се закрепва от едната страна към стената, а от другата - към стъклото. Има два начина на закрепване: с пробиване на стъклото и без пробиване. Вторият начин се счита за по-надежден.
Пантите за стъклени врати за душ кабина са друга важна част от обкова. Те биват няколко вида. Подобно на стъклодържачите, пантите са с монтаж стена -стъкло или монтаж стъкло-стъкло. Това дава възможност да се монтира отваряем елемент от стъкло (врата) директно за стената, така че да се използва всяка от стените, която е удобна или да се използват две близки стени като ниша. Освен това, пантите за душ кабина имат опции да се отварят в две посоки едновременно, като се застопоряват във всяка крайна точка, да се отварят еднопосочно или да се отварят под някакъв ъгъл. Това позволява да се правят многоъглови душ кабини или душ кабини с ъгли, различни от деветдесет градуса.
За да е  напълно херметична, на душ кабината се слага уплътнение, което не позволява да проникне вода извън нея. Уплътнението обикновено е изработено от прозрачен поливинилхлорид и приляга много плътно към стъклото. Това му свойство противодейства на водните капки. Съществува и уплътнение с вграден магнит, което е предназначено специално за вратите на душ кабините, където то по-често се третира и е необходимо допълнително уплътняване. По долните и страничните ръбове на стъклото може да се сложи допълнително уплътнителен профил (водобран), а върху него - уплътнението за стъкло.
За душ кабини с плъзгащи врати обковът е по-различен от този с отваряемите врати. Всичко  останало е същото, като при отваряемите врати, единствено при вратите вместо панти се слага механизъм за плъзгащи се стъклени врати. И тук особеното е, че механизмът е за стъкло и затова трябва да е подбран изключително внимателно. Той трябва да може да носи теглото на стъклото и същевременно да не е за много тежки врати, а самото стъкло да е значително по-леко, което може също да създаде проблем. Самият механизъм се състои от няколко основни части: горна носеща шина, долна водеща шина и каретки с колелца. Горната носеща шина обикновено е значително по-здрава от долната – освен, че по нея се движат каретките с колелцата, тя носи цялата тежест на вратите. Именно затова се изработва от по-дебел метал от този на долната шина. Съществуват и по-луксозни модели на механизми за плъзгащи стъклени врати за душ кабини. При тях цялата система на механизма е видима. Ролята на горната шина играе тръба по която се движат каретките с колелца, които са захванати директно за стъклото, което пък е предварително пробито на правилните места. В долната част има вграден в пода водач, който придържа стъклото и не му позволява да се клати или усуква, с цел да се предотвратят евентуални неприятни последствия. В повечето случаи при такива душ кабини не се ползват готови поддушови корита. Използва се част от пода, който предварително се подготвя за тази цел. Например, монтира се лентов сифон непосредствено в средата пред плъзгащите врати отвътре на душ кабината или се изгражда допълнително препятствие, което да не позволява на водата да се разлива по целият под на банята и се използва обикновен сифон. Поради високата влажност в банята, за целият обков за душ кабините се използват материали, устойчиви на корозия: алуминий, месинг, бронз, неръждаема стомана и др. В зависимост от търсения ефект, финалното покритие на обкова може да бъде различно - от огледално до имитация на старинен ефект. И най-важното, независимо от това какъв обков ще се използва, за душ кабината стъклото трябва да е закалено.