Огледала за баня – особености на огледалата за мокри помещения

Всеки знае, че както не може баня без мивка и душ, така не може и баня без огледало. Освен прякото си предназначение, огледалото в банята има и друго предназначение. Например то спомага за допълнителното осветяване на банята, тъй като отразява  светлината от лампите. Другият плюс на огледалото е, че при поставяне по подходящ начин, то прави банята по - просторна. Независимо от всичко, огледалото трябва да отговаря на определени изисквания тъй като се намира в мокро помещение. Една баня има собствен микроклимат, включващ рязка смяна на температурата и повишена влажност, така че не всяко огледало може да се постави там без да се повреди. Затова основните изисквания към огледалата за баня е да са влагоустойчиви, да  не се влияят от температурните разлики и да не се изпотяват при пускане на топлата вода.
Принципно технологията на производство на огледалата на баня не се различава особено от от технологията на обикновените огледала. Разликата е във финалното оцветяващо покритие. За разлика от обикновените огледала, където финалното покритие се прави от алуминиева амалгама, при огледалата за баня този вариант не е подходящ. Причината е, че под въздействието на влагата и парата алуминиевата амалгама лесно се разрушава, в резултат на което бързо се влошава отразяващата способност на огледалото. Имено затова качествените производители на аксесоари за баня  използват нови и модерни технологии в производството на водоустойчиви огледала. Те нанасят специално многослойно покритие на основата на природни смоли, които предпазват огледалото от влиянието на парата, както и амалгамния слой - от разслояване. По-високия клас огледала за баня се правят по друга технология. На отразяващата повърхност се нанася разтвор от сребро, а след това се фиксира с разтвор от мед, който, от своя страна, има защитни функции. В края на обработката, повърхността се покрива със специален защитен лак. По тази технология се получават най-здравите и трайни огледала. Освен това те отговарят на всички изисквания които трябва да има едно огледало за баня. Този процес на обработка изисква качествено оборудване и скъпоструваща суровина, така че нормално огледалата за мокри помещения, произведени по тази технология, се считат за луксозни аксесоари. Спецификата на огледалото за баня предполага специална обработка и на отрязаните ръбове. Самото рязане се извършва по обичайния за огледала начин, но ако се пропусне специалната обработка на ръбовете, от огледало за баня, огледалото се превръща в огледало за сухо помещение.
Основен недостатък на огледалата в мокрите помещения, че често се запотяват. Освен очевидните неудобства, друго неприятно следствие е, че след запотяване често остават следи от котлен камък по повърхността на огледалото. Този ефект се избягва лесно чрез огледалото с вградено затопляне - фабрично или поставено допълнително. Когато се температурата на огледалото се поддържа близка с тази на въздуха, то не се запотява. Принципът на работата на подгряващото устройство е подобно на това на автомобилните огледала. То не изисква почти никаква електроенергия и не влияе на разходите по експлоатацията му. Огледалата с вградено затопляне се развиха сравнително отскоро, но за сметка на това много стремително. Затова дизайнерите наблегнаха на разработката на различни стилове, видове и размери на огледала с вградено затопляне, за да може да се обхванат основните стилове - минималистичен, модернистичен и класически, в обзавеждането на банята. Подгряването става за сметка на подгряващите елементи, монтирани на стената, непосредствено зад огледалото. Тяхното потребление е не повече от 100 Вт и се равнява на потреблението на една електрическа крушка.
Огледалата за баня се предлагат в различни варианти, като всеки един от тях е съобразен с изискванията  на мокрото  помещение. Освен огледала, които се закачат директно на стената, се предлагат и огледала за баня, вградени във вратичките в шкафче, което е със оптималните размери за баня и заедно с това осигурява достатъчно място за съхранение на необходимата козметика.Такива шкафчета могат да са отделно закачени на стената, а може и да са част от комплект с вградена мивка и огледало.
Поради факта, че банята е единствената стая, която често е без прозорци, в нея никога не е излишна допълнителната светлина. Обикновено общото осветление не е достатъчно, затова класически вариант е всяко огледало да се предлага със собствено осветление. Осветлението може да е вградено в корпуса на шкафчето, на което е монтирано огледалото, а може и да е под формата на осветителни тела около и над самото огледало. Последните тенденции в осветяването на пространството около огледалото са различните видове осветителни тела с LED-осветление. Тази тенденция се налага поради множеството му предимства: освен, че е икономично, LED-осветлението е и най - безопасно за използване в условия на висока влажност. Допълнителна възможност е осветлението на огледалото да се комбинира с подгряването, без това да се отрази особено на разхода на електроенергия. В същото време комбинацията на осветление с подгряване внася допълнително усещане на комфорт и завършеност в банята.
В крайна сметка, особеностите на банята като мокро помещение, поставя високи изисквания към обзавеждането в нея. Това се отнася както за огледалата, така и за всички останали елементи от нейния интериор. Затова е нужно при обзавеждането на банята да се подходи внимателно към избора на всеки детайл.

Вижте разнообразието от огледала за баня, които прелагаме!