Огледала за баня

Всъщност първите бани са били без огледала.Не за друго, а защото банята е древно съоръжение, много по-старо от Венеция, където също много, много отдавна са направени първите прилични опити за производство на огледала. Всъщност още в древността хората са търсили начин да се оглеждат; и ако трябва да сме коректни, то първото огледало за баня принадлежи на природата - хората са се оглеждали в бистрата и спокойна речна вода, а също и са се къпали в нея.
Всъщност обособяването на зона за лична хигиена и тоалет е нещо относително ново в сравнение с представите за банята като обществена сграда и почти институция - ако Ви е интересно, прочетете серията статии, озаглавени "Баня на народите". Първоначално личната баня е представлявала просто едно корито, пълно с вода - нерядко в средата на стаята, където със или без съдействие (според социалния статус), човек се къпал и търкал, докато се почувства чист. Огледалото, ако изобщо е присъствало в дома, е било едно - често скъпо, обикновено малко, и на никого не е минавало през ум да го свърва с къпането. С годините обаче външността е ставала все по-важна и да си просто чист не е било достатъчно. Грижата за добрия и естетичен външен вид е ставала все по-важна от социална гледна точка, така че и минутите насаме със собствената физиономия са ставали все повече - и не само за жените. Така от дамския будоар, огледалото се пренесло в семейната баня.
С годините технологията за производство на огледала се е усъвършенствала значително, но все пак почти до края на миналия век повечето огледала не понасяха добре влагата в банята; дори и красиви и бистри в началото, те бързо потъмняваха, а по краищата им се появяваха неприятни черни петна. Огледалата за баня, които се произвеждат в днешно време са в повечето случаи устойчиви на влага и дори на пряко намокряне. Те запазват добрите си отразяващи свойства и след многократно намокряне. Допълнително предимство в банята имат кристалните огледала, където отражението е най-бистро и чисто.
Отделно от гореспоменатите свойства, огледалата за баня трябва да отговарят на още някои допълнителни изисквания, за да бъдат истински полезни. Почти всеки е изпитвал досадата от замъгленото огледало - при обикновените огледала топлата пара от душа или ваната бързо кондензира върху по-студената огледална повърхност; и всеки решава този проблем по свой начин - един бърше с хавлия, друг - с ръка, добрите домакини грижливо обтриват стъклото със специален препарат, а бързащите мъже просто плисват шепа вода от чешмата. За щастие на всички изброени проблемът вече не съществува, откакто на пазара се намират огледалата с нагревател против изпотяване. Цената им не е от най-ниските, но ако сте голямо семейство и сутрин се редите на опашка за място пред огледалото след като вземете душ, наистина си струва да спестите нерви и време.
Всъщност в огледалата за баня има модни тенденции, както във всичко останало, свързано с банята. Общо взето, вече се смята за крайно недостатъчно да окачим над умивалника парче стъкло върху два крепежа. Огледалото в банята говори за нашите предпочитания и дори за нашия стил на живот. Изключително удобство представляват огледалата с осветление. Те могат да бъдат снабдени с красиво осветително тяло - едно или няколко, разположени отгоре на огледалото или отстрани, а могат да бъдат и с вградено LED осветление. Предимство на последното е правилно разпределената светлина, която не хвърля сянка и не ни заслепява, така че е подходяща и за по-сложни козметични процедури. Нерядко голямото огледало е недостатъчно и банята е оборудвана с допълнително огледало, което има увеличителни свойства. Обикновено то е снабдено с разтягаща с стойка, така че можем да го приближим или отдалечим според зрението си. Допълнителното огледало е не само удобство, но и абсолютна необходимост за хора с проблемно зрение, особено за тези, които носят лещи. Не е нужно да се споменава, че то също трябва да е с добро качество, за да не потъмнява от влагата в банята, но при него трябва да се държи сметка и за материала, от който е направена разтягащата се стойка; ако не е качествена, поставена в условията на постоянна влага, стойката често се покрива с ръжда и става безполезна. Затова е добре при избор на огледало с разтягаща се стойка да изберем моделите, изработени от хром никел.
Напоследък желанието на клиентите да имат всичко необходимо дори в малка по площ баня извади на мода огледалата за баня с полички. Те са популярни и особено харесвани за жилища, където няма място за истинска мебел за баня, както и за хора с ограничен бюджет. Особено приятно изглеждат огледалата за баня с полички от стъкло. За съжаление често добрите впечатления от покупката отстъпват място на разочарование, щом огледалото влезе в употреба. Ако поличките са прикрепени към самото огледало, върху тях не бива да се слагат твърде много неща, защото стъклото (каквото е огледалото всъщност) не е достатъчно здрава основа за прикрепяне. Това зависи донякъде от материала и от самия производител, но все пак, в общия случай, една стъклена поличка, прикрепена към огледало не е в състояние да издържи нищо по-жежко от тубичка с паста за зъби; и то не от най-големите. За да сте сигурни, че няма има счупено (седем нещастни години след него), най-добре не обременявайте поличките с нещо повече от гребен или кутийка с памучни тампони. Нашият съвет към всички, които избират огледало за своята баня е: какъвто и да е вкуса Ви, независимо дали ще изберете ретро или ултрамодерен дизайн, гладко огледало или с красив релеф, подобен на картина, важно е какъв е материалът на самото огледало, вида на осветлението и стабилността на поличките, в случай, че има такива. Огледалото в банята е приятна, естетична вещ, но изборът му може да ни създаде доста главоболия в бъдеще, затова към него трябва да подходим трезво, и за предпочитане щедро. Тогава и ще виждаме в него повече усмивки и щастливи лица.