Осветление в банята (част първа)


|

Банята е задължителна част всеки съвременен дом, независимо дали е апартамент или къща. В днешно време банята се използва освен за къпане и пране, още и като място където подготвяме външния си вид преди да излезем, а също и като място за уединение и почивка. Банята е мястото, където се подготвяме за дълъг работен ден и също там го завършваме. Също така използваме банята да се разтоварим, да възстановим силите си и да поглезим тялото си. Именно затова е важно да се обмисли старателно разпределението на осветлението на банята, за да може тя да стане едно комфортно и уютно място за отмора. Едно лошо разпределение в банята може да направи престоя там кошмарно изживяване.
Дизайнът и количеството на осветителните тела в банята зависят изцяло от Вашия вкус, големината на банята, оформлението на тавана и някои други фактори. При избиране на осветителни тела за баня, един от основните критерии трябва да е безопасността, предвид условията на повишена влажност в това помещение. Независимо от това какъв вид осветителни тела ще изберете, всички те трябва да имат заземяване и защита от попадане на влага. Освен това, ако по тях има метални елементи, те трябва да са направени от материали, неподатливи на корозия. Ако имат елементи от друг материал, те също трябва да са обработени по такъв начин, че да не гният или разпадат.
Зонирането на пространството на банята е неизбежно, тъй като дори в една малка баня се извършват различни дейности в различните ѝ части. За да се акцентира върху дадена функционална зона са необходими локални светлинни източници. Например отделяне само на ваната чрез насочен светлинен поток, прави банята по-интимна. Особено оригинално изглеждат осветителни тела тип лунички, вградени в подовата настилка на банята.
Осветителните тела за баня, освен средство за осветяване могат да са и част от цялостното интериорно решение на банята. Въпрос на избор е да са силният акцент или обратно, да завършват общият дизайн и да се сливат с интериора. Например, ако в банята има окачен таван, може да се сложи плафониера с витраж и така да се внесе допълнителен стил и уют в банята. От друга страна, ако банята е с малки размери, то разположените по периметъра на окачения таван халогенни или LED лунички, могат да изпълняват функцията и на основно осветление. Същевременно окаченият таван ще позволи да се скрият всички кабели и допълнителни елементи. Освен това самият таван има защитна функция срещу влагата и топлия въздух на банята за тези елементи.
За общото осветление е удачно да се изберат осветителни тела, които могат да се завъртат в различни посоки, позволявайки на светлината да пада под различен ъгъл. Това отваря повече възможности за оформяне на различен интериор с помощта на светлината, като се обособява всеки път различна функционална зона от банята. При избора на осветителни тела е особено важно да се наблегне на зоната пред мивката и огледалото. Когато има обособено отделно огледало за дамите, препоръчително е да се поставят осветителни тела от двете му страни. За господата обаче, над мивката е задължително да има огледало с дълго осветително тяло в горният край и със силна светлина. Когато размерът или решението на банята не позволяват това разделение, най-добрият вариант е да се комбинират осветителните тела така: за гримиране се поставят осветителни тела от двете страни на огледалото по височина, като е желателно спектърът на светлината да е възможно най-близък до естествената и самата светлина да пада така, че да не създава дълбоки сенки; за бръснене е достатъчно да се постави дълго осветително тяло със силна светлина над огледалото. Когато е необходимо, едното осветление се изключва, за да не създава дискомфорт при извършване на съответната дейност.
В повечето бани обикновено има много шкафчета и рафтове, на които се съхраняват принадлежностите за баня, почистващи препарати и други необходими вещи. За да се улесни достъпа до тях, в самите мебели може да се вградят подходящи по размер осветителни тела тип „лунички“, които се предлагат с различни размери и форма.
При избор на осветителни тела за баня е препоръчително подробно се прочете инструкцията за експлоатация, където производителите са длъжни да укажат класа на осветителното тяло с две цифри, например 31. Това означава: първата - степента на прахозащита на осветителното тяло, втората - влагозащитата на осветителното тяло. Колкото е по-голяма цифрата, толкова защитата е по-висока. Това съвсем не означава, че осветително тяло клас 24 е по-добро от осветително тяло клас 40, а само, че осветителните тела са предвидени за различен тип помещения. За банята по-важна е втората цифра - тя не трябва да е по-малка от 4. За да се чувствате добре в банята, да почуствате прилив на положителна енергия и добро настроение, степента на осветеност трябва да е около 75 лукса. Така например, в баня от 2 квадратни метра е достатъчна 60-75 -ватова крушка или неин еквивалент халогенна или LED осветително тяло. За 6 квадратни метра са необходими 150 вата и така нататък: с увеличаването размерите на банята се увеличават и необходимите ватове.
Оптимално решение за баня са халогенните и LED осветителни тела. Те не само отговарят на всички изисквания за техническа безопасност, но и са способни да осигурят достатъчно светлина с минимум разход на електроенергия. И двата вида осветителни тела биват свободно стоящи и за вграждане.

Вижте разнообразието от осветление за баня, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}