Основни принципи при избор на домашно джакузи за банята (Част2)

Когато говорим за хидромасажни вани е от особена важност да се обърне внимание на вътрешната им конструкция. Джакузито е хидромасажна вана, тоест за работата му се използва  вода, така че основното му място е в банята. За да циркулира водата са необходими тръби за напълване и за оттичане на водата. Тъй като удоволствието от джакузито е пълно само, когато то функционира добре, необходимо е да знаем нещичко и за неговото вътрешно устройство. Независимо от производителя, всички хидромасажни вани задължително имат: помпа, компресор, дюзи през които се изтласква водата, система от връзки (тръби и маркучи) и табло за управление. По-луксозните модели имат и дистанционно управление. За да се задейства цялата система задължително трябва да има и двигател, най-често с мощност около 900 вата. За вани с по-големи размери двигателят може да е с по-голяма мощност, например 1500 вата. В някои случаи, когато моделът го изисква, съществува възможност за добавяне на втори двигател. Това от своя страна предполага по-голям разход на електричество и повече вода за напълване на ваната. Затова тези модели са по-луксозни, с по-големи размери и предназназначени за по-просторни бани. За хидромасажни вани с един двигател, като допълнителна функция може да има система за превключване между дюзите за подсилване на хидромасажа. Това от своя страна може да се допълни с функция за аеромасаж, която допълнително засилва водно-въздушният поток и насища още повече водата с кислород. Тази процедура има благотворно влияние върху кожата, засилва кръвообращението и увеличава количеството кислород в кръвта.
Предназначението на въздушния компресор е да вкарва принудително въздух в хидросистемата, за да увеличи налягането му. За да се получи този ефект, ваната е обзаведена с допълнителни въздушни дюзи. Тази процедура е известна като „перлен масаж“. Самите дюзи могат да бъдат метални или пластмасови, и това не зависи от материала, от който е направено джакузито. Производителите предпочитат пластмасовите дюзи пред металните. Те по-лесно се подменят, по-лесно се напасват и са предпочитани независимо, че срокът им за експлоатация е по-къс. Обикновено дюзите са бели или хромирани; установено е, че това най-лесно се вписва в интериора на банята, независимо от стила. Произвеждат се два вида дюзи спрямо начина им на работа: регулируеми и нерегулируеми. Регулируемите дюзи дават възможност на потребителя да избира сам ъгъла на подаване на водата, силата на водната струя и количеството на подаваната вода или да спира водният поток изцяло. Нерегулируемите дюзи са фиксирани фабрично и водната струя пада в едно и също направление, а силата на водоподаването зависи от вградената в джакузито помпа. Най-често хидромасажните вани се произвеждат с четири или шест странични регулируеми дюзи. По-луксозните модели имат допълнителни регулируеми дюзи, предназначени за масажиране на отделни части на тялото - шия, гръб и дори ходила. Отделно джакузито може да е обзаведено с до осемдесет нерегулируеми дюзи, разположени по цялата повърхност на хидромасажната вана и предназначени за различни видове масаж, включително и вече споменатия „перлен масаж“. Трябва да се отбележи, че колкото повече дюзи има една хидромасажна вана, толкова по-малко е налягането на водата във всяка от тях. За тази цел някои модели имат вграден регулатор за зонов контрол, който изключва една или повече дюзи с цел да се запази налягането в тях.
Цялото това непросто устройство се управлява от контролен панел, който играе роля на „мозък“ на хидромасажната вана. Той може да е пневматичен или електронен. Именно чрез него се избира типа масаж, т.е. кои дюзи да се пускат, а кои да се спират. Чрез него се определя силата на налягането на подаваната вода. Контролният панел отговаря също и за осветление и музика, ако има вградени такива. От контролния панел също може да се управлява и водното ниво във ваната, както и температурата на водата. От него се контролират компресора, двигателя и помпата, които са „сърцето“ на хидромасажната вана. Като цяло, контролният панел управлява всички вградени възможни функции на джакузито.
Като допълнителни функции в джакузито може да се вградят филтри за хромотерапия или цветно осветление за цветотерапия. За целта се използват или цветни филтри, поставени върху вграденото осветление, или цветни светодиоди, които са по-издръжливи и не се притесняват от водата. Като допълнителна екстра джакузито може да има музикално озвучаване във вид на FM приемник (радио) или CD-плеър, а може и да е комбинирано устройство. Някои производители предлагат контролен панел в LCD вариант. Освен всички гореописани допълнителни функции, по-голям комфорт създават силиконовите подложки за глава, силиконовите подлакътници, допълнителни дръжки по ръбовете на джакузито, наличието на стъпала за по-големите модели, най-различни рафтове за козметика и хавлии.
Нека обобщим, на какво да се обърне внимание при избор на хидромасажна вана. Най-важното е да съобразим размера, от него зависи и каква форма ще можем да изберем. Нужно е да определим какви масажни функции искаме да има нашето джакузи - от това зависи избора на количеството вградени дюзи. Задължително е да се информираме какви допълнителни функции има избрания от нас модел. От това зависи както цената на джакузито, така и начина на монтаж. Да се провери по какъв начин е защитено устройството на ваната от въздействието на водата, както и за наличие на заземяване на системата. И не на последно място – задължително е да изискаме от търговеца схема за монтаж. Тя е необходима независимо от това кой ще извършва монтажа. Ако се спазят тези указания, удоволствието от вашето джакузи ще бъде гарантирано, а посещението в банята - чакано с нетърпение.