Основни функции и характеристики при термостатичните смесители за баня


|

Съвременната баня изпълнява различни функции в ежедневието. Обикновено тя е най-малкото помещение в едно жилище. Въпреки това успява да съчетае различни функции за поддържане на добра хигиена. Точно поради тази причина трябва да се възползвате максимално от функционалността й , за да създадете добри условия за релакс. Банята трябва да бъде приветлива и чиста. За да осигурим нейната безупречна хигиена и красив външен вид, трябва да изберем висококачествени материали, идеална гладкост на повърхностите и перфектно обзавеждане. Банята трябва да осигури максимален комфорт при ползването на всяка една от зоните – сутрешен тоалет, миене на зъби, миене на ръце и душ.
Основен елемент, осигуряващ  поддържането на тези зони е смесителят за баня. Открай време смесителите не се използват само като техническо устройство за смесване на водата. Те разолагат с редици други функции, осигуряващи няшия пълен комфорт.
Продуктовата гама смесители за баня е изключително колоритна. Тя включва голямо разнообразие от модели – смесители за мивка, смесители за биде, смесители за душ, смесители за вана/душ, за вграждане, термостатични смесители.
В днешната статия ще обърнем внимание на термостатичните смесители за баня. Термостатичният смесител, популярен още като термостатен смесител набира все по-голяма популярност сред смесителите за баня, и в частност тези за душ. Съвременният потребител все повече се насочва към термостатни смесители по две основни причини – икономия на вода и енергия . Разликата е, че с термостатичните смесители за баня не се губи време при нагласяне на желаната температура на водата. При тези модели има два бутона – единият регулира водния поток, а с другия се избират градусите на водата. По този начин още със стартирането може да се осигури вода с конкретна температура без изненади в налягането. Но как точно работи един термостатен смесител?
За разлика от обикновените смесители за баня, при които керамичната глава образува струята от смесването на топла и студена вода, при термостатичните смесители това върши термостатичната глава. В тази глава е разположена биметална пластина, чиято основна задача е да регулира съотношението между студена и топла вода, за да може смесената струя да достигне избраната от Вас температура. Тази пластина е изработена от устойчиви и съответно, малко по-скъпи материали, които гарантират дългогодишна и безпроблемна употреба. Именно на това се дължи и по-високата цена на термостатичния смесител, в сравнение с тази на стандартния смесител за душ.
Термостатичните смесители за баня работят на механичен принцип, а не на електронен, както повечето  потребители смятат. Това означава, че термостатните смесители нямат нужда от електрическо захранване. Те се монтират по абсолютно същия начин, както стандартните смесители, и ползват техните изводи за топла и студена вода.
Mнoгo тepмocтaтични cмecитeли за баня имaт пpeдпaзитeл, ĸoйтo oгpaничaвa мaĸcимaлнaтa тeмпepaтypaтa дo 38о, тя е нaй-пpeдпoчитaнaтa зa тялoтo тeмпepaтypa нa вoдaтa. Дopи и дa нямa пpeдпaзитeл oбaчe, тoплaтa вoдa oт тepмocтaтa нямa дa нaдвиши 50-60 гpaдyca. Bcичĸo e изчиcлeнo, тaĸa чe, ĸoгaтo тaзи мaĸcимaлнa тeмпepaтypa бъдe дocтигнaтa, плacтинaтa ce paзшиpявa дo мaĸcимyм и вeнтилът нaпълнo зaтвapя тpъбaтa зa гopeщa вoдa. Това оcигypявa нaй-пpeцизнo нивo нa ĸoнтpoл нa тeмпepaтypaтa нa вoдaтa и превръща термостатния смесител в изключително бeзoпaceн зa пoлзвaнe oт дeцa или възpacтни xopa.
Като за финал трябва да кажем, че термостатичните смесители за баня са изключително икономични. B cpaвнeниe c ocтaнaлитe cмecитeли, тepмocтaтичния cмecитeл пoзвoлявa дa ce нaмaли разхода на вода с до 30%. Cпecтявaтe нe caмo paзxoд нa тoплa вoдa, нo и вpeмe, ĸoeтo гyбитe зa да peгyлиpaтe тeмпepaтypaтa пpи cтaндapтния cмecитeл.
Когато избирате термостатични смесители за баня, винаги можете да се доверите на професионалната помощ на консултантите на Баня Стил.

Популярни тагове

{news_tags}