От какво са направени мебелите за баня? (част втора)

Първата част на тази наша публикация можете да видите тук.

Полистиролът е вид пластмаса, която основно се използва за опаковки на хранителни продукти. Неговите качества, като водоустойчивост, податливост на оформяне след обработка, устойчивост на надраскване, лесно почистване, привличат вниманието и на производителите на мебели за баня. Освен всички изброени качества, полистиролът има хубава гланцова повърхност и се произвежда, както прозрачен, така и в различни цветове. Полистиролът може да се подложи на допълнителна обработка с което да се постигне релефен декор, през който се пречупва светлината по особено ефектен начин.
Общите технически характеристики на полистирола са:
•    плътност 1,06 г/см³ – по – малко от плътността на плексигласа 1,19 г/см³
•    студоустойчивост до - 40°С
•    напълно водоустойчив
•    устойчив на влияние на киселини и основи
•    ниска устойчивост на UV – лъчи, когато липсва допълнителна обработка
•    материал, съобразен с екологичните изисквания (без вредни влияния)
•    електроустойчив (добър електроизолиращ материал)
Освен за мебели за баня и за опаковки на хранителни продукти, полистиролът се използва и в други направления. Например всички видове остъкления в интериора могат да се направят от полистирол, като обикновено се използва прозрачен. Може да се използва и за направата на декоративни прегради, осветителни тела с LED осветление, остъкления за душ-кабини. Полистиролът намира приложение и в изкуството под формата на защитни покрития на картини и различни пана. Немалък дял той заема в изработването на рекламни материали. Измислен специално за производство на рекламни пана с вградено осветление, полистиролът разсейващ светлината, намира приложение и в изграждането на интериори, а в частност и в обзавеждането на банята. В съчетание с LED осветление полистиролът, разсейващ светлина, създава поразителни ефекти в модерната баня.
За почитателите на естествените материали, подходящ вариант са мебелите за баня от дърво или иначе казано,  мебели за баня от масив. Общоприето мнение е, че дървото се уврежда под влияние на влагата и е крайно нехигиенично за употреба в мокри помещения, но това не е точно така. Преди всичко, съществуват видове дървета, чиято дървесина не само не се уврежда от влагата, а дори става по - здрава. За съжаление тези дървета се срещат на малко места по света и затова са достатъчно скъпи за средният потребител. Все пак, дървесината на кое да е дърво може да има водоотблъскващ ефект, ако предварително се обработи с подходящи емулсии. Става дума за специални импрегнанти - масла и лакове, които правят повърхноста на дървесината водоустойчива, а освен това тези смеси осигуряват и защита от UV - лъчи, което предотвратява преждевременното остаряване на покритието, повлияно от слънцето. Най-разпространени материали у нас са дъб или бук, като по поръчка може да се изработят мебели и от ясен или махагон. Допълнително дървесината за мебелите за баня се обработва с антибактериални съставки, които предотвратяват появата на мухъл и размножаването на бактерии в дървото.
Най - разпространената дървесина за мебели за баня от масив, е дъба. Той е най-лесната за обработка дървесина от твърдите видове. С времето дъбовата дървесина потъмнява и е много  възприемчива към маслата. При обработката ѝ се използват само лакове.
Друга, не по-малко разпространена дървесина, е букът. Той е по-евтин материал, по – непретенциозен е към покритието, лесно се боядисва и оцветява, което дава възможност от него да се правят имитации на други видове дърво.
Ясенът е по-твърда дървесина от гореспоменатите. Някои го предпочитат, защото след малка обработка, така нареченото патиниране, изпъква естественият му, ясно изразен фладер, което създава допълнително засилен ефект на състаряване. Така обработени,  мебелите за баня от ясен, добиват аристократичен вид.
Махагонът е също един от предпочитаните дървесини, когато се търси изискан и старинен вид. Освен това с дървесина от махагон този ефект се постига по - лесно, тъй като дори и в необработено състояние, дървото има такова излъчване. Важен момент при употребата на махагон е факта, че е необходимо да се подходи с особено внимание към цялостното оформяне на интериора в банята; махагонът е особен и претенциозен материал и е лесно да се сгреши при оформянето на решения, свързани с него.
Популярни в днешно време материали за мебели за баня са добре известните на повечето хора ПДЧ и МДФ. Тези две имена са всъщност навлезли в масова употреба абревиатури, които означават съответно: ПДЧ - плоча от дървесни частици, МДФ - Medium Density Fibreboard т.е. плоча от фини дървесни фибри. МДФ е сравнително млад материал. Преди навлизането му в масовото производство са се използвали основно плоскости от ПДЧ. В днешно време производителите на мебели и в частност тези на мебели за баня, предпочитат МДФ пред ПДЧ заради по-фината му структура. Сам по себе си МДФ е неусточив на влага материал, но се произвежда специален вид МДФ, който може да се конкурира дори с пластмасата. За да придобият допълнителна устойчивост към влагата, мебелите за баня от МДФ се обработват  последователно с полиуретанови грундове, а накрая се боядисват с полиуретанова боя, която може да бъде в най-различни цветове. Предимство на МДФ е, че поради естеството си, този материал допуска и леко заоблени форми на мебелите за баня и позволява да се избегнат строгите правоъгълни форми, когато това налага интериорното решение на банята.
Независимо от избрания материал, винаги може да се придаде спретнат, чист и елегантен вид на банята. Следвайки максимата да не се прекалява с нищо, с всеки материал може да се постигне уют и комфорт в пространството. Все пак, освен място за къпане, банята е и място за отмора и освобождаване от стреса.

Вижте разнообразието от мебели за баня, които прелагаме!