От какво са направени мебелите за баня? (част първа)

Всеки, който е избирал обзавеждане за баня, се е сблъсквал с дилемата какви да бъдат мебелите в банята, от какъв материал да бъдат те, за да се използват по-дълго време, а същевременно да се съчетаят добре с дизайна на банята и не на последно място, да са практични и удобни за ползване.
Основните изисквания към материалите, от които се произвеждат мебелите за баня са: да са устойчиви на влага или вода, да са издръжливи на рязка смяна на температурата, а обкова да не се поддава на корозия и ръжда. Най-подходящи материали за тази цел са стъкло, пластмаса, метал, полистирол и дърво - разбира се, след подходяща обработка. Много често се използват и широко разпространените материали ПДЧ и МДФ, отново със съответстващата допълнителна обработка.

Стъклото като материал за мебели за баня,отговаря на всички изисквания и е много подходящ за хора страдащи от алергии и астма. Освен това, то привнася в банята изисканост и фееричност. Различните форми на стъклото пречупват по уникален начин светлината, което придава допълнително усещане за чистота и пространство. Стъклото е универсален материал и се съчетава добре с всички останали материали. Но най-добре изпъкват достойнствата на стъклото, когато е съчетано с метал.
За изработката на мебели за баня се използва стъкло с дебелина 8-20 мм. Независимо от своята крехкост, то издържа много добре на натоварвания - например лист с размери 1 х 1 х 0,015 м издържа до 100 кг натоварване при условие, че материала е качествен. Въпреки това, за допълнителна безопасност стъклото се закалява или ламинира, след което листът със същите размери може да издържи натоварване до 300 кг. Съвременните технологии позволяват да се изработват всякакви предмети от стъкло, включително и мебели, а обработката на повърхността зависи от натоварването, което ще носи стъклото. Например, ако се прави помощна масичка, вратички или етажерка за баня може да се използва песокоструйна матировка, прахово покритие, може да се прави витраж, може да се фасетират ръбовете, също може да се направи така наречения триплекс със ефект „счупено стъкло“. За плотовете под мивките обикновено се използва дебело цветно стъкло, на което, като финална обработка, много добре се полират ръбовете. Такова стъкло много трудно може да се счупи. При изсквания за олекотена мебел за баня, много успешно стъклото може да се замени с качествен плексиглас.
Другият материал, който изцяло отговаря на изискванията към материалите за мебели за баня, е пластмасата, така нареченото PVC. Покрай този материал с годините са се установили няколко стереотипа, които пречат на ефективното развитие на материала в тази област.
Първият стереотип е, че PVC-то е евтин, съответно некачествен материал. Действително, ако се купи мебел за баня с неизвестен произход от случаен магазин, е много вероятно купувачът да остане разочарован. С малко повече усилие, лесно се намират препоръки за качествени мебели от трайно установени на пазара производители. Разбира се, ако се следват препоръките, става ясно, че мебелите за баня от PVC не само не от най-евтините, а са с доста добро качество. Вторият наложил се стереотип, е разнообразието. Повечето хора смятат, че пластмасовите мебели за баня се ограничават с омръзналите еднотипни шкафове за баня с огледало и мивка и техните производни. Всъщност нещата са съвсем различни. Този материал предлага на практика неограничени възможности. От него могат да се направят мебели с богата гама цветове, както едноцветни, така и в различни цветови комбинации. Може също да се комбинира със стъкло или плексиглас. Много атрактивна е възможността да се правят комбинации с така наречените, "принтове". Не на последно място, от PVC могат да се правят мебели за баня с форма, различна от правоъгълната, като вариантите може да са ъглови мебели, мебели с извити навън или навътре лицеви части и много други. Все пак, не бива да се заравя, че мебелите за баня от PVC изискват поддръжка, макар и непретенциозна. Необходимо е периодично да се забърсват с кърпа, напоена с подходящ препарат или просто да се измиват с препарат за миене на съдове. Противопоказанията в поддръжката им са две: мебелите от PVC не бива да се почистват с препарати, съдържащи абразиви, както и да не се натоварват повече от указаните технически характеристики. Последното важи особено за шкафовете с мивка.
Други материал, изполван в производството на мебели за баня, е метала. Възможно е от пръв поглед да се подходи с недоверие към идеята за метали в банята. Известно е, че повечето метали са неустойчиви във влажна среда. В общите представи изделията от метал изглеждат груби и донякъде недовършени. На практика нещата не стоят така. Материалът, обработката и компонентите, от които се правят металните мебели за баня, се произвеждат устойчиви на корозия и ръждясване. Независимо от общоприетото мнение, металът може да си съперничи на всеки друг материал, що се отнася до проектиране и обзавеждане на баня. Ако се замислим, в банята не липсват метални предмети. Най - разпространени са държачите за кърпи, най-различни кошнички, поставки, държачи за тоалетна хартия и т. н. От мебелите, се срещат пейки, мивки, декори по шкафчета и други. В зависимост от избрания стил на банята, използваното покритие на метала като цвят може да е различно, например хром, месинг, неръждаема стомана, никел и други различни сплави. Мебелите от метал са известни със своята стабилност и трайност. Те не се чупят, лесно се огъват и пренасят, не заемат много място и са идеален вариант, ако не смятате да сменяте често мебелите в банята. Конструкцията на мебелите за баня от метал позволява в тях да се съхраняват много неща при което, в крайна сметка се получава една добре подредена, просторна и чиста баня.

Вижте разнообразието от мебели за баня, които прелагаме!