Перфектните мебели за баня – как да ги изберем?

Мебелите за баня, също като плочките и аксесоарите носят оргомно значение за облика на една баня. Тяхната изработка и качество влияят пряко на външния им вид, а също и на комфорта, който изпитваме когато пристъпим прага на мокрото помещение. Когато току-що купеният шкаф започне да притежава особена миризма, да се появяват балончета по повърхността му, да се надува или буквално да падат парчета от него, всяка вложена мисъл и емоция по създаването на цялостната визия на банята изчезват мигновенно. Именно поради тази причина, всеки се стреми да намери перфектното решение за банята и мебелите не правят изключение. В днешната статия ще поговорим как да направим правилен избор сред съществуващото разнообразие от мебели за баня днес.
Първото нещо, от което всеки правещ ремонт човек тръгва е визията на шкафовете. На пазара съществуват разнообразни решения за стила на мебелите. Можете да изберете по-семпла визия или такава с различни геометрични линии. Днешните мебели за баня предлагат голямо разнообразие на цветови варианти и комбинации. С тяхна помощ ще създадете изцяло нова атмосфера в банята, а ако предпочитате усещането за домашен уют, може да заложите на мебели за баня с дървена имитация. Подобна визия несъмнено ще засили усещането за комфорт и удобство. Все по-често срещан е избора на мебели с включено осветление на горния шкаф. Това е не само практично, но и изключително полезно, ако светлината в помещението е по-слаба.
Друго важно решение за избора на мебелите за баня, е това да бъдат съобразени с размерите на помещението. Ако разполагате с по-малко помещение, заложете на мебели, от които наистина имате нужда. Помислете дали не може да съхранявате вещите на друго място, за не се лишавате допълнително от свободната зона на банята. Поставянето на големи мебели за баня в ограничени пространства ще стесни помещението и то ще се усеща като претрупано и тясно. Това няма да Ви донесе усещане за уют и комфорт, каквито бихте искали след края на работния ден. Ако все пак сте решили, че ще заложите на мебели за баня в малко помещение, то изберете конзолен долен шкаф, при който можете да усвоите пространството под него за кошче за отпадъци, например. А вместо горен шкаф, заложете на огледало с полица, на която да държите най-често използваните тоалетни принадлежности.
След като изберете визията, дизайна и размера на мебелите, е добре да съобразите дали Вашата банята е проветрива и дали разполага с прозорец. Това е важно от гледна точка на материалите, от които са изработени мебелите. Ако банята разполага само с вентилация, е добре да заложите на водо- и влагоусточиви PVC мебели за баня. Можете да изберете и такива, изработени от стъкло или масив. И трите материала си имат своите предимства и недостатъци. Например, мебелите от PVC могат да предложат голямо разнообразие на модели и цветови комбинации, но притежават ниски екологични показатели. Мебелите, изработени от стъкло са атрактивни, изящни и предлагат лесно почистване, но съществува опасност от надраскване. Мебелите от масив са екосъобразни, естетически издържани, предлагат голямо разнообразие на форми и дизайн, но задължително трябва да бъдат обработени със специално водо- или влагоустойчиво покритие.
Мебелите за баня са един прекрасен начин да разнообразите и организирате банята. Те са в състояние да преобразят изцяло облика на помещението. При избора на мебели за баня винаги съобразявайте спецификите на пощението с покупката. Тази предпазна мярка е в състояние да Ви спести множество главоболия в бъдеще.