Плот за банята – какви разновидности са и на какво да обърнем внимание при избора им.

Плотът за баня е сравнително ново удобство, наложено от дизайнерите. Той трайно се е установил в обзавеждането на баните, като е доказал своята функционалност и удобство. Вместо една обикновена мивка, на която много често няма място да се сложи дори сапун, се получава едно пространство, което може да се запълни с всички необходими в ежедневието принадлежности, без се нарушава комфорта на банята. Плотът за баня с вградена в него мивка може да замести шкафовете за баня - както подовите, така и окачените. Колкото и да са малки, те все пак заемат определено място, особено в баня с неголеми размери. Както всичко в банята, плотовете за баня се предлагат от различни материали във всевъзможни размери и форми. Ще се спрем на някои от тях. Няма да се спираме подробно върху материалите, тъй като подробно са разгледани в статията за избора на мивки.
Най-подходящ материал за плот за баня е естественият камък. Пример за това можем да намерим в природата. Камъкът е най-устойчив на механични повреди, надрасквания, удари и т. н. Той е устойчив на влиянието на водата и е издръжлив във времето. При правилен монтаж плот за баня от естествен камък може да прослужи много дълго време. Най-разпространените  камъни, които се използват за плотове за баня, са мрамор и гранит. Като недостатък при естествените камъни може да се отбележи голямото тегло и високата цена; но все пак обикновено цената си заслужава.
Не по-малко подходящ материал за плот за баня е изкуственият камък. Той се прави от каменен прах или каменни трохи, смесена с акрил, затова може да се срещне и като акрилен плот за баня. Такъв плот за баня има всичките предимства на плота от естествен камък плюс по-малкото тегло и по-ниската цена. Въпреки по-малкото тегло в сравнение с естествения камък, то все още остава голямо. Другият недостатък е, че плотът от изкуствен камък е по- малко устойчив на механични повреди от този от естествен камък.
Доста често срещан материал за плот за баня е стъклото. Предпочитан е заради по-ниската цена, значително по-лесната и разнообразна декорация. Стъклото лесно се поддържа, а се надрасква трудно. Има възможност за придаване на различни форми и цветове. Като недостатък може да се отбележи лесната чупливост. Освен това, по стъкленият плот за баня много лесно се отлага котлен камък, който може да развали вида и на най-елегантната баня.
В по-ниският ценови диапазон се намират плотовете за баня от МДФ.  Това може би е единственото предимство на този материал. За да е устойчив на влага, той се покрива с тънък слой меламиново или гетинаксово фолио. При най-малката драскотина във вътрешността на плота прониква вода и той много бързо се раздува. Това е основателна причина да се избягва използването му в банята. Плотът от МДФ има кратък живот на експлоатация.
По-добрата алтернатива на МДФ е естественото дърво. То се обработва така, че да е устойчиво на влага. Дори и по някакъв начин влагата да достигне до вътрешността на дървото, то се раздува значително по-бавно от МДФ-плота и може да се използва дълго време преди да се деформира.
Много ефектно изглежда плот за баня от стъклена, керамична или стъклокерамична мозайка. Този тип плотове са подходящи за хора, които обичат да майсторят нещата със своите ръце. Разбира се има и готови такива плотове, но когато се правят самостоятелно, може да се развихри въображението и да се получи нещо уникално. Като слабо място може да се отбележат фугите. Това може да се предвиди и предотврати още при изработването на основата, върху която ще стои плота и на самия плот.
Независимо от какъв материал се избира плот за баня, неговата практичност и функционалност се определят основно от начина, по който се поставя. Това се извършва по два начина: поставен върху пода или окачен на стената. Тези, които се поставят върху пода са абсолютно непретенциозни. Единственото, което е необходимо да се направи, е да се постави на мястото му и да се нивелира посредством регулируемите крака. След това остава единствено да се свърже мивката с водопровода и канализацията. Голямото предимство, което дават този вид плотове за баня е многото свободно място. Под него може да се съберат всевъзможни принадлежности за баня, както и резервно бельо и хавлии. Някои модели дори имат вградени чекмеджета и рафтове. Това вече зависи от конкретния модел.
Моделите плотове за баня за окачване на стена имат по-малка вместимост и монтаж, който е значително по-сложен. Плотовете за баня за стена се окачват със специални крепежни елементи, които държат плота плътно залепен за стената, дори и под тежестта на мивката, вградена в него. Този тип плотове за баня имат по-скоро декоративна функция от колкото практична. Те се предлагат, освен от различни материали и размери, още и в различни стилове и форми.
Основното изискване и към двата вида плотове за баня е, че сифоните и връзките трябва да са хромирани или най-малко да имат добър естетичен вид. Затова обикновените пластмасови сифони изобщо не са подходящи. Трябва да се отбележи, че сифоните и връзките с декоративна функция са значително по-скъпи от пластмасовите такива.
Като цяло, не е трудно да се избере плот за банята, но все пак трябва да се отдели известно време. Първо трябва да се определи за какво конкретно ще се ползва плота за баня, а спрямо това да се подбере и най-подходящия материал. Не на последно място – важно е да се съобразят размерите на плота с големината на банята.