Плочки в банята – как правилно се полагат и какви материали са необходими за това (част втора)

Първата част на тази наша публикация можете да видите тук.

Ако зъбите на маламашката са прекалено малки, ще се получи недостатъчно дебел слой лепило върху повърхността за лепене, което лишава от възможността да се компенсират допустимите неравности на основата, а това от своя страна, влияе лошо на крайния резултат. Другият проблем, който може да възникне при много тънък слой лепило, е прекомерно бързото му изсъхване и втвърдяване, което влияе негативно на здравината му. Освен изброените дотук недостатъци, при грешно избрана големина на зъбите на маламашката, има и естетичен недостатък, който ясно проличава при плочки от светъл мрамор. През тях основата леко прозира и когато лепилото е нанесено неплътно, от лицевата страна на плочките се появяват петна – там, където има лепило се открояват по-тъмни места, а там където има кухини - по-светли. Освен с правилно нанасяне на лепилото, това може да се избегне и като се използва лепило с бял цвят.
За да се избере правилният размер на зъбите на маламашката, трябва да се вземе предвид размер и вид на плочките за баня (фаянс, теракота, гранитогрес), мястото на полагане (под или стени) и, не на последно място, презвиденият режим на влажност в помещението (баня, тоалетна, перално и др.). Ако се работи с плочки с размери до 33 cm х 33 cm на стени в мокри помещения и такива, разположени на открито, се използва маламашка със зъби 8 mm х 8 mm, като след окончателното залепване и наместване на плочките, между тях и основата трябва да остане слой лепило с дебелина, не по-малка от 4 mm. За облицовка на стени в помещения с ниска влажност и плочки с големина до 20 cm х 20 cm, се използва маламашка със зъби 6 mm х6 mm, а минималната дебелина на слоя лепило под плочките трябва да е 3 mm. При лепене на стъклокерамични плочки върху стени, лепилото се нанася с маламашка със зъби 4 mm х 4 mm, като дебелината на слоя лепило под плочките не трябва да надвишава 1,5 mm. За всички подови облицовки от плочки с размер до 33 cm х33 cm, независимо дали са  на вътрешни помещения или на открито, се използва маламашка със зъби 10 mm х10 mm, при което дебелината на лепилният слой трябва да е 5 mm.
От всичко това може да се направи извод, че един от ключовите моменти за качествена облицовка с плочки, е правилният избор на назъбена маламашка.
Много важно приспособление е мастарът. Този инструмент е отправната линия за подреждане на плочките и от правилното му разполагане зависи последващото полагане на самите плочки. При избора на мастар първо трябва да се обърне внимание на материала, от който е направен. Мастарът може да е дървен или алуминиев. Тъй като дървото е материал, който лесно се деформира под влияние на влага, а и не е много практичен при ремонтна дейност, в която се използва много вода, каквато е лепенето на плочки, дървеният мастар с времето бива изместен от алуминиевия му аналог. Преди всичко, алуминият е много по-лек от дървото, а и по него много по-малко полепват строителните смеси, в частност лепилата, с които се лепят плочките. Качественият алуминиев мастар по-трудно се надрасква и деформира, което гарантира прецизна и точна работа до самият край, а също и многократната му употреба. При избора на алуминиев мастар за лепене на плочки, определяща трябва да е ширината на стените, върху които ще се лепят плочките. Тъй като почти не се срещат две стени с еднакъв размер, е добре да се изберат няколко мастара с различни размери, като най- малкият размер да отговаря на най-малката ширина на стените.
Не може да се постигне равна и права облицовка от плочки без помощта на нивелир. Съвременните нивелири условно се разделят на няколко вида: оптико-механични, електронни (дигитални), лазерни и сензорни. Един от най-популярните нивелири е класическият нивелир с водна либела. Той е най-разпространен и достъпен като цена. Нивелирът може да има една или няколко вградени под различен наклон водни либели. Повечето либели разширяват възможностите за задаване на определен наклон на подовите замазки или за определяне на точния наклон на канализационните тръби, както и определянето на наклона при лепене на подови плочки в мокрите помещения, тъй като отчитането се извършва както по хоризонтала, така и по вертикала. Самият нивелир се изработва обикновено от профилиран алуминий, а индикаторните прозорци - от прозрачна и висококачествена еластична пластмаса или акрилно стъкло, които осигуряват здравина на нивелира при увреждане при удар. При по-скъпите модели може да се срещне и либела, под която е поставено специално флуоресциращо покритие - това улеснява работата при слаба осветеност в зоната на ремонтната дейност. Най-лесният начин да се провери нивото, е като се постави нивелирът върху хоризонтална повърхност и след отчитане на положението на мехурчето в либелата, нивелирът се завърта на 180°. При правилна нивелация, показателите съвпадат. Нивелирите се предлагат с различната дължина, тъй като те се използват при разнородни дейности, а подходящият размер създава допълнително удобство при работа. С къс нивелир могат да се монтират розетки, осветителни тела и елементи с малки размери. При залепване на плочки за баня най-добре е да се използва нивелир с дължина не по-малка от 40 см. С дългите над 100см нивелири се проверява равността на стените и тяхната отвесност.
Магнитните нивелири са незаменими при монтаж на стоманени конструкции, тъй като лесно се закрепят на удобно за работещия място.
За прецизно и много точно измерване се използват електронните нивелири. При по-скъпите модели достигането на вертикално и хоризонтално положение или зададен определен ъгъл се отбелязва със звуков сигнал.
Едни от най-прецизните и технологично съвършени към момента нивелири, са лазерните. Специалната им оптична система осигурява проектирането на лъча на разстояние от 50 м до 100 м. Линеарните лазерни лъчи могат да бъдат от два до десет на брой. По този начин повърхността може да се очертае като мрежа, което перфектно служи за правилното поставяне и редене на плочки, а освен това и значително улеснява работата при изграждане на преградни стени, както и други по-сложни операции.
Съществуват и други видове нивелири, които са от по-висок клас и са за професионална ежедневна употреба, но ако не сте голяма фирма с поръчки в индустриални мащаби, инвестицията в тях е безсмислена.
Продължение...

Вижте разнообразието от плочки за баня, което прелагаме!