Плочки за баня - как да изберем ?


|

Когато ни се наложи да правим ремонт на банята или да я обзаведем за първи път, осъзнаваме, че най-важният елемент от цялостния интериор в самото помещение са именно плочките за баня. Те са и водещи за постигане на цялостният облик на мокрото помещение.
Благодарение на голямото разнообразие от плочки за баня, в наши дни, можем с лекота да осъществим всеки проект за индивидуален стил и максимален комфорт във всяка баня.
Избирайки трябва да обърнем внимание на някои основни неща. Едно от тях, което е много важно, е пространството, с което разполагаме. Според неговата големина можем да подберем цветовата гама и размера на плочките. За предпочитане е в по-малките помещения да изберем и по-малък размер плочки за баня, а цветовете да са в по-светли и семпли тонове. Така визуално ще внесем повече простор и светлина в по-ограничените размери на банята. При по-големите бани, можем да си позволим и размерът на плочките да е голям, а и съвсем спокойно да заложим на по-тъмна цветова гама, без да се притесняваме от пространството. Когато към всичко това, добавим и красотата на фризовете и цветните декори, ще получим съвършено завършен цялостен вид и индивидуален характер на помещението. Друго и също толкова важно нещо е правилно да подберем стенните и подови плочки за баня. При тях освен големина и цвят, можем да изберем и вида на самата повърхност на плочките. За стените предимно се спираме на фаянса или така наречените стенни плочки. Освен, че фаянсовите плочки са по-тънки и крехки, което ги прави не толкова подходящи за пода, при тях цветовата гама и декорите са много по-разнообразни, което от своя страна ни позволява да изградим собствен стил и уютна визия в банята.  При стенните плочки за баня можем да изберем полирана или матирана повърхност, в зависимост от това как ще бидат съчетани с цялостната визия на банята. Що се отнася до подовата настилка, тук вече можем да се спрем както на теракота, така и на гранитогрес в зависимост от дизайна и цветовата гама на останалия интериор. Теракота или така наречените подови плочки и гранитогреса са по-здрави и устойчиви на натоварване във времето. Имат по-висока степен на износване и по-малка водопоглъщаемост, което ги прави отличен избор за полагане на пода в мокрото помещение. Когато избираме плочки за пода е добре да се спрем на такива с матирана повърхност. Самият мат и грапавината, която имат този вид плочки за баня, намаляват значително риска от подхлъзгане и неприятни инциденти в мокрото помещение. По този начин ще се чувстваме спокойни и максимално комфортно по време на душ.
След всичко казано до тук, става ясно, че цялостната визия и стилът, който ще създадем в банята, зависи изцяло от нас самите. Откривайки толкова много и разнообразни видове плочки за баня, комбинации и цели колекции, имаме страхотна възможност да превърнем банята в истински разкош. Всички знаем, че добре обзаведената баня придава стил и прекрасен завършек във всеки дом.

Популярни тагове

{news_tags}