Плочки подови за баня (част 3)

Стъклокерамични плочки - това са малки квадратни плочки, събрани в по-голяма композиция. Те са обикновено с размери десет на десет милиметра, съществуват и в други размери. Подреждат се на принципа на мозайката и затова може да се срещнат и с наименованието стъклокерамична мозайка. Стъклените или стъклокерамичните плочки за баня се отличават едновременно с изискан вид и с практичност. Тези плочки са олицетворение на всички предимства, както на керамиката, така и стъклото, а най-главното е,  че не подлежат на деформация, независимо от условията на експлоатация. Другата особеност на стъклокерамичните плочки, е, че след продължително време на използване, банята има същият блестящ вид, като в първите дни след ремонта. Колкото е изключително трудно да се определи възрастта на една кристална ваза, също толкова е трудно да се определи времето на използване на стъклокерамичните плочки. Единствено на крайно незапознат човек може да се стори, че плочките, направени от стъклокерамика могат да нараняват. Дори и по някакъв начин да успее да се счупи стъклокерамична плочка, което е изключително трудно, тъй като стъклото е закалено, парченцата, които се получават, имат заоблени ръбове и затова няма как да наранят. Стъклокерамичните плочки за под се произвеждат със специална по-грапава повърхност и затова върху тях може да се стъпва спокойно дори и с мокри крака.
С какво привличат стъкло-керамичните плочки дизайнерите или просто ценителите на изисканото? Стъклото е материал, с помощта на който е възможно да се реализират и най-смелите проекти, започвайки от класически и завършвайки с най-футуристичните. Стъклото може да се произведе с разнообразна форма и цвят. Върху него могат да се възпроизведат най-различни образи. Особено ефектно изглеждат стъклокерамични плочки, имитиращи естествени материали: фосфор, лед, сребро или друг метал. Една от последните идеи на дизайнерите на стъклокерамични плочки е вграждане на дребни изображения в самите плочки. Стъклото кара изображението да изпъкне поради пречупването на светлината, преминаваща през него и по този начин се получава триизмерен ефект. Използвайки това свойство на стъклото, много ефектно изглежда вградено осветление в стъклокерамичните плочки. С едно докосване на бутона за включване на осветлението, банята се преобразява до неузнаваемост, създавайки почти приказен вид.
Към днешно време на пазара стъклокерамичните плочки се предлагат много малко, въпреки високите си качества, побрали в себе си достойнствата на керамичните  плочки и практичността и устойчивостта на стъклото. Стъпили върху здравата основа на керамиката и устойчивостта на стъкло, стъклокерамичните плочки придобиват механична устойчивост и устойчивост на износване. Те практически не се износват и изключително трудно се чупят. Високо устойчиви са на влиянието на химически вещества. Имат нулева водопоглъщаемост - дори да се разлее течност, оставяща петна, стъклокерамичните плочки остават непроменени. Както вече беше споменато, стъклокерамичните плочки в резултат от комбинацията между двата материала са изключително здрави и дори да се счупят, не могат да наранят. Това означава, че са абсолютно безопасни за употреба. Освен това, предвид естествените материали, които се използват при производството им, те са безопасни и за околната среда.
 За да се обобщи всичко казано дотук за керамичните, стъклокерамичните и въобще за подовите плочки, в състава на които има глина, може да се отбележат някои предимства и недостатъци.
Благодарение на технологиите на пресоване и изпичане - двойно или единично, подовите плочки стават изключително здрави. Тъй като глината е негорим материал, доказано при производството на плочките, то те са  пожароустойчиви.  Безвредни са за човека и околната среда. Инертни са към всякакви химични вещества с изключение на  флуороводородната киселина. Плочките, в частност подовите, не провеждат електрически ток, което ги прави повече от подходящи за облицоване на кухни и бани. Плочките са хигиенични, не задържат мръсотия и на повърхността им не се размножават микроорганизми. Независимо от вида плочки, изборът на декори и цветове е много богат. Плюс това, всички плочки се предлагат в най-разнообразни размери, което прави съчетаването им още по-лесно. Подовите плочки притежават свойството да са устойчиви на механични увреждания, като падане на предмети например. Повечето видове плочки имат ниска или никаква водопоглъщаемост, което ги прави подходящи за помещения като баня, тоалетна, кухня и всякакъв тип мокри помещения. Облицоването на стените и подовете с плочки може да прикрие някои незначителни неравности и пукнатини. Плочките имат доста универсално приложение. Те могат да се използват, както в интериора, така и в екстериора на сградите. Естествено задължително е да се съобрази вида на плочките. И накрая, но не на последно място, плочките се произвеждат в широк ценови диапазон, което позволява на потребителя да избира декори спрямо финансовите си възможности.
Разбира се, не е справедливо да се упоменат само предимствата на плочките, без да се обърне внимание на недостатъците. Като начало, плочките променят бързо температурата си спрямо околната. Затова е хубаво под плочките да се монтира подово отопление или ако това не е възможно, да се слагат килими или просто да се използват чехли. Тъй като плочките в основата си са глинени са много крехки, при транспортиране и пренасяне трябва да се действа внимателно. Плочките са прекалено твърди. Този недостатък е противоречив. От една страна е добре, тъй като са по-издръжливи, но от друга при падане на твърд предмет върху плочките, е почти сигурно, че едно от двете ще се счупи. Затова се препоръчва да се избягва поставянето на плочки в помещения като спалня или детска стаи. И за финал, особено подовите плочки, имат много ниска звукоизолация, затова преди поставянето им е хубаво да се положи звукоизолиращ слой върху пода.