Плочки тип керамичен „паркет”

При дизайна на подовете различните видове паркети са винаги популярни.  Но естествената масивна дървесина например, е скъп материал, а подовите покрития от нея са капризни при монтаж, експлоатация и поддръжка. В същото време керамичните плочки са много удобни и практични, но в традиционния си вид не са подходящи за всеки интериор. По тази причина някои производители започнаха да  предлагат специален вид керамични плочки, перфектно копиращи формата и текстурата на дъските от естествена дървесина.

Ако по ваше мнение подовата настилка от естествена дървесина би стояла най-добре в проекта ви, но притесненията как материалът ще издържи на по-сурови условия като влага, интензивен трафик и замърсяване, ще окажат сериозно влияние върху решението ви, то бихте могли съвсем спокойно да насочите избора си към керамичните плочки с външен вид на паркетна дъска. Визуалната измама на новата тенденция в подовите покрития – керамичен „паркет”, може да се разкрие само при допир. Керамичната настилка, имитираща паркет, е оптимално решение за бани, кухни, сауни, басейни и други приложения при висока влажност, както и за помещения, изискващи устойчивост на замърсяване и триене от интензивна експлоатация като антрета, коридори, тераси, всекидневни, офиси и други. Също така този материал може да бъде използван при проектирането на камини и други архитектурни елементи, изглеждайки напълно като от естествена дървесина, но служейки по-дълго от нея в посочените приложения.

Като цяло керамичните покрития тип паркет в много отношения показват превъзходство пред дървените. Те са последно поколение керамична настилка – не изисква почти никаква поддръжка, лесна е за почистване и дезинфекция, има висока устойчивост на износване, екологична е, не е хлъзгава, незапалима е и предлага голямо разнообразие от форми, текстури и размери.

За керамичен „паркет” могат да бъдат използвани два вида плочки – обикновени керамични плочки или гранитогрес. Първите се различават от останалите керамични покрития само по външен вид. Приложението им е най-вече за жилищни помещения. Гранитогресът тип паркет има приложение на обществени места – офиси, магазини, търговски центрове и други.

Цената на този тип настилки обикновено е по-ниска от тази на традиционните покрития от естествена дървесина. Това може значително да намали бюджета на довършителните работи.

При производството на керамичните плочки тип паркет се използва висококачествена глина, която преминава през специална обработка – печене при определена температура и пресоване. Често към сместа се добавят кварц, фелдшпат и натурални оцветители. Резултатът е много издръжлив материал, който може да се използва в помещения с интензивни експлоатационни натоварвания.

Керамичните плочки тип паркет се отличават с декоративните си качества. За разлика от другите подови покрития, керамичната настилка напълно може да се конкурира с дървото по визуална привлекателност и много реалистично да симулира почти всички видове дървесина.

Като недостатък на керамичните подове тип паркет може да се отбележи свързването им с лоша звукоизолация и ниска температура. Въпреки това, последното качество, лесно може да се превърне в предимство, защото за разлика от дървото или линолеума, керамичните плочки са най-добрия избор за системата „топъл под”. Дървото под влияние на високата температура може да се напука, а линолеумът се разтапя и освобождава вредни вещества. Керамичните покрития за разлика от тях, запазват своите естетични и физически свойства и задържат топлината за дълго време.