Плюсове и минуси при полирана и матирана повърхност


|

Както вече многократно сме повтаряли банята е най-важното и използвано място във всеки един дом. Човек прекарва изключително голяма част от времето си, именно в това помещение. Затова наша задача е да се погрижим то да изглежда по възможно най-добрият и уютен начин.
В днешната статия ще разкрием всички плюсове и минуси за двата най-разпространени завършека при плочките за баня, а именно – полиран и матиран. Защо трябва да изберем полирани плочки, ако нашата баня е с по-малка квадратура? Защо матираният завършек е по-добрият избор и какви са неговите предимства? Защо почистването на полираните плочки е по-лесно? Време е да разкрием отговорите на тези и много други въпроси.
Нека започнем първо с полираните плочки. Най-значимото предимство при тях е, че притежават неописуем блясък, който внася допълнително светлина на помещението. По този начин създават илюзията за допълнително пространство и уголемяват самото помещение. Разбира се, хубаво е плочките да са представени по-светли тонове, тъй като този начин се засилва „илюзията“ за голяма и просторна баня.
Друго предимство е тяхното почистване. Всеизвестен факт е, че повърхността на този вид плочки е изключително гладка. Именно затова е трудно да се задържат каквито и да е било прахови частици.
За съжалание обаче, този разкошен блясък и изящество е лесно податлив на надрасквания. С други думи – захабява се за по-кратък период, отколкото матирания завършек. Също така тази така гладка повърхност може да бъде доста опасна, в случай че решите да положите в банята си такъв тип плочки. При наличието на вода, вероятността да се подхлъзнете е доста голяма, ако нямате отделено душ пространство с друг вид плочки.
Трябва да знаете, че не всички хора харесват силните отразителни свойства на полираните плочки. Ако желаете да пресъздадете спокойна и отпускаща атмосфера, то този вид облицовка няма да бъде подходящ, тъй като те са способни да разсейват и отклоняват вниманието. Дори до някаква степен да дразнят човешкото око, отразявайки светлината от лампата в банята.
Матовите плочки от друга страна, са перфектният избор за подова настилка в банята. По повърхността им има образувана грапавина, която намалява опасността от подхлъзване, осигурявайки по-добро сцепление. Така шансът за образуване на нежелани инциденти в мокрото помещение е в пъти по-малък, отколкото при полагане на полирани плочки.
Много важно предимство на матирания завършек е, че изключително лесно прикрива петна, замърсявания и водни пръски. По този начин не се изисква ежедневно почистване, тъй като не е явно видимо за човешкото око.
За разлика от полираната повърхност, матираната няма тази вълшебна способност да създава илюзия за допълнително пространство, тъй като са лишени от какъвто и да е блясък. Този тип плочки е подходящ за физически по-широки пространства.
От друга страна матовия финиш е идеалният избор за всеки, който желае да внесе нотка от природата директно в банята. Плочките притежават рустикален изглед, който ще пресъздаде истински красива природна гледка в мокрото помещение. Безпроблемно можете да откриете на пазара разнообразие от плочки, с такава повърхност, имитиращи естествен камък, дърво или дори цимент.
Като заключение можем да кажем, че ако желаете да създадете уютна и непринудена атмосфера в мокрото помещение, съчетана с безопасност и естествена визия, то матовите плочки са идеалният избор за вас и вашият дом. Разбира се, ако сте любител на блясъка и държите банята ви да притежава тази частица луксозност и елегантност, то определено сте създадени за полираните плочки, които ще превърнат мокрото помещение в истинско произведение на изкуството с разкошен блясък и нотка съвършенство.
 

Популярни тагове

{news_tags}