Подови настилки за баня (част първа)

Всеки от нас ежедневно посещава банята и то не по веднъж. На пръв поглед това са просто още няколко квадратни метра от жилището, а в същност тъкмо банята е мястото, където си почиваме, привеждаме се в приличен вид, мием се или просто се отпускаме. Естествено, за това помагат не само санитарните приспособления като мивка, душ, вана или мебелите в банята, но и подовата и́ настилка.
Не подлежи на съмнение, че никой не би сложил килим или мокет в банята. Най-малкото, което се изисква от подовата настилка в банята, е да отговаря на няколко критерии: на първо място – да е влагоустойчива, на второ място - да не се влияе от температурни разлики, на трето, но не последно по-важност място -  да не е хлъзгава.
Балатум - защо  не? Въпреки, че вече практически е излязъл от употреба, има видове балатум, които са достатъчно устойчиви, за да да се ползват в банята. Негов недостатък е, че е морално остаряла настилка и трудно се намира. Другият му недостатък е, че подът трябва да е идеално равен и чист, за да може добре да прилепне балатума. В противен случай под настилката попада вода и започва да се развива мухъл.
Други вид подова настилка е водоустойчивият ламинат, който придава на банята уютна и топла атмосфера. Предлага се в различни дебелини и декори, много лесно се монтира и демонтира. Недостатъкът на този ламинат (а и на ламинираният паркет въобще) е, че не може да понася големи неравности на основата, а при недобра уплътненост след време може да се пречупят ламелите на местата, където се огъват. Друг недостатък на водоустойчивия ламинат е необходимостта от голяма технологична фуга около стените. Въпреки, че самата фуга се скрива с декоративен перваз, тази част остава неизолирана от влагата. Като недостатък може да се и отчете факта, че за монтажа на ламинирания паркет са необходими повече допълнителни аксесоари: первази, вътрешни и външни ъгълчета за первазите (количеството и вида им зависи от това, каква е формата на стените в банята, дали имат чупки и т.н.), преходни и свързващи лайсни, които свързват ламината с друг вид подова настилка, а за изолация е необходима и специална подложка.
Ако все пак интериора на банята трябва да има близък до природата вид и държим на естествените материали, по-добре вместо водоустойчив ламиниран  паркет да използваме дъски от естествено дърво с твърда дървесина - така нареченото дюшеме. Най - широко разпространен и подходящ за целта дървен материал, са дървесини от различни видове дъб. Дъбовата дървесина е твърд материал, който подлежи на многократно обновяване. Остарява красиво, придобивайки онзи особен старинен вид, който е толкова ценен, че се правят опити да се постигне и по изкуствен път. За да е устойчив на влага, дървеният материал се обработва многократно със специфични смеси и съставки, като в края на обработката се покрива със слой лак, който фиксира всичко и не позволява на влагата да прониква навътре в дървото. Въпреки добрите си качества, и тази подова настилка има своите недостатъци. Един от тях е, че финалното покритие на естественото дърво е лак, а при повишена влажност той става хлъзгав, което крие опасност от инциденти в банята. Друг недостатък е, че освен високата цена на самата настилка, тя изисква и постоянни грижи - подсушаване и обработка с подходящи препарати. Като цяло, настилката от влагоустойчив дървен материал е подходяща за бани, които се използват рядко - например баня за гости или баня на вилата.


Много атрактивна и нова за България е подовата настилка от коркови плочи. По специална технология дървесина от корков дъб се прави на стърготини, пресова се и се изпича. За да е красива и устойчива на износване, корковата настилка се лакира или се покрива със слой от винил. Коркът е екологично чист материал, който не подлежи на деформации, устойчив е и на температурни разлики. Поради добрите си качества тази подова настилка е подходяща за бани, макар че като всеки материал и тя има своите недостатъци. Коркът не издържа на механични повреди, лесно се разкъсва (от дамски токчета например), много лесно може да го нарани метална четка или абразивни смеси, съдържащи пясък. Корковите плочи не взаимодействат добре с латекса и гумата  и поради тази причина не се препоръчва да се ходи по него с обувки с гумени или латексови подметки.
Друга новост в света на подовите настилки за баня са виниловите плочи. Това е сравнително нов продукт, все още слабо разпространен за масова употреба в България. Тази подова настилка има много добри технически данни. Виниловите плочи като подова настилка притежават висока влагоустойчивост и износоустойчивост, поради факта че се произвеждат от  PVC-материал. Освен това тази настилка е устойчива и на агресивно химично въздействие, като това, което причиняват почистващите препарати например. Тя не се променя и под въздействието на слънчеви лъчи. Към недостатъците на този вид настилка може да отнесем факта, че тя има изцяло изкуствен произход. Друг неин недостатък е, че ако виниловата настилка е положена върху бетонова основа например, то температурата на пода ще остане като тази на бетона - тоест тя е студена. Въпреки твърденията на производителите на този вид настилка, все пак е възможно да се образуват фуги между отделните сегменти. Самата настилка не се влияе от температурни разлики, но твърде възможно е при рязка смяна на температурата, плочката да се отдели от основата. Друг немаловажен недостатък е, че само човек с придобити навици може да я положи правилно.
Продължение...
 

Вижте разнообразието от подови плочки, което прелагаме!