Подови плочки - внесете комфорт и красота в банята


|

Все по-популярни стават подовите плочки при избора на настилка. На пазара се предлагат най-различни видове плочки с изобилни възможности за дизайн и комфорт. Такива типове предимно се използват във всички помещения на жилищни и обществени сгради – всекидневни, бани, стълбища, коридори и кухни.
В последно време хората заменят килимите именно с подови плочки. Избирайки тях може да създадете по-модерен и интересен вид на Вашето жилище, внасяйки незаменим комфорт и уют. Богатата гама от всички видове настилки ще осъществи вашите желания.
Неутралните и пастелени нюанси се препоръчват предимно за спалнята, флорални или геометрични видове за хола, свежи цветове за банята и топли модели за кухнята. Благодарение на многобройните декоративни варианти, може да създадете цялостната визия на помещението, добавяйки фризове, ъгълчета и первази.
Плочките са идеален избор не само заради всички дизайнерски възможности, но и заради лесната им поддръжка. Почистването се случва единствено с измиване от правилните препарати и вода, като всички петна и замърсявания се премахват изключително бързо и ефикасно. Подовите плочки се делят на два основни вида.
Естествените мраморни настилки са изработени от карбонатна скала, състоящата се изцяло от калцит и диломит, чувствителен към киселини. Препоръчват се предимно за обществени и  бизнес сгради, защото са много издръжливи на натиск от голям брой хора и други външни влияния. Тези видове подови плочки ще внесат изключително елегантен и луксозен вид на помещението. Използват се също и за стълби, коридори, спални, холове и бани. Производителите предлагат цялостни колекции или отделни модели за под и стена, обикновено те са полирани или матирани.
Изкуственият мрамор се прави от керамика, който има високо качество и ниска цена. Плочките изработени от керамика (фаянс, теракота и гранитогрес), могат да се използват в различни стаи от жилището. Имате избор от гланцирани или матови, едноцветни или многоцветни, гладки или релефни.
Гранитогреса е хомогенен материал с подобна структура на естествения камък. Процеса на производство е високотехнологичен и сложен. Съществуват най-различни видове гранитогрес – матиран, полиран, калиброван, некалиброван и гланциран. Разликата между тях е предимно в степента на огледалност, която се постига след полирането на материала, освен калибрования гранитогрес, при който се употребява изключително минимално количество фугираща смес при полагането му. Използва се както в домовете така и в офис сгради, създавайки разкошен визуален ефект.
Фаянсовите плочки са подходящи предимно за стени, тъй като са много крехки и тънки. Моделите не са с голяма здравина, поради този минус се препоръчват само за вътрешно ползване. Често те са гланцирани, което ги прави по-лесни за поддръжка.
Теракотът не се отличава по състав от фаянса, единствената разлика, е че се изпича на по-висока температура, придавайки на плочката повече плътност. Моделите са по-леки и по-евтини, режат и се оформят лесно, но може да задържат вода и да са с ниска износоустойчивост.
Хубаво е при закупуване на плочки, да взимате 10-15% отгоре на това количество, което сте преценили, че ще Ви трябва. Може да имате инцидент с някоя плочка, счупите я, отрежете я накриво или ако просто се наложи в бъдеще да се подмени. Партидите на един и същи модел плочки не са еднакви. Сериите се различават по цвят и размер.
 

Популярни тагове

{news_tags}