Подови плочки (част 1)

Решили сте да направите ремонт в банята. По правило се избират първоначално разпределението,  цветовете, аксесоарите и мебелите в нея. Всичко това се избира по желание и предпочитание. Когато, обаче, се стигне дотам, да се избират плочки за цялата баня и по-специално тези на пода, е необходимо да се имат предвид няколко неща, от които зависи, колко дълго и качествено ще функционира банята и доколко приятно ще е времето, прекарано в нея. Ще се спрем по-подробно на избора на подови плочки за банята.
Подовите плочки се делят на четири основни типа спрямо технологията им на производство. Видовете са много, но типовете са именно четири. Съществува още една технология за производство на плочки, но те са подходящи само за облицоване на стени, включително и на банята. Тази технология се нарича „бикоттура“ и на нея няма да се спираме подробно.
Монокоттура - това е технология при която подовите плочки се изпичат еднократно. Всичко се приготвя предварително, като се сместват различни видове светла глина, добавят се допълнителни съставки, подобряващи свойствата и качеството на подовите плочки, навлажнява се цялата тази смес и се поставя в специални барабани. Преди да стигне до изпичането, сместа се подсушава в огромни силози и се подава на транспортната лента, за да се напълни след това в прес-формите. Специален дозатор разпределя равномерно сместа по цялата форма. В начален етап размерът на подовите плочки е със седем до десет процента по-голям от крайния ѝ размер (предполагаеми обем на влага в сместа) - например, ако крайният размер на подовите плочки трябва да е квадрат със страна тридесет сантиметра, на този етап този размер ще е около тридесет и два сантиметра. При по-нататъшното изсушаване и окончателно изпичане на подовите плочки, изделието се свива пропорционално от всички страни, независимо от формата. Именно затова съществува калибровъчна система, по която се установява реалния размер на плочките. Причината е, че не може да се предвиди с точност до милиметър, колко ще се свият плочките след изпичане. Затова след окончателното изпичане подовите плочки се сортират по калибър (реален размер). Естествено, съществуват и минимални допустими отклонения по стандарти на ISO. След преминаване през прес-формите, подовите плочки отиват в специална камера за изсушаване, а след това към нанасяне на глазура. Накрая подовите плочки отиват в пещ с дължина до сто метра. Там те постепенно се нагряват, докато достигнат температура до хиляда и двеста градуса. След това подовите плочки постепенно се охлаждат и по този начин се получава, именно онова еднократно изпичане, благодарение на което глазурата става едно цяло със самата плочка и същевременно основата получава необходимата изключително твърдост. На всяка фаза от изпичането, процесът се контролира от компютри. На финала подовите плочки преминават качествен контрол от три стъпки: дефектологичен контрол, калибровка и накрая визуален контрол на цветовете. Основните характеристики на технологията монокоттура са: по-дебела и здрава основа на подовите плочки; поради използването на по-мощна преса и по-висока температура на изпичане, се постига по-голяма плътност, както и студоустойчиви варианти с минимално водопоглъщане по-малко от три процента; глазурата е по-износоустойчива и в повечето случаи е матова. Освен това, самата глазура има повишена здравина, по-висока устойчивост на химически почистващи препарати, а някои серии подови плочки имат повишена устойчивост и на агресивна химия.
Клинкер - това е много стара технология за производство, освен на подови плочки, още и на облицовъчни материали, както за вътрешни, така и за външно оформление и за тухли. Разработена е първо в Холандия, когато холандците са търсили строителен материал, който да има характеристики на естествен камък, а за производството му да се използва глина. Крайният резултат е надминал първоначалния замисъл. Клинкерът е станал толкова здрав, че започнали да го използват за строителство на сгради и улици. С времето започнали да се произвеждат клинкерни плочки, които преминали от външна употреба към използване в интериора. Качествата на клинкера са толкова добри, че подовите плочки от клинкер са едни от най-подходящите за под на баня. Те имат голяма здравина и доста естетичен вид. Поради ниската си водопоглъщаемост, подовите плочки от клинкер са изключително устойчиви на замръзване. Това им качество позволява на клинкерните плочки да служат изключително дълго време. Колкото е по-дебела плочката толкова тя е по-издръжлива и здрава. Производството на клинкерните подови плочки става посредством метода на екструдирането, който има много общо с метода, по който се произвеждат профили от пластмаса. Смес от специални видове глина се процеждат през специални дюзи, които придават на сместа исканата форма и след това се нарязва на плочки. Следващият етап е изпичането, което се прави в пещ с формата на тунел с дължина около сто и петдесет метра. Самият процес на изпичане протича при температура около хиляда и триста градуса, докато не се изпекат плочките окончателно. Показател на качествено изпичане е еднородната структура на клинкерните плочки: без едри частици, дефекти или празни места. След изпичането, подовите плочки от клинкер придобиват такива свойства, като износоустойчивост, устойчивост на резки температурни разлики, устойчивост на въздействието на агресивни химични препарати, както и устойчивост на ниски температури, благодарение на ниската водопоглъщаемост (по-малко от три процента, подобно на монокоттура). Цветовата гама обаче е ограничена в кафявия диапазон, тъй като при производството на клинкерни плочки се използват само различни видове глина, натурални оцветители и вода.