Подови сифони - лукс или удобство - (част първа)

Когато стане дума за обзавеждане на пространство за душ, повечето хора по навик, веднага се сещат за душ-кабина или поддушово корито. Обаче, малко хора знаят, че пространството около душа може да се обзаведе така, че нищо да не го ограничава и същевременно да бъде обособено отделно от останалата част от банята. За целта са измислени и разработени модели на дренажни системи.
Дренажните системи са два вида: подов сифон и лентов сифон тип „канал“. Като цяло, принципът на работа и при двата е един и същ: събират водата и я отвеждат в канализацията. Различията са в конструкцията им: при подовите сифони водата се оттича в компактна малка решетка - квадратна, кръгла или ъглова, а при лентовите сифони водата се стича в правоъгълна решетка, снабдена допълнително с ваничка, където да се събира.
За разлика от душ-кабините и поддушовите корита, където наклонът е изработен фабрично в посока на сифона, при тези дренажни системи това трябва да се предвиди при направата на пода на банята. За тази цел, върху пода на банята се прави предварително замазка, с чиято помощ определя посоката и градуса на наклона. Достатъчно е това да се направи само около душа, но поради различната конструкция на подовите и лентовите сифони, за всеки вид това се прави по различен начин.
Тъй като решетката на подовия сифон е със сравнително малки размери, за да се стича водата от всички страни право към сифона, е необходимо да се определи наклона на пода от четирите страни. Самата процедура на задаване на наклон на пода от четири страни още на замазка не е сложен, но трябва да се има предвид, че полагането на плочки се прави по особен начин, съобразявайки се с подовия сифон. Ако полагате мозайка вместо плочки нещата ще са значително по-прости, тъй като малките ѝ детайли се подреждат добре дори по немного равни повърхности. Ако сте предвидили подовият сифон да се намира плътно до стената в ъгъла, то наклонът на пода е достатъчно да се направи само от две страни, за да може водата да се стича по линията, образувана от двете повърхнини към решетката.
По-просто стоят нещата при лентовите сифони. Тъй като те имат голяма повърхност, през която да се влива водата, достатъчно е да се направи наклон на пода само от двете му страни. Ако мястото на лентовият сифон ще е плътно до стената или на края на душовото, пространство наклонът на пода е достатъчно да бъде само от едната страна. За ъглови лентови сифони наклонът се определя от две страни.
На пазара могат да се срещнат модели на подови и лентови сифони, вградени в специални корита от полимерни материали. Особеното при тях е, че те имат фабрично зададен наклон и то от четири страни за подовия сифон и от една за лентовия. Тези корита са готови за полагането на крайната настилка (например плочки).
Съществуват различни модели подови и лентови сифони. Конструкциите на ваничките на лентовите сифони при различните марки не се различават много. Обикновено се правят от неръждаема стомана и по-рядко от полимери. За по-добро оттичане на водата и за да не се задържа тя по ръбовете, в конструкцията на ваничките на някои модели е заложен фабричен наклон към центъра. За разлика от конструкцията, при размерите разнообразието е значително по-голямо, като най-много варира дължината. Всички производители предлагат по няколко размера. Един лентов сифон може да се предлага, както с дължина от 500 мм до 700 мм, така и от 1200 мм до 1500 мм и повече. Някои производители предлагат ъглови лентови сифони и дори радиусни (извити). Съществува дори лентов сифон с регулируема дължина, който се произвежда в размер 1200 мм и може да се реже според нуждите достигайки, минимален размер от 300 мм.
Сифоните могат да се предлагат с фланци за хидроизолация или без тях. При това моделите, които са с фланец се произвеждат в два варианта - с хоризонтален фланец (за подов монтаж) и с вертикален фланец (за монтаж към стена; той може да служи като ориентир при полагането на плочки върху пода). Един от производителите е намерил универсално решение на този проблем. Той произвежда лентов сифон с фланец с перфорация, която помага фланецът да се огъне в нужната посока (в повечето случаи за монтаж към стена). Фланците могат да бъдат гладки или релефни за по-голямо сцепление с лепилото на плочките. По тази причина, при някои модели фланците се покриват с разтвор на основата на пясък или фабрично се слага лепкава ивица за улеснение при полагане на хидроизолация.
На практика лентовият сифон е съставен от няколко части: ваничка за събиране на вода, сифон и решетка. Почти по същият начин изглежда и подовият сифон с тази разлика, че вместо ваничка има накрайник, който поддържа решетката. Предимство е, че всички части, освен в комплект, може да се купят и по отделно.
В комплекта на подовите сифони обикновено се включват ваничка и сифон. Решетките често се поръчват отделно, тъй като предпочитанията на всеки клиент са различни, освен ако не е указано изрично, че всичко се продава само в комплект (това важи обикновено за най-ниския клас подови сифони). В търговските обекти може да Ви предложат сами да си изберете частите от комплекта, например конкретна дължина на ваничката, сифон с определена конструкция и съответно съвместима с него решетка, но с дизайн по Ваш избор.
Освен основните елементи, в комплекта може да има регулируеми опори, които помагат да се регулира височината на ваничката на сифона и други допълнителни материали, като шумоизолиращо и хидроизолиращо уплътнение. Ако опорите не влизат в комплекта, те могат да се поръчат допълнително.

Вижте разнообразието от подови лентови сифони, което прелагаме!