Почистване на плочките в банята

 След като банята е ремонтирана, обзаведена и завършена изцяло, започва активното ѝ използване. Не минава много време и банята се налага да се почисти. Именно в този момент възниква въпросът с какво и как да почистим плочките? Първоначално плочките, особено фаянсовите, се съпротивляват успешно на мръсотията, но идва време, когато се налага все пак да се почисти по-основно.
Фаянсовите плочки, независимо дали са лъскави или матирани, се покриват със слой финална термично обработена глазура, която е устойчива на влиянието на влагата (а в банята тя не е никак малко) и защитава плочката от замърсявания. Но дори и толкова здраво покритие се нуждае от ежедневно почистване. Именно ежедневната грижа дава възможност по-рядко да се използват агресивни химични препарати за почистване на баня, повечето от които имат вредно влияние и върху човешкото здраве. Скорошните замърсявания, котленият камък, останал от капките вода по плочките, следите от пяна от сапун и шампоан, могат лесно да се премахнат с помощта на мека гъба, напоена със малко препарат за миене на чинии или с обикновен сапунен разтвор. При ежедневното почистване не е необходимо да се използват всеки път агресивни препарати, съдържащи абразивни частици; даже е препоръчително да се използват възможно най рядко. Причината за това е, че абразивните частици надраскват твърдата повърхност (колкото и да е твърда все пак е възможно да се надраска) на плочките и вашата баня може да добие не дотам бляскав вид. Често е достатъчен един прост сапунен разтвор, за да възвърне банята предишната си красота. След мокрото почистване е важно плочките на банята да се избършат с попиваща кърпа, за да се премахнат всички капки вода и остатъци от препарати, които оставят следи по плочките след изсъхване - особено върху гланцовите повърхности. В някои случаи е удачно да се използват ароматизирани дезинфекциращи средства, които освен, че унищожават вредната микрофлора в банята, оставят след себе си приятен аромат.
 Дори при най-редовното и старателно ежедневно почистване, идва един момент, в който плочките в банята трябва да се почистят по-основно. Преди избора на агресивен препарат е желателно банята да се огледа обстойно и да се обърне внимание на състоянието на фугите. Възможно е да се наложи да се подбере още по- агресивен препарат специално за тях, тъй като често именно фугите са най-замърсената част от плочките, независимо дали става въпрос за кухня, баня, под или стени. Тези препарати обикновено са с по- различен състав от препаратите, предназначени за останалите части на банята. Препоръчително е преди да се купи препарат за почистване да се определи какво точно ще се почиства с него, за да не се окаже, че избраният препарат не дава търсеният ефект – не можем да очакваме, например, плочки с матова повърхност да придобият гранц. Важно при избор на препарат е и да се обърне внимание за каква повърхност е предназначен той. В противен случай повърхността може трайно да се увреди и да се наложи подмяна. Особено трябва да се внимава с препаратите на киселинна основа, които често се използват за почистване на порцеланови мивки и тоалетни чинии. За премахване на органични замърсявания, които най- често се срещат по тоалетната чиния, е удачно да се използват препарати, базирани на основа, с ароматизиращи и дезинфекциращи добавки. От друга страна, ако се налага да се премахват следи от ръжда или котлен камък, по-удачно е да се използват препарати на слабокиселинна основа, които не увреждат гланцовия слой на повърхността на плочките. Основната препоръка при избор на препарат за почистване в банята, е да се прочетат внимателно указанията върху препарата. Там са описани подробно: начин на прилагане, възможни реакции и въздействие върху повърхностите. Подобните по действие продукти от различни марки често имат сходен състав; и на абсолютно всички са описани мерките за безопасност.
 Ако пък не желаете да се възползвате от фабричната битова химия или имате алергия към някои от съставките - просто ако ви е грижа какво изхвърляте в заобикалящата ви среда, алтернативата е да почиствате банята с подръчни средства, които се намират в кухнята. Крайният резултат ще бъде същият. Предлагаме няколко съвета какво и как  да се използва.
 - Оцет: с негова помощ за няколко минути може да премахнете котлен камък от повърхностите в цялата баня, независимо дали по плочките на пода, на стените или по смесителя и душа. Просто напръскайте с помощта на пулверизатор оцетен разтвор върху повърхностите, изчакайте няколко минути, изплакнете с хладка вода и забършете със суха попиваща кърпа.
 - Лимонена киселина: ако почистите плочките в банята с разтвор на лимонена киселина, ще получите перфектен резултат с антибактериален ефект, без миризма и с висока екологична безопасност.
 - Хлорна вар: използва се във вид на воден разтвор с ниска концентрация. Премахва повечето от органичните замърсявания и има отлични дезинфекционни и избелващи качества. Може да се купи готов разтвор който най-често се среща под името „Белина“. Недостатъкът е, че има остра и силна миризма, затова и се използва много внимателно. Преди да се използва върху цветни плочки е желателно да се направи предварителен тест върху невидимо място.
 - Сода за хляб: използва се във вид на кашичка. Нанася се с навлажнен тампон без голям натиск. Успешно се справя със стари замърсявания. Недостатъкът ѝ е, че има голямо съдържание на абразивни частици и може да увреди гланцовото покритие.
 - Амонячен спирт (амоняк): слаб разтвор на амоняк се справя прекрасно с почистването на плочките в банята, както и фугите към тях. Трябва обаче да се има предвид при избора на това средство за плочки, че високата концентрация на разтвора е опасна и има остра и силна миризма.
 Като помощни средства за почистване на банята могат да се използват меламинова гъба, както и четка за зъби за фугите. Ако се налага банята да се почисти без никакви препарати, се използва парочистачка. Понякога това е единственият възможен вариант – избор в домове, където живеят деца, домашни любимци или хора с тежки белодробни заболявания.
 Когато се използват химически почистващи средства в банята, трябва да се помни, че никога и при никакви обстоятелства не бива да се смесват два различни препарата. Неспазването на тази мярка може да доведе до протичане на неконтролирани химически реакции, съпроводени с отделяне на свободен хлор, амоняк или други отровни и дразнещи газове.