Предимства на съвременните мебели за баня


|

Банята е помещението, в което започваме и завършваме деня си. Именно поради тази причина е важно то да бъде практично, удобно и с добра визия. Освен плочките и аксесоарите, от изключително значение са мебелите за баня и как те са разположени в цялото помещение. В следващите редове ще се запознаем с предимствата и спецификите на съвременните мебели за баня, от какъв материал се изработват и защо са подходящи за нашата баня.
На пазара се предлагат разнообразни модели и комплекти, който да задоволят всеки вкус и всякакви нужди. Съвременните мебели за баня предлагат редица малки удобства, които правят живота ни една идея по-лесен. Най-често срещаните комплекти се състоят от горен и долен шкаф. Нерядко срещано е комбинирането с колона за баня или огледало вместо горен шкаф. В много случаи горният шкаф или огледалото се предлагат с осветление, което предлага максимално добра видимост по всяко време на денонощието. В някои комплекти огледалото разполага с допълнителен сензор, който включва осветлението, което може да се определи като изключително удобно и практично решение. Тези инфрачервени сензори включват и изключват осветлението при доближаване или отдалечаване от огледалото. Разумен ход би бил преценяването на пространството преди поръчване на комплект с колона, тъй като тя може да се окаже елементът, който ще влияние върху визията и комфорта в цялото помещение.
Друго голямо предимство на днешните мебели за баня са т.нар. „Soft close“ механизми на пантите. Тези модерни механизми осигуряват плавно и безшумно затваряне на вратичките или чекмеджетата. По този начин затварянето се осъществява чрез леко побутване и не съществува опасност от прищипване. Тези механизми се срещат както при горните, така и при долните шкафове и осигуряват незаменимо удобство при използването на мебелите.
Още едно предимство на модерните мебели за баня е, че те се изработват както в стоящи модели, така и в стенни. Мебелите за стенен монтаж заемат по-малко място и правят почистването на пространството под тях лесно и удобно. Това е от ключово значение за отсъствието на натрупване на прах и влага.
Материалите, от които се изработват днешните мебели за баня, играят незаменимо важна роля при продължителността им на живот. Съществуват различни материали за производство на мебели, сред които са стъкло, пластмаса, желязо и дърво. Стъклото е здрав материал, но е тежко и негова добра алтернатива може да бъде плексиглас. Желязото също е изключително здраво, но повечето хора се притесняват от ръжда. Не съществува такава опасност, тъй като металните мебели претърпяват допълнителна обработка срещу корозия и ръжда със специални материали. Дървото също е страхотен материал, но и той се обработва със специални лакове и покрития, за да не се надуе от влагата и пръските в банята. Именно поради тези причини най-широко разпространеният материал за изработване на мебели за баня се оказва пластмасата, или още известна като PVC. Мебелите, изработен от него са изцяло водо- и влагоустойчиви, но не толкова податливи на манипулации, съответно и на форми. Поради тази причина PVC мебелите се произвеждат в по-изчистена и семпла визия.
Друг широко разпространен материал е MDF. Той представлява плот от дървесни фибри, слепени и пресовани със синтетична смола при много висока температура. Този плот се покрива с декоративна хартия, напоена със смола за по-голяма устойчивост. Особеното при MDF-a e, че той е само влагоустойчив. Това налага повишено внимание при използването на душа в банята и се препоръчва помещението да има добра вентилация. Голямо предимство на MDF мебелите е, че те са податливи на обработка с различни цветове и форми. Осигуряват лекота, както и бързо производство.
Съвременните мебели за баня са едно добро решение за организиране на пространството в мокрото помещение, но те винаги трябва да бъдат съобразени с особеностите, размерите и спецификите му.

Популярни тагове

{news_tags}