Предимства на съвременните смесители за баня


|

Днешните смесители за баня  предлагат огромно разнообразие на модели с различна визия и функции. В зависимост от мястото, на което е необходимо да бъде монтиран смесителят, производителите са подготвили редица улесняващи употребата технологии, които правят ежедневието ни малко по-простичко. И тъй като банята е помещението с най-много изразходване на вода, ролята на смесителите е от ключово значение. В днешните редове ще се запознаем със съвременните смесители за баня и какви ползи можем да извлечем от тях.
Съществуват различни смесители за баня в зависимост от мястото, на което трябва да бъдат монтирани. Така например можем да срещнем смесители за мивки, смесители за душ, смесители за биде, смесители за вана или комбинирани за вана/душ. Всеки от тези видове може да бъде предлаган в разнообразни вариации – с една или две ръкохватки, за стенен или стоящ монтаж, с различни функции за пестене на вода или предпазване от изгаряне и т.н. И именно това са част от предимствата на днешните смесители за баня.
За разлика от старовремските смесители за баня, който са се произвеждали с две ръкохватки, съвременните смесители масово притежават една. Това е така, тъй като е осъзната нуждата от по-голямо удобство при използването им. Когато смесителят разполага с една ръкохватка, настройването на температурата и налягането е много по-бързо и удобно, в сравнение с усилията, които трябва да положим при наличие на две ръкохватки. Те изискват завъртане и спиране в правилната позиция, която да позволи точното смесване на топла и студена вода. От друга страна, едноръкохватковите смесители за баня предлагат много по-високо ниво на хигиена, тъй като пускането може да се осъществи с леко побутване с горната част на ръката. Разбира се, най-отлична хигиена предлагат сензорните смесители или смесителите с инфрачервен индикатор. При тях пускането на водата се осъществява с леко приближаване до сензора, а спирането – когато сензорът не регистрира движение или след изтичане на предварително зададеното време. 
Друго важно предимство на днешните смесители за баня са функции като ColdStart и ColdBody. При смесители с функция ColdStart първоначалното потичане на струята е със студена вода, когато ръкохватката на смесителя е в средно положение. По този начин самият смесител не позволява излишен разход на вода и електроенергия за затоплянето ѝ. Идеята тук е, че за кратко измиване не е необходимо използването на гореща вода. Тези смесители могат да бъдат разпознати по това, че синият индикатор за студена вода се намира в средата, а не в края, както можем да наблюдаваме при обикновените смесители. 
Втората функция – ColdBody - или още известна като Save Touch, не позволява нагряване на самото тяло на смесителя, като по този начин спомага за предотвратяването на изгаряния. Смесители с подобна технология са особено подходящи за домакинства с малките деца. Голяма част от термостатичните смесители притежават подобна функция. Те са полезни с това, че при тях настройването на температурата на струята може да бъде извършено с изключителна точност.
От гледна точка на материалите, от които се изработват днешните смесители за баня, може да твърдим, че предимство намираме в тяхната здравина и устойчивост. Те се изработват от материали като неръждаема стомана, месинг, бронз и хром. Голяма част от производителите използват патентовани материали, които не съдържат олово и никел в състава си.
Споменавайки последния материал, е почти невъзможно да не направим препратка към така известното и в много случаи дори задължително - хромирано покритие. То е така широко разпространено и търсено, тъй като намалява образуването на петна от варовик, улеснява почистването и предпазва тялото от последиците на вредни външни влияния като надрасквания, охлузвания и удари. 
Механизмите на затваряне при съвременните смесители за баня също са огромно предимство, което заслужава внимание. Като цяло, те се делят на два вида: каучуков и керамичен, но все повече производители предпочитат керамичните, тъй като те осигуряват по-плътно затваряне. При каучуковия механизъм уплътненията, които спомагат за затварянето на главата на смесителя се износват и захабяват по-лесно.
Днешният пазар предлага огромно разнообразие на модели, които лесно могат да задоволят всякакви нужди и особености на помещението. Винаги е добре, обаче, да правим един информиран и осъзнат избор, за който лесно може да ни помогне обсъждането на покупката с опитни и компетентни лица.

Популярни тагове

{news_tags}